Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

A viasz lehet méhviasz, de ahhoz adalék anyagok kellenek. A paraffintól lágyabb a gyantától keményebb lesz.

Néhány viaszkeverék:
50%paraffin - 50%sztearin    1,3 % zsug
40% sztearin – 30% paraffin – 5% cerezin – 25% méhviasz  1,2% zsug
85% sztearin - 15% etilcellulóz 0% zsug 125°C olvadáspont

ncw4w5nca

Laci legközelebb szólj mielőtt kidobnád, mert engem érdekel:)

3szwbavt

jó a méhviasz de drága-  
fenyőgyantával kiváló viasz lesz, ha még hozzáadsz sima gyertyaviaszt akkor mégjobb.

ncw4w5nca

A méhviasz csak akkor drága, ha nem közvetlenül a méhektől szerzed be[#vigyor2]

Voltam pénteken Lovasberényben öntőhomok ügyben. Most már tudom miért mondják hogy selyem homok:) Nagyon fiiinom árú! Kösz a tippet[#worship]

3szwbavt

tényleg csodás az a homok, 29 éve azt nyűvöm. a leg finomabb hajszálnyi lenyomatot adja ki a fémen.

ncw4w5nca

Tibor lehet hogy engem is érdekelne a viasz. Ha bővebben kifejtenéd, hogy milyen viaszod van, mennyi van belőle, és mi az az ár amiért hajlandó vagy megválni tőle.

s2k5ycubj

Nem én dobtam ki,a műhely szomszédaim. Mire észbe kaptam már késő volt. Elég sok motort és váltót szétszednek,vágnak,átalakítanak és dobnak is ki. De sajnos kiszámíthatatlan időnként,már szóltam nekik,hogy kéne,ha lesz,ide felteszem. De azt tudni kell,hogy ezek használt és eléggé olajsaras cuccok...

ncw4w5nca

Az olajsár nem probléma:) A fő szempont hogy olcsó legyen[#wave]

000000000

Nekem van Sio2 (szilicium dioxid)om nagyon finom por formálíában ami gyakorlatilag a homok alkotóeleme, Ezt fel lehet használni öntőhomok készítésére? Továbbá vettem nátrium bentonitot borászati boltban. Ha a kettőt összekeverem szerintetek milyen lesz?  
Papám méhészkedett és van kb 1KG méhviaszom, a méhviasz mennyire jó öntőviasznak, tényleg annyira jó, mennyire zsugorodik?

3szwbavt

a méhviasz puha zsugorodik rettenet, kenődik stb. morzsalékos. paraffinnal felhigitani és fenyxőgyantával kellene keményíteni, rugalmasabb lesz, és formatartóbb.  
a bentonitnak nagy ellensége vagyok, utálom. az öntőhomok ha homokformázásra gondolsz, attól jó hogy minimális agyag tartalma miatt összeáll. a bentonit tudtommal 1x használható dzsuva, de szükségmegoldásnak jó lehet

ncw4w5nca

Üdv.a fórumon gellert01. A kvarcliszthez, vagy a homokhoz 5-10% bentonitot szoktak keverni, minél finomabb annál kevesebbet. Az alacsony olvadáspontú fémeknél ( alu réz bronz) nem ég ki a bentonit, ezért többször használatos. Tapasztalatom nincs vele, mert én is agyagos homokkal dolgozom mint adren

Bentonit
A bentonit szürkészöld, lemezes szerkezetű agyag. Víz hozzáadásával az agyag szerkezete a
vízmolekulák adszorpciója következtében megduzzad. Az agyag így feldolgozhatóvá válik, és szétterjeszthető a homokszemcsék bevonására keverés közben. A természetes kalcium-bentonitból „aktiválható” nyers szódával történt kezelés után „szódával aktivált bentonit”-ot készítenek, amit széles körben használnak a vas- és acélöntödékben Európa szerte, mert tulajdonságai megközelítik a természetes nátrium-bentonitét. A természetes nátrium-bentonitok erősen duzzadnak vízzel való keverésükkor. Fő jellemzői nagy száraz szilárdsága a nyers formában, a víztartalom-változásokat jól tűrő képessége, kiégéssel
szembeni nagy ellenálló képessége és nagy hő mérsékleteken tartóssága. Mivel az USA-ból
importálják, ahol általánosan használt, magas ára használatát nagy értékű acélöntvények gyártására vagy aktivált kalcium-bentonittal kevert használatra korlátozza. A folyékony fém nyershomok-formába öntése a formázóhomokot jelentékeny hőhatásnak teszi ki. Ez a hő eltávolítja a nedvességet a homokból, tönkreteszi az agyagkötésű szerkezetet (és az
adalékokat). Ha öntés és hűlés közben a bentonit a deaktiválásinál kisebb hőmérsékleten marad, fennmarad a lemezes szerkezet, valamint a duzzadóképesség és a kohéziót létrehozó képessége. A deaktiválási hőmérséklet bentonit-típusonként változik.

3szwbavt

korrekt leírás de én akkor is utálom :-)

6rk75uezn

Sziasztok.Tudom nem fémöntéssel kapcsolatos a téma de az http://olx.hu/hirdetes/samott-magnezit-tegla-ID2oV3D.html#56db2d6068" TARGET=_fnew>ilyen magnezit tégla hőtárolós kályhákból nem jobbak mint a sima samott téglák?Kis Supe2-es román kályhámat a műhelybe samottolnám ujra.Köszönöm a válaszokat.

ncw4w5nca

Alapjában véve jó samott helyett, csak szerintem vastag. Milyen vastag van eredetileg a kályhádban?

959z0u67

Voltan Hunka Tibornál és adott viaszt. Meg egy nagy csomó jó tanácsot. Ma öntögettem, farigcsáltam a viaszt és mit ne mondjak, nagyon tetszik! Tibor ez úton is nagyon köszönöm szuper anyag!