Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Örülök neki hogy van előrelépés viasz ügyben [#eljen]
 
Közben találtam még két viaszkeveréket:
25% sztearin    70% paraffin    5% etilcellulóz
15% paraffin    85% cerezin
 
Ma kértem ajánlatot Egy kínai etilcellulóz beszállítótól. Remélem sikerül szerezni, mert nagyon érdekelne a 0 zsugoros viaszkeverék. Öntéssel formázott viaszmintához tökéletes lenne.  

6rk75uezn

Igen vastagok,nem lesz jó,eredetileg 3cm vastag van menne.

3vv2btrhv

Etilcellulozra ha megjön vevő vagyok , persze ha adsz el belőle .

ncw4w5nca

Kicsit utánanéztem a méhviasznak, és a viaszoknak. Néhány dolog róluk, a teljesség igénye nélkül.  
 
Legrégebben használt viasz a méhviasz. Olvadáspontja 61-66°C. Alkalmazása egyszerű volt, pontatlansága kiszorította a gyakorlatból.  
 
A viaszok eredet szerint:
-állati viasz: méh-, kínai-(pajzstetű), gyapjú-, csontvelőviasz 44 °C
-növényi viasz: karnaubaviasz 82-86 °C, japán viasz 52-53 °C
-ásványi viasz: montánviasz 80-90 °C, ozokerit 60-80 °C, paraffin 45-55 °C
-műviasz: állandóan azonos minőség, olcsó, természetes viasz utánozható vele,adalékokat lehet hozzáadni (gumiszerű anyag, gyanták, zsírok)
 
Az ásványi viaszoknak nagyobb a hőtágulása mint a növényi viaszoknak.
 
Karnaubaviasz, és a kolofónium a keménységet és a forgácsolhatóságot növeli, a japánviasz és a sztearin a ragadósságot csökkenti, a paraffin olvadáspontot, keménységet csökkent, a  méhviasz a képlékenységet növeli.
 
-Képlékeny anyagok: gyanták 40%: pl. kopál, kolofónium, sellak, masztix, szandarak melegben képlékennyé válnak és a többi összetevő kötőszeréül is szolgál.A sellak a pajzstetű által kiválasztott gyanta. Színe barnás, vörösbarna. Alkoholban és acetonban oldódik. Hideg állapotban rideg, és törékeny. Olvadáspontja kb. 100°C, mesterségesen is előállítják.
 
-Rugalmas és puhító anyagok 20%: gyanták keménységének, ridegségének és felhasználási hőmérsékletének csökkentésére szolgál. Pl: nyers kaucsuk, guttapercha, sztirol, paraffin, sztearin, ozokerit, japán- és karnaubaviasz, trifenil-foszát.
 
Ragasztóviasz :
Rúd vagy tárcsa alakban kerül forgalomba. Igen kemény méh- és karnaubaviaszon kívül kolofóniumot tartalmaz.

ncw4w5nca

Természetesen adok. 20 kilót akarok hozatni, az egy darabig elég lesz [#wave]

dcsaba


ncw4w5nca


dcsaba

Nem megy nekem ez a formakészítés. És ismét elpattant egy öntőtégely... Egy pillanatra ért hozzá a szúróláng. Több energiát nem áldozok bele.

ncw4w5nca

A homokkal sem boldogultál? Először egyszerűbb dolgokkal kellett volna próbálkozni, aztán a nagyobb falattal. Egy dolog biztos, amilyen egyszerűnek tűnik ez a szakma, olyan sok buktató van benne. Viszont ha megtanulod mire kell odafigyelni, akkor meglátod hogy milyen jó kis játék. Ne add fel![#wave]

dcsaba

Nincs türelmem hozzá. És egy lapot leönteni, annál egyszerűbb alakzat nincsen.

ncw4w5nca

Egy vékony ezüstlapot kiönteni koránt sem egyszerű dolog, főleg első próbálkozásra, kísérleti szerszámokkal!Türelem nélkül ez biztos nem fog menni! Na persze ha nem érzed szükségét bebizonyítani hogy meg tudod csinálni, akkor ne csináld.  

3szwbavt

sokszor a sima lap a legmacerásabb, az anyag szabadon fut bele a formába, sorodja az öntőforma falát, szemetes lesz a fém, és be is tud szépen pörögni a fém, és amiatt meg örvényszerű ritkulások lesznek benne, ráadásul kicsi az esély, hogy sík marad, vagyis hűléskör szépen behomorodik...  pont ezért, ha lap kell, inkább hengerelt, de ha önteni kell, akkor oldalt perem kell, és a felületét én felkent viasszal borzolom, mint a szélfútta vízfelület, és akkor nem fog hullámosodni és a borzolást lecsiszolva szép homogén tiszta felületet kapok, amit legtöbbször tükörfényesen felpolírozva betüket vések. még ilyenkor speciális beömlőnyilás bevezetés kell, és alul végig koszzsákot vágok a formába, plusz a lefutó fémcsatornát farkasfogasan salakgyüjtősre vágom. egyszerű dolog...

3szwbavt

és eképpen kiönthető, egy mondjuk 150mm x 250 mm x 2 mm es bronz vagy ezüst lap.


VighLajos

Egy dilettáns kérdése:
Lapot vízszintesel álló tepsibe nem lehet önteni?