Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

VighLajos

#2400 beírásom, igaz, nem pdf, hanem "analóg" írás: könyv.

xr54ua7n2

Ez egy öntött hengerfej formája. A magok un.meleg magszekrényes(hot-box) eljárással készültek. A forma pedig furángyantás homokkal készültek.
Csak példaként tettem ide.

http://kepfeltoltes.hu/130109/20101008081__800x600__www.kep" border=0>

robroy007

sajnos hajdú-biharban nem sok lehetőség van extra igényeket kielégítő alapanyagból való öntésre
akit én személyesen ismerek csak Si-os alut önt és szinte az is majdnem ismeretlen pontos összetétellel ahogy a szavaiból kivettem Mg-s meg végképp semmi 2 hónapot vártam mire rávette magát,hogy Mg-t öntsön nekem de az is gázos lett szóval ment a levesbe az egész öntött projektem, jobban jártam venni rúdba az anyagot és abból kiforgácsolni ami kellett, persze ezt hengerfejnél nem lehrt nagyon valószínű megoldani

Csuhás

Esetleg ez:
Pintér András
Kézi formázás
MKK Ipari Szakkönyvtár 1958
http://data.hu/get/5192118/kezi_formazas.pdf

000000000

Nem motor blokkot öntök hanem hengert rá :) Annál az aljára kell ráhagyni a furatban és a tetejére :)

xsugix

Ez a Sámsoni út melletti öntő? Mert én is gondolkozom a sajátos alkatrészek kiönttetésén, de ha negatív a tapasztalatod, akkor keresek más megoldást.

000000000

Jah és ha összejön akkor még esetleg lehet építek ithol hobby cnc gépet is :) Szóval mindenképp bele akarok fogni :)

ncw4w5nca

Nagyon hasonlítasz az egyik ismerősömre:) Annak idején lehülyézett, hogy "mit képzelek én! A fémöntés nem olyan, amit csak úgy otthon meg lehet csinálni!" Ő egy TMK. főnök volt, én meg egy szakács!  Ennek ellenére tíz évig ebből éltem.  
És olyan mesterektől tanultam, akiket nem is ismertem ( minden öntvényen az előállítására utaló nyomokat kerestem, és ebből raktam össze a saját technikámat) Akkor még nem volt internet, sem Youtube! Nem volt fórum, a mesterek meg féltették a nyavalyás kis tudásukat. Mégis megtanultam, igaz sok kudarc árán, de sikerült:) Éppen ezért, ha valaki lelkes, azt csak támogatni tudom! Kis szerencsével meg tanulhat önteni! A szakmák nem az egyetemen születtek, ezt csak tanárok szeretnék elhitetni velünk!  
Az anyagösszetételről meg annyit- én mindig olyan hulladékból készítettem az alkatrészeket, ami ugyanolyan funkciót töltött be fénykorában. Ezért javasoltam a vízhűtéses hengerfejet.  

Néhány "mestertől" és öntödétől az isten mentsen meg minket:) Az egyik ügyfelem öntödében dolgozott, mégis hozzám járt öntetni, pedig nálam fizetni kellett a munkáért!

3vv2btrhv

xr54ua7n2

Üdv!

Én egyáltalán nem akarom lebeszélni ... amúgy meg lassan nem is lesznek mesterek és nem lesz kitől még ellesni is.
Öntő képzés(szakmunkás) Mo.legalább 20 éve nincs is, esetleg OKJ-s átképzés talán. Sajnos tanműhelyek sincsenek. Oktató meg pláne.Közben pedig öntödék zárnak be, így nem lesz hazai ipar...de ez messzire vezet.
Szóval, ha van kérdés szívesen segítek.

xr54ua7n2

Ha, sikerül valamilyen alu hulladékot szerezni,akkor- főleg nyomásosan öntött alkatrészek, hengerfejburkolat,hengerfejek,konzolok, stb- az esetek nagy részében az azonosítójeleken kívül még az anyagminőséget is feltüntetik az darabokon.

000000000

tudtommal Győrben újra élesztik az audi jóvoltából :) Ha lenne benne felnőtt képzés akkor még lehet jelentkeznék is rá :)

000000000

Még valami valaki nem tud olyan oldalt ahonnan lehet rendelni szigetelő anyagot, hőszigetelő téglát meg hőálló habarcsot ?