Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Fémöntés házilag

Indította gaben, 2024 április 09, 16:27

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm  
Ezt a vermikulit bélést egész darabokba jó beépíteni vagy (por)alakba valamivel kevert malterként felvinni? Mert a samott béléses kohót már meg csináltam csak most szárad. Hely az lenne benne 2-3cm vakolásnak.

ncw4w5nca

Tudomásom szerint lapokra vágva árulják,legalább is én még csak így találkoztam vele. na és pár idézet az előző hozzászólásokból "sziasztok : Vermikulit az a puha samott. Manapság a kandallótechnikában használják mert sokkal könnyebb nagyon hőálló és igen jó infravisszaverő, könnyen szabható. Egy Magyarországon sajnos nem található szilikátásvány. Beszerzésre tipp : kandallóépítő cégek (pl Fireplace) Ez az anyag ami olyan mintha natúr bútorlap lenne és nagyon könnyű? Nekem ilyen a kandallómban van, a kandallós könnyített téglának nevezte...  Fehér hőszigetelő anyag: vermikulit: kalciumszilikát. kalcium- szilikát-hidrát "

000000000

A kohóm 2 réteg 30mm-es vermikulittal volt bélelve. Nagyon jó hőszigetelő!
Kigondoltam egy 500-1000cm3 munkadarabot, 20 perc múlva már hűlt is ki.

6fabbzvm

Már sokszor olvastam ezt a bizonyos vermikulitot itt a fórumon, de arra nem emlékszem, h konkrétan hol lehet hozzájutni és mennyiért!? Tudnál ebben segíteni?[#integet2]

ncw4w5nca

www.rath.hu /Termékek lakossági tüzelőberendezésekhez /Hőszigetelő téglák, lapok/ 1106 BUDAPEST, Porcelán u. 1. Áruátvétel és készpénzes vásárlás: Hétfő-Csütörtök 8:00-14:00, Péntek 8:00-12:00 E-mail:office.bdp@rath-group.com Sajnos az árak nincsenek feltüntetve:(

6fabbzvm

Józsi, nagyon köszönöm![#wave]

000000000

Sziasztok!
Tudnátok valaki ékszerészt vagy más mesterembert ajánlani aki vállalna kb 1cm nagyságrendű, finom kidolgozású alkatrészek rézből való öntését?

ncw4w5nca

Szia  phindus http://onteszet.lap.hu/precizios_ontodek/17636064 ezen a lapon található címeken érdeklődj, valamelyik biztos tud segíteni:)

000000000

Szia Józsi! Köszönöm! Átböngészem az oldalt!

s73tgf9vg

Vízúveges bevonatról szeretnék kicsit többet megtudni. Láttam sokszor homokkal keverve vízüveget széndioxidos tasakba rakno, most a homok nem lényeg. Mi értelme van ennek? A h2o és a co2 reakcióba lép és szénsav keletkezik ha minden igaz ami elpárolog és így marad a tiszta nátrium szilikát? Ha jól mondom akkor értem a lényegé, ha nem akkor kérem valaki magyarázza el. Ez kivitelezhető úgy is ha melegítjük és a víz elpàrolog.
Egy másik kérdés: ha tökéletes felületet akarok, akkor hogy oldom meg homok nélkül, hogy ne fojjon le a vízüveg? Köszönöm a válaszokat.

3vv2btrhv

A vizüveg kémiailag köt meg a széndioxidtol és közelebb kerül az üveghez mint kötöanyag .
Homok egyenlö KVARCLISZT , a vizüveget kell keverni a kvarclisztel és adagolni kell hozzá felületaktiv anyagot ( folyékony mosogatószer ) de nagyon keveset .

s73tgf9vg

A folyékony mosogatószert írta már egy fórumtárs, oké kevertem hozzá Frosch, de még mindig nem értem, hogy mit miért csinálok.Az első réteget megpróbálom kvarc liszt nélkül felvinni, ha megtapad akkor a többit lehet homokkal is. Tökéletes felületet szeretnék, azért akarom az első réteget csak folyadékkal megoldani. Köszönöm a választ Tibor!!

54ip3ywec

"phindus" Szia.Tusok egy fémöntőt Budatétényben ha érdekel.Én ismerem,tudom ajánlani,ezért léptem be most a fórumba.(Lehel.utca.2/a)Ötvös.Továbi elérhetőséget is tudok mondani,ha kell.

ncw4w5nca

A nátrium-szilikát (Na2SiO3) vizes oldata széndioxiddal reagálva átalakul nátrium hidrogén karbonáttá és kovasavvá. A kovasav gél állagú lesz, ami megköti a homokszemeket, száradáskor vizet veszít és átalakul szilícium dioxiddá (SiO2). Ha finom felületet akarsz, akkor finom homokot használj. A mosogatószer felületaktív anyag, csökkenti a víz felületi feszültségét, ezáltal jobban nedvesít (megtapad). Amit Tibor leírt az a fekecs, de azt veszőhabmintás eljárásnál lehet felületsimításra használni. Ennél az eljárásnál Extrudált polisztirolból kialakított mintát vonják be fekeccsel, szárítják, durva szemű száraz homokba ágyazzák, majd ezután öntik a habra a fémet.