Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

xsugix

Igaz, ami igaz, de jobb félni, mint megijedni. :)
De kb. 2 héttel ezelőtt én is hasonlóan próbáltam előadni az első repülésétől rettegő páromnak, hogy arányaiban a légi balesetek száma sokkal kisebb, mint a közúti. Hát nem mondanám, hogy nagy sikert arattam.. [#vigyor3]
Gondolom, hasonlóképpen alakul az aluminium öntés, kontra sültkrumpli sütés is.. :)

000000000

Miért nem azzal győzted meg, hogy még egy repülő sem maradt fent? Vagy leesett vagy leszállt. :)

000000000

Hát a forgácsoló szakma is enyierővel éppugyan olyan veszélyes :) Amúgy köszönöm a válaszokat illetve a linket :) Majd még lesz kérdés csak késöbb azokat még össze kell szednem :)

000000000

Am nem ötvözni akarok csak olvastam hogy az javítja a forgácsolhatóságot :) Alu az majd késöbb jön egyenlőre a kohón dolgozom vagyis elképzelés és anyag beszerzés ügyileg állok még :)

000000000

Egy kérdés mindjárt itt az elején hogy elkezdtem nézni a videókat :) Ő itt miféle homokot használ hogy fekete ? Ez a homokos kérdés még úgyis fel fog jönni a részemről mikor a magokat csinálom illetve a formát :) Meg miért hintőporozza be a formák tetejét ? :)

xsugix

Szerintem a homok a rengeteg öntéstől feketedik be. Egy-két videóján látszik is, mikor új homokot használ, öntés után a munkadarab körül 1-3 cm vastagságban befeketedik a homok. Egyébként ha jól emlékszem eleinte egy homok-betonit keveréket alkalmazott, később tért át a készen kaphatóra, de az is ilyen világos színű volt. De ha mégse, majd aki rájött, megmondja.
Hintőpor a forma szétválasztása miatt kell, hogy ne tapadjon össze a két fél, illetve a beágyazás előtt a mintadarabokat is hintőporozza (nem mindig látszik), így azokat is könnyebb kiszedni a homokból.

000000000

Aha értem akkor ezek szerint ő ezt a gyantás homokot használja amit néztem öntészeti oldalon de csak feltételezem.

ncw4w5nca

Nem hinném, hogy gyantás homok. A gyantás homokot házi körülmények között nem szokták használni. Drága, és körülményes az otthoni kezelése. Azt hogy konkrétan ez a homok mitől fekete nem tudom, de a vasöntésnél kőszénlisztet adnak a homokhoz, ami redukálóan hat az öntőüregben. Ezenkívül, a homok kötéséhez a bentonit helyett használnak más kötőanyagot pl. melaszt, vagy más szerves anyagot, ami öntéskor elszenesedik. Hintőpor = talkum (síkpor) :)

xr54ua7n2

Véletlenül nincs egy fotód az öntendő alkatrészről?

000000000

Még nincs egyenlőre az alakját azt ki kellene találnom még a belsejéről most készülgetnek a rajzok :)

000000000

Áhh értem és akkor ti otholra miféle fajtát használtok ? :) Valami jóféle receptet ha megosztanátok persze ha nem titok :) Meg gondolom akkor a külső homok jó magnak is vagy oda más összetétel kell ? Mert azt tudom hogy azokat meg szokták sütni vagy hogy mondjam :)

ncw4w5nca

Én sima finomszemcsés homokot használok, kis agyagtartalommal (bentonit). Ezt egy agyagbányából szedtem - semmi extra:) Én az egyszerűbb magokat ebből csinálom. Ha kell, szárítom, és homokszúró árral felszúrom (gázelvezetés). Vízüveges kötéshez jobb a mosott agyagmentes homok, nagyobb szemcsemérettel. Ha magot nagymértékben körbezárja a fém, ki kell sütni (150-200C°-on szárítani).  

000000000

Hm köszönöm :) Hát igen kénytelen leszek kisütni mert a belsejében lesz nagyon és körbe fogja zárni. Akkor én a vizüvegest választom. Kívülre meg lehet ezt a bentonitos megoldást vagy lehet oda is vizüvegeset rakok. Köszönöm a segítséget.

000000000

Esetleg nincs valakinek valami pdf formátumban könyve homok mag készítésről ? :)

xr54ua7n2

Nem akarom a lelkesedésedet megkérdőjelezni, de egy motorblokk(ha jól értettem)öntése nem egyszerű feladat,azért kértem valami rajzot(skicc,vázlat). Mivel még nem láttam rajzot lehet, hogy az okfejtésem felesleges.
 Szerintem először az öntőminta kialakítása lenne az első feladat. Meg kell határoznod hogy mit akarsz magokkal kialakítani(ahol öntött üregek lesznek) és mit akarsz majd forgácsolással kialakítani. Forgácsolási ráhagyásokat meghatározni. Zsugor százalékkal növelt méretűnek kell lennie az öntő mintának, stb .....persze egy jó anyagminőséget is ki kell választanod. AlSi6Cu4, AlSi9Cu3 v. AlSi10Mg hökezelve ....
Az öntést pedig először öntödébe kell vinni, mert ott minden megvan és nem neked kell kitalálnod, megvenned, próbálkozni ..stb. Persze, ha te készítesz mindent, akkor nagyon sok tapasztalatot szerzel!