Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sasi

A hántolásnak az alakhűség, és a kenésen kívül még az is előnye, hogy a csúszó felületek közé kerülő szennyeződés betapad a teknőkbe, nem gördül a felületek között, mint a köszörült felületeknél, ezért kevésbé kopik, pontosabb, precízebb gép készíthető ezzel a megmunkálással.
A hántolás nehéz, precíz, és időigényes fizikai munka, még gépi hántoló szerszámmal is. A „divatból” az olcsó tömegtermelés szorítja lassan ki, ennek ellenére én nem írnám még le.  
Egyébként a hántolás is a felület köszörülésével kezdődik.  

sasi

A kúpos hasító nagyon felcsigázott, mert hidraulikus hasító készítésével kacérkodtam, de ez ahhoz képest igen egyszerű, és nagyszerű!  
Köszönöm nektek az ötletet!

000000000

KoLa

"Egyébként a hántolás is a felület köszörülésével kezdődik. "
Ez így igaz!!! én flex-el nyomtam egy napig az Eu-nak!!!

000000000

Ezt azért kifejthetnéd bővebben:)

besirkyjh

Ezt azért nem kelletvolna [#nevetes1] leirni .

KoLa

Az estergagép hántolása a szegnyereg pályával kezdődik , mivel a két vége még jó a főorsóhoz.
Ezeket a felületeket festi meg a hídnak nevezett etalon - ahol festéknyom van ott kell hántolni mindaddig amíg végig nem festi az egészet , minden felületet külön külön.
Ha már jónak látszik akkor szétszereljük a szegnyerget és a talpat hozzá tusírozzuk az ágyazathoz úgy hogy az ágyazatot festékezzük!
Ha ez is jó akkor  a főorsókúpba helyezett etalonnal ellenőrizzük a szegnyereg pálya párhuzamosságát úgy hogy a szegnyereg talpra mérőórát fogatunk és a főorsó etalont tapogatjuk le vele , ha pár századon belül van akkor az már jó.Ilyenkor még meg kell nézni az ágyazat csavarodását is amit az egyenlőtlen hántolás okozhat - gépészeti vízmértékkel.
Ha minden ok akkor jöhet a hosszán prizma - de ezt már lépésről lépésre ellenőrizhetjük a szegnyeregtalpra fogatott mérőórával!
Ha ezt is jónak találjuk akkor ráhántoljuk a hosszánt stb stb stb

KoLa

Miért nem? ha 0.5mm van benne azt egy hétig bögdösheted a hántolóval!
Majd holnap készítek néhány fotót az eszközökről!
A flexelésben is vannak klasszis különbségek nem csak a fociban:)))

KoLa

Húúú!!! ez aztán nem tréfál vágja a fát keresztbe,
Holnap csinálok egy ilyet is[#nevetes2][#nevetes2][#nevetes2]

000000000

Csak mielőtt nekiállsz használni tedd fel a fotókat a flexeszközröl:)

KoLa

besirkyjh

Félek a flextöl( könnyü vele domboritani ).

Jo öreg gépi hántolo ,kipattogzott élü vidia betéttel és durjad lefelé ( másra ugy sem jo ) utánna finom kövel fenett edzett ezüstacél hántolo ( kicsit rádiuszos ) borotva éles és jöhet az apraja ( nekem ez vált be).
[#awink]

KoLa

Nekem a flex jóbarátom! úgy kell használni mint a hántolókést, "foltokban" köszörülni a festék nyomot![#wave]

besirkyjh

Végül is a vége a lényeg :)

000000000

Én is szeretem, enélkül el sem tudnám képzelni az életet. Pedig annakidején méterszámra vágtunk kézi fémfűrésszel. Nekem még van alu vágó korongom is, de azt csak a szabadban szoktam használni, mert nagyon porol, de az alut jól viszi.