Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

A gyűrű élére lehet egy 120 fokos csúcsot esztergálni vagy rádiuszosan legömbölyíteni.

4um5b65d

Ehhez már pofa kell... [#nevetes1][#nevetes1]

000000000

Kösz, megvagyok [#levele]

KoLa

Egyre jobb[#smile]

Evodiron

Jobbnál jobb ötletek... [#eljen][#vigyor2]

000000000

Nem jött üzenet!
Többször hangoztattam én is, hogy ne ezt a szerencsétlen üzenetküldőt használjátok, mert kb. minden 5. üzenet az enyészeté lesz. Az adatlapomon ott van az e-mail címem is, tessék közvetlen e-mailt írni.

Még vannak 4-es, 6-os keményfém fúróim, egy ezresért küldöm. Üdv.

Evodiron

Deguss: a hobbielektronikás címedre küldtem.
Na akkor, jelentkezek 1-1 db-ra. Állapotuk? Hatvani talira jössz?

skwby94ub

Ha a keményfém fúró karcolja az üveget, akkor alkalmas edzett acél fúrásához. Ha nem, akkor nem.
A fúrást nagy fordulatos kell végezni, és határozottan kell adni neki az előtolást- kézi úton. Hűtést mellőzd.

000000000

Kérem szépen a kétségek eloszlatására. A munkadarab kobaltos gyorsacél esztergakés.  

Az én javaslatom: Lassú fordulat (minél nagyobb legyen a forgács), és tömény hűtés. A kézből való fúrást el kell kerülni, csak ha nem lehet megoldani másképp, akkor esetleg. Ezeket a szerszámokat géppel, egyenletes előtolással kell használni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/hss-t_megfur.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/deguss/hss-t_megfur_k.jpg" border=0>

Válaszoltam az érdeklődőknek, T.Istán, Szasza, Sneci, Evodiron és Mihálynak ment üzenet.

4um5b65d

Na ezekről a képekről jut eszembe.....
Kellene egy eszköz amivel a gyorsacél késekre rá lehet írni valami szöveget.
Régen a melóhelyen használtak valami kütyüt ami valamiféle elektromos ívvel megégette a felületét az acélnak. Egy trafó féle volt meg egy speckó, talán wolfram hegyű toll.  
Nem tudja valaki, hogy miként is működik egy ilyen szerkezet ?

000000000

Jó, hogy a lényegre koncentrálsz. :)
A kézi gravírozóban egy wolfram (ennek híjján talán egy keményfém fúrószár is megteszi) elektródára kapcsolnak egy pár Voltot, ahogy írod, egy transzformátorról. Ebben semmi bonyolult nincsen, de ettől még nem fogsz tudni vele írni, mert egyszer nekiérinted, és odaheged.
Ezért kell egy elektromágnes, ami kis amplitúdóval (pár tized mm) rángatja a stiftet, 50Hz-cel. (Azért nem kell nagyon rángatni, mert különben automata pontozó lesz belőle, és írni alig ha tudsz vele...)
A stift mechanikus kialakítását, megvezetését gondolom nem kell egy esztergályos Mesternek ecsetelnem. :)

Emlékeim szerint a fejegység, amit a kezedbe tartasz, elég súlyos volt, hogy valamennyire csillapítsa a rezgéseket, és ne azt hidd, hogy vibrátort fogsz. :P

4um5b65d

Akkor szerintem nem egyről beszélünk.
Volt a cégnél 2 ilyesféle megoldás is.  
Az egyik egy levegős gravírozó volt. Az csak rángatták a hegyet ki be és csak mechanikusan ütögette bele az apró pontokat.

Ami elektromos működésű kütyü volt az is egy elég karcsú és könnyű tollat használt. Lehetséges, hogy ez másképp működött volna? Csak egyszer használtam, de nem éreztem azon vibrációt. Csak nem volt védőgázas megoldású...

s7manbs8

Nekem elvileg van egy ilyen kis tollam, csak az elektronika nincs hozzá.

4um5b65d

És az milyen elv szerint működött ?

000000000

Amit én használtam, az bizony vibrált.
Viszont el tudom képzelni, hogy működhet letapadás nélkül (szabályzással, mint egy inverteres hegesztőnél) de erről nincs tapasztalatom.
Működési elve egyszerű: Ha a szabályzó elektronika túl alacsony feszültséget mér az elektróda és a test között (letapadt), visszavesz az áramból (a feszültség vagy kitöltési tényező csökkentésével), ha pedig nem folyik áram (magas a trafó feszültsége), akkor megemeli.
Kihívást inkább a megfelelő paraméterek megtalálása (feszültség, áram, elektróda rádiusz) és a szabályzó áramkör beállítása jelent...