Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

Virbo

A hüvely természetesen túlfedéssel lesz benne a későbbi javíthatóság érdekében.
Rágyúrunk a modellre és ha kész felteszem.

ncw4w5nca

Fontos, hogy a fém zsugorodását kalkuláljátok be és az illesztéseknél hagyjatok rá, hogy méretre lehessen munkálni.

3szwbavt

sziasztok, van valakinek tudománya arról, hogy abg  blokk gázégő mekkora kellene 70 kg bronz olvasztásához. régebben olajégőm volt, és az 1 óra alatt 15 kg olajat használt el. ezzel feljött a bronz, de azt hallottam, a gázégő kirántja a városiból is amit kíván, és valahogy megszívja az órát.

Virbo

Persze, lesz ráhagyás.

Kérdés, hogy vajon mennyit zsugorodik egy ilyen öntvény összeségében? Kb 110x110-es kockába belefér.
A hüvelynél nem probléma úgyis lesz ráhagyás, a többi formánál az érdekes...

ncw4w5nca

Hát ez jó kérdés, szerintem ezt 100 öregasszony sem tudná megmondani. A zsugorodás ötvözetfüggő, és itt közrejátszik a gipsz kötési tágulása, és a beágyazó anyag hőtágulása, ami szintén összetételfüggő. Most hogy ismét utánaolvastam, lehet hogy nem is zsugorodik számottevően, de biztos ami biztos számoljunk 0,5%-al, mert a többől könnyebb elvenni. [#vigyor2]

ncw4w5nca

Miért akarsz átállni a városi gázra?  

A nagy teljesítményű égők sem tudnak több gázt kivenni a vezetékből, mint amannyi az óra, és a nyomásszabályzó áteresztő képessége. Az órának pedig teljes kapacitáson is pontosan kell(kellene) mérni, azért van hitelesítve.  

Egy biztos, a nagy teljesítményhez sok gáz kell, és szerintem nem az égő szívja meg az órát, hanem a tulaj a számlát [#vigyor2]

jani300

Kiszámolni nem tudom . De . Ha tudod az olajégő teljesítményét akkor ugyanakkora gázégő kell . De közben rájöttem hogy a 15 liter/óra azért nem piskóta . A gázórán rajta kellene lenni a max áteresztő képességnek .  

jani300

most én is küldök egy ilyet [#vigyor2]
Városi gáz ? Hidrogén + szénmonoxid ?  
Földgáz lesz az , metán .
De ne vedd komolyan :)

ncw4w5nca

Én csak adrennak válaszoltam [#vigyor2] ha neki városi van, tőlem lehet [#nemtudom]

jani300

Gondoltam hogy még itt vagy :)
Írtam ne vedd komolyan .
De ezen a 15 liter / óra olajon gondolkodom , az legalább ötven KW lehet .Ennek utána kéne nézni ,azt lehet tényleg nem bírja a sima otthoni hálózat .

jani300

Na . 15 liter/óra  olaj . Hát az úgy 100-150 Kw -nak tűnik . Hát ???

ncw4w5nca

Nem vettem komolyan, de nem is a klasszikus  generáltorgázra gondoltam. mellesleg a földgáz sem tiszta metán, azonkívül tartalmaz etánt, propánt, butánt, széndioxidot, oxigént, nitrogént, és nemesgázokat Ar, He, Ne, Xe [#vigyor2] Az én nyomáscsökkentőm kapacitása 8m3, az óráé 6m3

ncw4w5nca

A kapacitás 8, és 6m3/óra akart lenni:)

jani300

Fel se tűnt , nem kötekedem .
De itt van mellettem két kék gáz blokkégő . 17 - 31 kW . meg akartam nézni a gázfogyasztását , de az nincs feltüntetve . Az viszont kiderült hogy az egyik PB-vel üzemelt , ezt eddig nem is tudtam .

ncw4w5nca

A földgáz fűtőértéke 9,7-12,5kWh/m³X 6m³/h durván 70-75kWh tudnék én kifacsarni óránként