Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Várjuk a tapasztalataidat:) [#wave]

ncw4w5nca

Én meg kipróbálom hogy mit bír a perlit, ha vízüveggel van köttetve.

ncw4w5nca

Na megvolt a próba. Perlitből és vízüvegből csináltam földnedves keveréket, formába döngöltem, majd széndioxiddal köttettem. A tömb szilárdsága jó, PB égővel hevítve 1100°C körül (narancssárga izzás) kezdenek a külső szemcsék lágyulni, deformálódni. Több perces hevítés befejeztével, kb 15mp után már kézzel megfogható. Tömege nem nagy, szigetelő képessége kiváló.  

6rk75uezn

Ez igen,gyors voltál!!Tehát véleményed szerint jó lesz háttérszigetelésnek?Nincs otthon egy darab Kálcium szilikát lapod?Valami olyasmi tesztre gondolok hogy egy kisebb darab lapot nyomni perlitből,olyan vastagot mint a kálcium szilikát lap,és mindkettőt kb egyforma gázlángal melegiteni hátulról és elől meg mérni a hőmérsékletüket.

ncw4w5nca

Szerintem jó másodlagos szigetelésnek, messze többet tud mint amit a vermikulit mögött tudni kell.  
Sajnos nincs kalcium szilikát lapom, de számottevő különbség nem hiszem hogy lenne.

6rk75uezn

Igen,szerintem is jóval többet tud mint amit egy anyagnak tudni kell vermikulit lap vagy kálcium szilikát lap mögött.

959z0u67

Üdvözlöm a kedves fórumozókat!
Néhány hete tanulmányozom a hozzászólásokat a fém öntés témában. Apró, egyedi bronz tárgyakat szeretnék önteni saját használatra. Sokat tanultam a fórum olvasásával, de nem eleget. Lenne néhány kérdésem. Megköszönném a válaszokat!
Szóval viasz veszejtéses eljárással szeretnék bronz csatokat, övvereteket, nyílhegyeket önteni.
A méhviasz mintát az itt olvasottak szerint vízüveg + samottporral vontam be, de igen törékeny formát kaptam. Lehetne esetleg szilárdítani CO2 vel, vagy azt más miatt használják?
Tégelyt is szeretnék, mert a vastégely revésedik. (koksszal fűtök) Kaphatnék valakitől konkrét, egyszerű receptet? A régi kályhafényesítő grafit por + samott + vízüveg megfelel erre a célra?  
Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát! Igen sürgős lenne a dolog. Esetleg kiöntene nekem ilyesmiket valaki? (nem ingyen!)

ncw4w5nca

Légy üdvözölve a fórumon Vili.[#wave] A vízüveg + samottpor a veszőhab mintás eljárásnál használatos. Széndioxidot  a homok + vízüvegnél használnak köttetésre. A viaszveszejtéses eljárás beágyazó anyaga gipsz + samottpor, vagy gipsz + kvarcliszt

Idézet adrentől:
"a viaszt én a RATHnál kapható T5 ös 0-1 es samott örleménybe és gipszbe + víz ágyazom, elötte lemosom babaszappan habbal, akkor nem dobja le a keveréket és nem lesz mikrolevegős.
a keverék aránya 10 liter víz, 8 liter csakis széria heilderberger modell vagy stukatur gipsz, (a többi rossz) és 13 liter T5 samott. ennek egy tejszin állagunak kell lennie.
660 fokon égetem, akkor az elemi viz is eltávozik, 10 óra alatt megyek fel 660.ra, és tartom kb 30 órát, 50 fok lépcsővel, vagyis lemegy 610-re, bekapcsol, felmegy 660 ra kikapcs és ez megy 30 órát, aztán ha a beömlő salszni már nem galambszürke, hanem fehér vagy rózsaszin akkor kikapcs és lehűtöm, én hidegen öntök, mert akkor jó a gázáteresztő képessége a falnak de ez anyag és darab kérdés is...
a viaszom, méhviasz, kolofonium, és montánviasz keverék. de ez is kisérletezés tárgya, mert ha nem jó a nagy zsugor akkor meg más kelllene."

Idézet Szedlay Páltól:  

"A gipsz nem hőálló, egyik sem!
Viszont öntőformát lehet készíteni 1 rész gipsz és 2 rész finom kvarcliszt keverékéből. Előnye a vízüvegeshez képest, hogy könnyebb bontani és a gipsz oldódik trinátriumcitrát oldatban, ha nem akarod homok-fújni öntés után. Arany öntőformának is használják. Ha lehet ne stukatúr gipszet használj, hanem valami közepes minőségű fogászatit. Ehhez az öntés technikához valamilyen fémkeretet vagy fémgyűrűt kell használni"

Természetesen ezt is ki kell égetni mint ahogy adren írta, viszont minél kisebb annál rövidebb az égetési idő

A tégellyel ne kísérletezz , annak a gyártása komoly szaktudást, és sok időt igényel. Javaslom maradj a vascsőnél, vagy vegyél gyárit.  

s2k5ycubj

Kedves fémöntő fórumtársak! Autó alkatrészek,váltóház,hengerfej,blokk,stb. esetleg alkalmas lehet öntési alapanyagként? A legjobb minőségű alu dolgok... Megint kidobtak egy utánfutóra valót. Ha lenne rá jelentkező,a következő adagnál,kérem ne kíméljen. Szerintem a MÉH-es ár hibátlan ilyen minőségű alapanyagokért.

3szwbavt

szia Vili. én rendszeresen öntök viaszveszejtéses eljárással meg homokformásal is. tégelyt vegyél a Marsnál, olcsó cucc. otthon ne csinálj.
a viaszt 10 liter viz-8 liter modellgipsz( a drága fogászati felesleges és műgyantás is a kötése) 13 liter samottpor keverékébe ágyazd, ha sűrű akkor még hozzá vizet. pvc padlólapot megtekered a méretre, kibéleled körben és alul csirkehálóval, és 660 fokon kiégeted. ezt a bugát egy ládában száraz homokkal körbecsöszmötölve lehet önteni, hogy ne repedjen meg a forma. manapság ritkán járok erre aadren&gmail.com és ha írsz akkor rakd ki ide is hogy mások is olvashassák.

3szwbavt

a fészen van egy srác, ő is önt kis cuccokat, LászlóKésmárki Tr a neve, hagyományörző a lelkem, segít ha kell önteni, de ha tudok és épp én is öntök akkor hozhatod hozzám is

959z0u67

Köszönöm a gyors, lényegretörő válaszokat!
Én is hagyományőrzök. Ha lesz időm, a honfoglaláskori technológiával is megpróbálok önteni.
Gondom még a viasz. Horror áron találtam formázó viaszt. Valami olcsóbb jó lelöhelyet tudtok ajánlani?

3vv2btrhv

959z0u67

Kedves Hunka Tibor! Ha jól értem nálad szerezhető be öntőviasz. Ha igen, érdekelnének részletek. Akár privát üzenetben is.

3szwbavt

sajna az erdőkémia behalt, ott lehetett venni spec viaszt olcsón, most max a Szabó öntödét ajánlom akik nagymennyiségben veszik sok helyről és tőlük lehet édesdeden kikönyörögni. kisebb mennyiséget. a méhviasz drága nuku! montánviaszt, fenyőgyantát, és sztearint vagy parrafin viaszokat keverek össze. rélen kevesebb a hideg miatt a gyanta nyárom meg több