Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Szalai György

000000000

Üdv! Valaki egy ilyet ki tudna önteni rézből? Fontos lenne hogy pontos legyen az öntés. A rúd és tüske egybe lenne.

http://kepfeltoltes.hu/090510/tl3260_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

A rúdon lévő cső egy hozzátartozó elem. Nem találtam olyan képet amin nincs rajta a cső.

000000000

Szerintem ez nem öntve van, hanem rúdanyagból forgácsolva.

svejk

Iskolafeleadat egy forgatós Hobby CNC-nek, vagy még inkább a Tibor45 féle, nevezzük sokszögesztergának.(Elnézést hogy nem tudom a pontos megnevezését a szerkezetnek :( )

000000000

Szerintem egy forgóasztalos manuális marógéppel is meg lehetne csinálni, először négyzetet marni, majd függőlegesen fogatóba fogva 90 fokonként adott rádiuszra beállított kiesztergáló fejjel forgácsolni a négy rádiuszt.Az biztos, hogy nem fél órás munka.Persze CNC-vel gyorsan menne.

ra8nsmk6w

Kiinduló anyagként egy a laptávolságnak megfelelő mondjuk 10x10 vagy 16x16 mm négyzetanyagot választanék amibe hagyományos marógépen egy egyszerű befogó szerszámmal, rádiuszos tárcsamaróval mind a négy oldalát készre marnám. A következő lépésként egy esztergába fogni...innentől, gyerekjáték.Ha kinai mennyiségről van szó egy profil patront is lehet késziteni.A hagyományos cnc ezen a feladaton csak lassitana. Egy vélemény voltam!

svejk

Mintha az a szárnyas rész kúpos lenne..
Egyébként mi a szösz lehet ez? Olyan ismerős!?

ra8nsmk6w

Nekem is ismerős de nem lábszelep azt látom. Egyébként csak találgatásaim lennének, Kiváncsi vagyok. Ha valóban kúpos akkor borul minden,amiket mondtam.

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/%d6NT%c9SZET/K%e9p006.jpg" border=0>
A tégely igy néz ki , de lehet hogy a másik elrendezésü jobb lessz .

3vv2btrhv

http://cnctar.hobbycnc.hu/HUNKA/%d6NT%c9SZET/K%e9p057.jpg" border=0>

3vv2btrhv

Szedlay Pál

Igen erre. Ez amikor az ömledéket beforgatja a formába akkor megszünteti a vákumot és nyomás alá is helyezi. elég bonyolult eljárás csak ők használják.
az alsó tégely kifejezetten nagyfrekvenciás rotációs öntőgéphez lett kifejlesztve.
A felső az sokkal szimpatikusabb formájú, kézi ívfényes melegítéshez.
Én Tibor akkor is azt modom túl nagy fába vágtad a fejszét. legalább egy rugós rotációs öntőgépben gondolkodj az elején.
Vagy nézz szét az ebay.de-n lehet néha egészen türhető áron kapni lestrapált nagyfrekvenciásokat.

000000000

Hobbiből már több is mint egy éve sikeresen öntök kisebb mennyiségű alumíniumot a legkülönfélébb dolgokhoz. Eddig egy lemez-tégelyt használtam, eddig kiszolgált.  

Gondoltam felmérem a helyzetet, tudtok-e esetleg tanácsolni valamit vagy valakit grafit tégely ügyben? Milyen lehett egy öntöttvas tégely?
Mivel nálam minden szerény költségvetésű, és az egésszel csak hobbiból foglalkozok, ezért az ár diktál.

A kemencém beltere 20*20cm alapterület és 37cm magasság. Tehát maximálisan egy 16-18cm átmérőjű és max. 35cm magas tégelyt tudna befogadni. Nem kell ekkora feltétlenül, ezek a maximális méretek. Semmilyen speciális igényem nincsen, de szívesen fogadok ezzel kapcsolatban mindenféle tanácsot.  

Köszönöm válaszotokat: deguss
u.i. Egyébként most készül el az új kemencém is, (a fentiekben leírt méretű), még kb. 1-2 hét munka van vele. Komoly hőmérsékletszabályzott elektromos fűtésű, mivel nem csak fémolvasztásra használom. Amennyiben van rá igény, készítek képeket, ha már elkészült.
(Egyébként mivel szigeteltek? Kőzetgyapot? Milyen néven lehet ezt kapni?)

Szedlay Pál

Amit én használok grafit tégelyt annak a mérete nagyon kicsi és az ára mégis nagyon húzós.
Ezért hobbira nem is tudok neked javasoni grafittégelyt. a Jó minőségű szenek egészen mások mint a "brikettek".
Tudni kell, hogy egy jó minőségű elektrolitgrafit köbdecimátere kb. 30.000Ft.