Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

vvvsmkgjx

Sziasztok! Miskolc és vonzáskörzetében keresek olyan helyet ahol beszerezhető poliuretán gyorsontő gyanta. Kis tételben kellene, ezért a webes áruházak nem játszanak. (kb annyi az ára mint a postaköltség)

ncw4w5nca

Nem akarom elvenni a kedved, de nem egyszerű dolog amire készülsz.  

Először is a lenyomat szélén körbe kell hogy fusson egy vágóél, ezt öleli kőrbe egy mélyedés, amibe a felesleges nyersgumi nyomódik. Enélkül nem záródik tökéletesen a sablon, vagy csak hatalmas présnyomás hatására, ez viszont deformálhatja a sablont.  

Tökéletesen sima felületet öntéssel nagyon nehéz házi körülmények között elérni. Nem beszélve a vetemedésekről, ami ha kismértékű is, komoly problémát okozhat ilyen vékony alkatrészeknél.  

Ezenkívül ha nem vagy otthon öntésre berendezkedve, akkor a jó felszerelés beszerzése is okoz némi nehézséget.

Ha végül sikerül beszerezni mindent, akkor még mindig ott a gyakorlat hiánya, aminek a megszerzése a legkevésbé sem egyszerű.

Természetesen a fent leírtakkal nem azt akarom mondani hogy nem lehetséges, hanem azt, hogy nem biztos hogy megéri[#nemtudom]

3vv2btrhv

000000000

Jelenleg is már gyártok gumialkatrészeket, saját készítésű szerszámokkal. Ezt a formát csak öntéssel vagy CNC géppel marva lehet megfelelően kialakítani.
Nekem "csak" a hőálló mesterdarabokat kell megcsinálnom.
A kályhatömítő nem lett jó, nem lehet a gipszformából megfelelően eltávolítani. ( kemény, törik )
Gipsz+samottliszt, vagy valami hasonló dologra gondolok. gyurma lenyomatba öntve.
Ilyesmi recept kellene. A sziloplaszt nem elég hőálló szerintem.

3vv2btrhv

Tudom nehéz a feladat , de én valami grafit poros megoldást próbálnék ki , csak a kötőanyagot kéne megtalálni .

Bicska

Lehet pl olyasmire is gondol Berényi kolléga h le kellene vákuumozni az egész cuccot öntésnél stb?!

ncw4w5nca

Én első körben keresnék olyan CNC-t amivel lehet alut marni,és kimaratnám a sütősablont, vagy  maradnék a gipsz mesterdarabnál, és azt mintáznám a lovasberényi homokba. A Gipsz+samottlisztet ki kell égetni legalább 600 C°-on a kályhatömítőt meg elég ha a sütőbe kiszárítod, és ha nem gipszbe öntöd hanem gyurmába, vagy agyagba, akkor nem fog összetöredezni kiemeléskor. Ha gipszet öntesz, az ne legyen sűrűbb a tejszínnél, vagy az ivójoghurtnál.  

ncw4w5nca

A grafitport magas olvadáspontú bitumennel köttetném, annyit kell hozzárakni, hogy melegen képlékeny legyen mint az aszfalt. Préselés után pedig kis hőközzel lassan a bitemen forráspontja közelében kell melegíteni. így a bitumen jó része elbomlik, (kokszosodik) és ez összefogja a grafitszemeket.

3vv2btrhv

Ha én csinálnám : grafitport és Bolusz Albát ( kaolin ) vennék a patikában , Csinálnék egy hig öntö masszát , beleönteném a gipsz negatívba , és megfelelő vastagság megszívása után , mint a porcelánt kivenném , majd kiégetném .

000000000

Ma gondoltam kibányászom a kályhatömítőt a gipszformából, és kipróbálom a samottpor+vízüveg egyveleget. De csodák csodája kijött a tömítő a gipszből és egész használható formát mutatott.
Tehát, néhány napig pihentetnem kell mielőtt ki veszem a formából.
A gipszet egyébként olajos ruhával áttörölgettem mielőtt telenyomtam kályhatömítővel. lehet,hogy maradok ennél a variációnál.

keri

Régebben volt a veterán ilyen fehér kicsi aluminiumoxid öntőtégely ami minden álló volt.

Sajnos már nem találok. Honnan lehet olyat szerezni? Csak egy kicsi ~1-2 decis pohár kéne, indukciós hevítéshez, szóval nem lehet túl nagy és nem lehet áramvezető anyag.
http://www.kaloriatech.hu/otvos_olvasztotegelyek.htm" TARGET=_fnew>Találtam egy céget De ebből nem derül ki milyen anyagú, meg azt írja hogy ~15 öntést bírnak csak ki, meg elreped??? hát minek nekem a kerámia ha elreped? Akkor porcelán kávéscsésze is megteszi, az is kibír ennyit.

ncw4w5nca

A porcelán csésze valószínű már az első olvasztáskor el fog repedni, főleg indukciós hevítőnél, mivel egyenetlenül hevíti hirtelen. nincs idő az egyenletes áthevülésre, és a keletkező feszültségtől eltörik. Amúgy meg nyolcszáz-ezer forint körül van egy ilyen kis tégely, ha csak tíz olvasztással számolunk, akkor is száz forint olvasztásonként. Persze már az első olvasztásnál is eltörhet, a beékelődő fém hőtágulása szétrepesztheti. Ha ezt a kockázatot nem akarod bevállalni, akkor bízd rá az ötvösökre ők nem félnek a kudarctó, és jó pénzért kockáztatnak[#vigyor2]

3vv2btrhv

54ip3ywec

Szép napot.
Egy próbát talán meg ér, az itong. Az is alumínium oxidot tartalmaz,meg elég hőálló lehet. Abbol faragni tégelyt? Bár elég törékeny,de olcsó. Én olmot olvasztottam benne próbának. Talán mást is lehet benne.
Csak egy ötlet.A gipszes dolgokat nem szeretem,mert veszi a vizet a levegőből, az meg nemszereti az öntést, gőzbuborék formában,ha nincs frissen kisütve.

pvmyc6p5

Tiszteletem a szakiknak !

Lehet hogy kissé fura a kérdésem,de arra lennék kíváncsi,hogy lehetne olyan alu,esetleg bronz öntést csinálni,hogy viszonylag egyenletes buborékos legyen az öntet.
Egy dekorációs munkához kellene,viszont a "bolti" vásárolható fémhabokból igen gazdaságtalanul lehetne kivitelezni.
Az alábbi képen lévő felületre lenne szükség kb.

Előre is köszönöm .