Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Evodiron

Köszi Laslie az infókat! Még annyit kérdeznék hozzá, hogy ha mondjuk az előtolást fele annyira venném, akkor az mennyire befolyásolja a felületet? (akkor ugye kisebb erő kell az előtoláshoz)

4um5b65d

Ha az optimális előtoláshoz képest veszed fölé vagy alá akkor mindenképp romlik a felület minőséged. Ha túl nagy akkor rángatja a kést és beragad a forgács.
Ha túl kicsi akkor meg "ugyanazon" a ponton megy végig mégegyszer a kés és csíkozni kezdi az anyagot. A megfelelő előtolás gyakorlatilag elsimítja a barázdákat.  A felület végleges minőségébe a kés csúcsrádiusza és a forgácstörő milyensége is jelentősen beleszól. Tehát ezzel is lehet szabályozni a dolgot. De ha mindenképp a kis előtolás irányában kell elmenned akkor a drasztikusan megnövelt fordulat lehet a segítségedre. Ami 900-on 0,2-es előtolással csillogó felületed ad az könnyen lehet, hogy 0,1-es előtolással 2000-es fordulaton még csúnya felületet ad. De ha ugyanez a 0,1 és 2000 marad, de növeled a fogás mélységét akkor megint csillogó lesz a felület.
Összegezve az optimálistól kisebb fordulat - kisebb fogás - kisebb előtolás ront a felület minőségen.  
A fordulat viszont kilóg a sorból, mert ha azt növeled akkor szinte mindig javul a felület, de az előtolás és fogásmélység növelés csak egy bizonyos pontig javít a dolgon.

s7manbs8

Ha eléred, hogy a  fény hullámhosszával vetekedjen a felület egyenetlensége, akkor elég fényes lesz.[#circling][#circling]

skwby94ub

Nem,nem, ha az előtolást csökkented, akkor megnő a fajlagos forgácsolási ellenállás...
Képzeld el, ha olyan kicsi az előtolásod, hogy már nem tud forgácsolni a kés, hanem csak "nyom",
ahhoz viszonylag nagy erő kell, nem pedig nulla!
De ha kézi előtolással határozottan nekinyomod az anyagnak a kést, érzed, hogy minél jobban "tolod neki", annál könnyebben viszi!
Mivel az előtolás irányú erő ált.kb. 0,1x-ese a főforgácsoló erőnek, a saját kezeddel érzékelheted az összefüggést.

Evodiron

Köszi, ezeket majd akkor észben tartom és megpróbálok okosan számolgatni. :)

Evodiron

Uh, ez nekem is átvillant az agyamon. Akkor nem lenne jó, ha nagyon lassan menne a kés. Majd akkor kiokoskodom, hogy milyen tartományban kellene mozognia a késnek és úgy választom meg a léptecshez az áttételt, figyelembe véve a nyomatékgörbét. (mondjuk még léptecsem sincs... :D)

Evodiron

... és köszi a felvilágosítást. :)

yuagaci9g

Ez az MN80 siklocsapagyanak a rajza, hatha segit...

http://kepfeltoltes.hu/100325/Siklocsapagy_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

279nwbpsa

Minden infó jól jöhet!Köszönöm!

3rymb5s35

Deguss kolléga  http://www.expressz.hu/gep-szerszam/femipari/hirdetes-19650997/" TARGET=_fnew>figelmébe ajánlom.
Nekem drága dolog ez. Az ember nem mondott árat, de érzékeltette, hogy a 100e forinthoz közeli értékűnek tekinti.

000000000

5000 db-ra kéne ajánlat. Válaszok priviben  
http://cnctar.hobbycnc.hu/AWI%20Gabi/E2N%20287.jpg" border=0>

KoLa

LESLIE!!!

Megvannak a pofák de sajna használom őket !
USSR 250-es ben találtam meg mikor már feladtam...a gépen!!!

4um5b65d

A múltkor még fölös pofaként vettük őket jegyzőkönyvbe. Elnézted a dolgot ?
Mi lett volna  ha elküldöd őket csereberére, az pofára esés lett volna....
:))

KoLa

BOCSI!!! de lett hozzá tokmány![#wave]

4um5b65d

Ja, úgy bocsánatos bűn. :)))
Most adtam el ugyanilyen pofát, az neked is jó lett volna...