Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

dcsaba

hát, mivel tartottam tőle, hogy rövid lesz a fazékidő, nagyon kevés edzőt használtam. hazaérek, megnézem mi a változás... félek, hogy nem fog kivulkanizálódni. Akkor megy be a sütőbe...

Rabb Ferenc

Nem edző, hanem katalizátor :))

De 2-3% alatt kár a melegért is. Jobb, ha kezded előről. A formára ragadt trutyit próbád alaposan letörölni, aztán mehet neki az acetonos körömkefe. Persze csak szabadban!!!

Kétségtelen, hogy minden szükséges eszközt előre odakészítve tempósan kell dolgozni - de nem lehetetlen. Ha már kezd "bőrösödni" az anyag, akkor abbahagyhatod mert utána már csak gányolás. Azután már nem folyik rendesen.

Ja, és az időadatok 18-23 fokos hőmérsékletre vonatkoznak. Alatta sűrű a massza és russzul folyik. Felette drasztikusan csökken a nyitott idő.

dcsaba

ncw4w5nca

Na és? Írjad már ne csigázz!!

vcj505pr2

Nagy ötlet ez a daráló! :)
A vídia lapkákat mivel forrasztottad rá?
Egy PB gázos forrasztópisztoly tud ilyen hőt előállítani? (láttam a rothenbergernél olyan fejet, ami 2000 celsiust tud plusz oxigén nélkül, de az alap "csak" 1300 fokos)

dcsaba

Hát nem kötött meg. Felhabosodott.

ncw4w5nca

PB + oxigénnel forrasztottam. A sima oxigén nélküli PB-s égők nem igazán alkalmasak keményforrasztásra. Apróbb munkadarabokat meg lehet vele csinálni, de ilyen  méretben mint ez a penge már nehézkes, még alacsonyabb olvadáspontú ezüsttel is. Hiába tud egy égő 2000°C-t ha nincs meg hozzá a megfelelő teljesítménye.

ncw4w5nca

Ezek szerint marad az acetonos körömkefe:(

3szwbavt

az előírtnál kevesebb katalizátort nem szabad alkalmazni. többet lehet.

Rabb Ferenc

Felhabosodott??? Ilyet a szilikonok csak a legnagyobb gonoszság hatására tesznek :) Hány fokon "sütötted" és mennyi ideig?

Rabb Ferenc

A kevesebb katalizátor azért nem jó mert nehéz úgy elkeverni, hogy mindenhol közel egyenletesen legyen jelen. De 3%-nál (egy vegyész barátom tanácsa alapján) nekem még jól működött. De ezt már célszerű öntés után 8-10 órát 40 fokon tartani. A magasabb hőfok sem jó, mert igen nagy a szilikon hőtágulása, és deformációhoz, mérethibához vezethet.  

5%-nál (gyártói ajánlás) többel nem próbáltam, mert a 20 perc fazékidő nem olyan sok. Az alapos keverés után vákuumozni illik, és ez is idő. Vagy gyorsan kiönteni, hogy a nyitott időn belül a légbuborékok eltávozhassanak.

vcj505pr2

Bocs a többiektől a részben offért, csak mégegy kérdés a témában:
A PB+O2 készlet ugyanaz, mint az Acetilén+O2? Vagy ez spéci nyomáscsökkentős/fúvókás direkt PB palackhoz?
A keverőszár is eltér, vagy csak a reduktor?

ncw4w5nca

A reduktor direkt PB-hez való, a keverőszár megegyezik az acetilén + oxigénnel az egyes hegesztőpisztoly típusokhoz lehet külön PB égőfejet venni. Nekem egy http://szerszampiac.hu/szerszamgep/hegesztogep/mmg_hegeszto_keszlet_elado" TARGET=_fnew>ilyen MMG készletem van én ezzel forrasztok. Az égőfej hogy konkrétan milyen  nem tudom, mert darabokból szedtem össze, és nem volt róla infó. Kipróbáltam PB-vel, és tökéletesen működött. Teljes gáznyomáson sem szakad le a láng

dcsaba

Remélem nem, leválasztót használtam.
Az előírtnál sajnos kevesebbet használtam, hogy legyen időm molyolni az öntéssel. :-(
A sütés 70-80 fokon történt 4 órán keresztül.

vcj505pr2

Ez jó hír, mert találtam egy ilyen Varga keverőszárat 4 fejjel, jó árban, le is csaptam rá:
http://epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/keziszerszamok/egyeb/langhegeszto_pisztoly_1944362462.html" TARGET=_fnew>Lánghegesztő pisztoly

Ehhez kell még reduktor a 2 palackhoz, meg egy oxigén palack, és mehet a móka makacsabb fémek ellen is :)
A PB reduktor ilyen 4 BAR-ig szabályozható kell, gondolom, nem a 30 mBAR-os gáztűzhelyhez való, ugye?