Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

54ip3ywec

Nem egyszerű technika,legalábbis házi körűlményekhez, ez spéci felkészülést igényel egy sima öntödével szemben. http://anyagokvilaga.hu/tartalom/2001/apr/kenesei_kadar_rajkovits_lendvai.htm

pvmyc6p5

Nagyon köszönöm,igazából nem én akarok vele kísérletezni,ahhoz igen kicsi a felkészültségem,meg az időm is kevés.
Nekem egy olyan technika kellene igazából,mint amikor egy nem jól sikerült öntés valamiért hasonló lesz ,mint az alábbi képen,viszont ha nem is teljesen "homogén" ,de reprodukálható,magyarul egy elba...ott öntést kellene csinálni,sokszor :)
Olyasmire gondolok,igaz az nem öntve ,hanem hegesztve volt ,pár hónapja itt a fórumon,hogy valaki vett egy invertert ,és úgy tudtak csak hegeszteni vele ,hogy szinte csak habot produkált a gép,rendes varrat helyett.
Ilyesmit keresek ,csak öntött formában.
Magyarán nem rendes fémhabot szeretnék önteni(öntetni),hanem hogy lehet elba..ni az öntést ,hogy jó buborékos legyen ?

54ip3ywec

[#nevetes1]
Ez jó. Elcseszni lehet,de hogy szép is legyen, hát kisérletezni kell. Csak valamivel gázosítani tudom elképzelni,de biztos megoldható. Mi mindíg pont ezt akartuk eddig elkerűlni :) .  A só keverék is járható út,mert ha csak a felületen oldjuk ki ,akkor hasonló lehet a látvány, a benne maradó meg nem érdekes .

54ip3ywec

A képen látható tárgy ,biztos valamien kristályszerkezetű anyag kioldásával készűlt,mert elék szögletes,nem buborékos. Már csak azt kell kitalálnia annak aki kipróbálja,hogy milyen só az.
Mi alut meg bronzot nem nagyon olvasztunk,sok energia kell hozzá,mi is inkább kiadjuk. Kicsi a kohónk, de ha nem nagyon van erre jelentkező, akkor megkérdezhetem még az öntődét, ahova mi bedolgoztatunk. Mekkora a tárgy méret amiben gondolkodni kellene?

keri

Szóval nem tudjátok :D

Nekem valami tartós kerámia kellene.
Pl. mint amiből az AWI hegesztő fúvókája van. Az örök életű ha le nem ejtem.

keri

Csak egy ötlet a fémhabhoz.
Nagy nyomáson elnyeletni vele valami inert gázt, majd a fagyási hőmérséklet felett kicsivel hirtelen elereszteni a nyomást.
Ettől felhabzik, mint az ásványvíz, meg a gáz expanzió miatt gyorsan meg is dermed az anyag, teljes keresztmetszetében.

Ha esetleg az eljárás nem lenne szabadalmaztatva, akkor a nevemet kérem feltüntetni és a csekket a következő címre kérem küldeni.... [#vigyor]

ncw4w5nca

Hát az azért egy kicsit túlzás, hogy örök életű az AVI kerámia. Rendszeresen hegesztettem 350A felett, és jó ha bírt a kerámia 1-2napot. a felső 5-10cm levált a nagy hőkülönbség miatt.

ncw4w5nca

ncw4w5nca

Azért a szabadalomhoz még kicsit csiszolgatni kell a technológián, hisz a fém olvadáshője messze meghaladja gáz expanziójakor keletkező hőelvonást[#vigyor2]

ncw4w5nca

Mekkora lenne a késztermék?

keri

Jó, nekem nincs 350A-em :) azok már vízhűtésesek, nem?

keri

Jajmá' , ne zavard össze magasröptű elmémet olyan bagatel apróságokkal hogy fizikai törvények [#idiota][#vigyor2]

ncw4w5nca

Igen, azt már a száraz pisztolyok nem bírnák, vagy csak rövid ideig.

ncw4w5nca

Nem akartam összezavarni, csak hát azt akartam sugallni, hogy működjön a dolog, hozzá kellene igazítani a törvényeket [#wave]

robroy007

Ebben az országban az sem lehetetlen ilyen vezérekkel...[#nevetes1]