Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

8uup9xs82

Biztosan mas meretekben gondolkodunk, azert:) Tegyuk fel, tengelyveg, csapagyon atmegy, vall.
Csapagy belsomeret 3 mm.  
Akkora a betet radiusza, hogy nem fekszik fel csapagy, kulon be kell nyulni a sarokba egy direk erre koszorult szerszammal
__
  |__
     |
   __|
__|

8uup9xs82

Szethullott a rajz, de lattal mar tengelyveget annyit, hogy tan unod is:)

4um5b65d

Hát talán kisebb rádiuszú lapkával kellene csinálni. Nehéz elképzelni, hogy egy 0,2-es rádiusz ne lenne jó. Van ebből több féle. Ne ess bele abba a hibába, hogy 1 db késsel szeretnél mindent megcsinálni. Az apró munkához a kis rádiusz dukál. A nagyoláshoz meg a nagyobbak.
Javaslom a finom munkáidra a DCMT és a DCGT lapkaformákat. Nekem ez az egyik kedvencem. Beszúrni is tudsz vele a sarokban. Rendkívül jól bevált forma.

4um5b65d

#8218-ban elírtam a szöveget.

Rossz:  "hogy ha nincs késed akkor faszán felrakódik"
Helyes: "hogy ha nincs kenésed akkor faszán felrakódik"

Farkas Ádám

Emlékszel még, naneee. Igen nagyon hasznos leírást kaptam a lapkákhoz.[#worship] Alut azóta is lapkás késsel esztergálok. Kenés azért ajánlott.

8uup9xs82

Igen, mar en is szemeztem http://www.iscar.com/Ecat/familyhdr.asp/fnum/739/app/87/mapp/IS/GFSTYP/M/lang/EN/type/1" TARGET=_fnew>EZZEL. De tegyuk hozza, amig egy 8x8 as cobaltos hss megvan 800-1000 forintbol, addig egy lapka cirka ennyi, ha eppen nem tobb.

Tenyleg kicsiben is megeri? Hetente megy 3-4x az eszterga. Ha veletlenul, figyelmetlensegbol veszek egy finom erintot a tokmanyon ;) maris pattan le a lapka. Viszont szep felulethez eddig mindig bevaltak a lapkas megoldasok.

D

4um5b65d

De remélem azokat az alu lapkákat már rég elhasználtad....  
Mert ha nem akkor megyek hozzád eszmecserére, ott valami trükknek kell lennie... :))

4um5b65d

Na ez a forgácstörő megint másra jó. Én ezt kifejezetten automata acélokhoz használom az 520-as lapkaanyagból. 0,4-es rádiusszal minimum 1mm fogásmélységgel. Ugyanezen forgácstörő egészen a lapka élhossz 75 százalékáig nagyon jól működik az említett acélnál , hűtéssel.
Ólmos automatához az élhossz 50 százalékáig még hűtés sem nagyon kell.....

Farkas Ádám

Nem már elfogyott, de az ebay-on vettem anno 1-1 dobozzal ocsójért. De attól még jöhetsz hozzám eszmecserére.

000000000

Automata acélt nagyon hálás esztergálni.

Evodiron

Szia deguss!
Ha epoxit használsz akkor vagy meg kell várnod amíg kiszárad a beton (20-30 nap is lehet), vagy vizes epoxi gyantát használj!

4um5b65d

Észrevetted már, hogy ha alut oldalazol akkor nem kintről befelé kell haladni a késsel, hanem a végén belülről kifelé haladva egy 0,1 mm-es fogásmélységgel ?
Persze csak simításkor. Sokkal jobb felületet eredményez és nincs meg a veszélye, hogy beszorul a forgács az alkatrész homloksíkja és a lapka közé.

4um5b65d

Az biztos, hamar jön a sikerélmény.  
Kezdőknek is mindig ezt ajánlom mielőtt még a ragadósabb anyagokhoz nyúlna.

hyn6ys8wt

MK5  állócsucsot hol tudok venni olcsón? Használt is jó lenne. eBay-en van de a  szállítási költség miatt nem érné meg csak ezt venni. Valami hazai forrás lenne jó. Vagy ha valakinek a fórumon lenne eladó...

skwby94ub

Nekem van. Hány db kell, és mennyit szánsz rá?