Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

D.Laci

000000000

Így látványosabb:
http://magiist.fpn.hu/Dokumentumok/pwm-10V.jpg" border=0>

000000000

Egyébként ez tesztelt, vagy elméleti rajz?

svejk

Tesztelt, annak idején csináltam amikor áttekercseltem a marómotorom 200 Hz-re.
A mach-nél be kell állítani a marómotor fordulatvezérlést pwm-re.  
megy a mach2,és 3-mal is.

000000000

Szupi!
Ha az utolsó 10uF-ossal párhuzamosan kötnénk egy 10V-os Zenert, akkor a tápfesz mehetne talán fentebb is (11-...V)?!

svejk

Biztos de nem tudom mire gondolsz.
A frekiváltóknak van +10V-os kimenetük, és 0-10V-os bemenetük.
Ezt a kütyüt gyakorlatilag a poti helyett kell bekötni.
A pwm frekit úgy kell megválasztani hogy kis pwm kitöltésnél se rángatózzon a motor.
Magas pwm freki úgy emlékszem nagyon fogta aszámítógépet.

000000000

Ok, értem és így tényleg kompakt!
Szoval a PWM kiadása erősen terheli a Mach-ot?... jó tudni (magasabb PC igény...)

svejk

persze ez az áramkör azért kívánnivalókat hagy maga után pl. linearitás, de a gyakorlatban működik.
Engem nem zavart hogy például a mach kijelzőjén 2000-es fordulatot láttam de a valóságban csak 1900.

svejk

Nem veszek rá mérget de úgy emlékszem. persze csak 366MHz-es gépen próbáltam.

000000000

Egy PIC-el tökéletesen kalibrálhato PWM-U transvertert lehetne csinálni (a kalibrációs görbét meg RS232 v. USB-n lehetne letölteni)![#buck]

svejk

Én nem vagyok híve a bonyolult dolgoknak, persze lehet csak azért mert nem értek a programzáshoz :(

000000000

Nem bonyolult (a nyák megtervezéses bonyulultabb).[#circling]
Csak a User hülyét kapna, ha még ezt is PC-s szoftveren keresztül kellene (lehetne) hangolni... de ha valaki a precizitáshoz ragaszkodna, ez a legjobb...[#smile]

svejk

Megjegyzem a jobb frekiváltóknál ezt a bemenő feszültségjelet is lehet korrigálni. És sok esetben PC-vel rs485-ön(vagy egyéb) keresztül. :) Úgy hogy ez sem egyszerűbb.
Talán ezért nem terjednek a hétköznapi életben a frekiváltók.

000000000

Kár.. ezt is lelőtték...pedig bomba üzlet lett volna[#vigyor3]!

e3h0cv4ph

Én is éppen ilyenen törtem a fejem, mer építeni szeretnék egy illyent.

De lenne egypár kérdésem.
1. Lehetne az áramkört 5V-ról is üzemeltetni? (mit kellene ehhez kicserélni benne? A Majki féle frekiváltót építettem meg és annak a bemenete 0-5V -ot vár.
2. Ki tudja adni a teljes tápfeszt a kimeneten? Az utolsó BC182 szaturációs feszültsége miatt ez szerintem nem lehetséges, így a motor nem fog teljes sebességel menni. Nem kéne mondjuk a tápfeszt 0,6...0,7-tel feljebb vinni?
3. Az integráló tagok (10uF-10K, 10uF-10K) milyen frekire vannak belőve. Másképp fogalmazva a PWM-nek milyen frekit válasszak?
4. Az LPT portra közvetlenül rá tudom kapcsolni az egészet? A port elbír egy LED-et?

Egyébként amikor átgondoltam én IC-s be gondolkodtam, szerintem jobb paramétereket produkálna. Ilyen kapcsolásotok nincs?
Üdv : TT