Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Nagy,nagy. De azért az ötlet lényege látható és ez a fontos!

ncw4w5nca

Ha ez esetleg vigasztal...:)

Nekem sem sikerül minden elsőre.

http://www.imgserv.com/images/2014/08/12/OJYuC4l8.jpg" border=0>

Mentségemre szolgál, hogy helyenként a 2mm-t sem éri el az anyag vastagsága, és ez a homokformázásnál már jóval a határérték alatt van.

http://www.imgserv.com/images/2014/08/12/REnkgLxoB.jpg" border=0>

De végül is csak összejött.

http://www.imgserv.com/images/2014/08/12/oDN5uX.jpg" border=0>

dcsaba

Ha másnak nem sikerül valami, az nekem nem öröm. :-)

ncw4w5nca

Nem is azért tettem fel, hogy valaki is örvendezzen:)Csak rá akartam mutatni, hogy a tapasztalat ellenére is van hogy üpsz a mutatvány vége[#rinya]

ncw4w5nca

Engem is érdekelne a dolog, igaz nekem most nincs szükségem semmilyen alkatrészre, de öntés részét bevállalom.   [#wave]

0bn8uxmw

Akkor keressünk olyat akinek meg alkatrész kell [#wink][#wave] Az kinyomtatta, az meg kiöntötte Ő meg beépítette [#vigyor2] Mi lenne ha ezt a Fehérvári talira időzítenénk?

3vv2btrhv

Mész a fehérvári talira ?

Révész Richárd

Nekem kéne egy alkatrész.
200 mm ékszíjtárcsa 10-es szíjhoz.

ncw4w5nca

Nem biztos hogy tudok menni a fehérvári talira, de ha belefér az időmbe megoldható. Igaz az egész folyamatot ott nem tudom megcsinálni, mert a formát több órán keresztül hevíteni kell, de az öntés nem probléma. Esetleg az előkészület, és a beágyazás fotóit kinyomtatom.

ncw4w5nca

A 200 mm ékszíjtárcsa 10-es szíjhoz van egyszerűbb formázási mód, felesleges több órán keresztül nyomtatni, órákig hevíteni a formát, és elpocsékolni egy csomó műanyagot.

Révész Richárd

Nem értek az öntéshez, csak bedobtam.

ncw4w5nca

Nem baj hogy "bedobtad", hisz nem lett tisztázva hogy milyen alkatrészről is lenne szó. Természetesen olyan alkatrészről, amit nyomtatással egyszerűbb előállítani, mint hagyományos formázással, de nagyobb szilárdságra, vagy hőállóságra van szűkség, mint a mit a nyomat elviselne.  

ncw4w5nca

A   3D nyomtatásból áthozva.

© Lpeti11   ma 08:40 | Válasz | #4113  
Üdvözletem.
Láttam olyan videót ahol az olvadt alumíniumhoz öntés előtt pár perccel mosószódát (Na2CO3) kevernek.
Ez mire jó? Ha jó egyáltalán.  

A nátriumsókat az alumíniumnál kristályszerkezet finomítására használják.

Öntés előtt a fémet 100-200°C-kal az olvadáspont fölé hevítik és az olvadt fémbe kb.
0,1%-os mennyiségben fémnátriumot vagy nátriumsót adagolnak
- Az öntési hőmérsékletre (700-720°C-ra) visszahűtve végzik el az öntést
- A nátrium-vegyület formájában az öntés hőfokán szilárd kristályosodási középpontok
létrehozásával finomítják a szilícium szemcséket
A nátriummal kezelt szilumin szilárdsága 10-15%-kal nagyobb, mint a nem nemesített
sziluminé, emiatt öntés előtt az Al-Si ötvözeteket mindig nemesítik.

Lpeti11

Virbo

Esetleg ha egy jó komplikált valamit akartok, lenne ötletem.
Az biztos, hogy szünetmentes kell a nyomtatóra... ;-)