Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sasi

Milyen gépen, mit lehet készíteni? Természetesen mindig jobbat, korszerübbet, nagyobbat, pontosabbat, stb:
Én valamikor az őskorban a Csepeli szerszámgépgyár nagypontosságú üzemének egyik vidékire telepített gyárában „edződtem”.  
Ott közönséges gépparkkal, jó szakemberekkel, nagy költséggel állítottuk elő a szükséges alkatrészeket, időnként többszöri nekifutással, azaz a másik gyáregységben legyártott alkatrészhez kellett igazítani a gyártott alkatrészt. Így állt elő a nagypontosságú gép. Egy alkalommal sajnos a leszállított gépben benne felejtette az egyik összeszerelő dolgozó az uzsiját, és ez lett a Csepeli nagypontosságú üzem vége, -zanzásitva (azért ettől kicsit a valóság kicsit bonyolultabb…)

Motoros

Barátom hasonlóképpen járt . Ő 15 mázsát rendelt, az asszonya vette át az árut. Mikor hazaért gyanúsan kevésnek találta. Egy raklapra összerakta és alig volt 1 köbméter. Megnézte a fa köbmétersulyát ami 5 mázsa körüli . Még ekkor sem hitte el hogy ennyire átverték, szerzett egy mázsát. Alig volt 6 mázsa a 15.
Nem a pénz bántja elsősorban hanem az hogy ennyire paliravették. Az előitéletei nem tudom hogyan alakultak.

Robika37

Sajnos nem láttam meló közben, vszinű még mindig ott lennék (én lennék a tátott szájú szobor).
A gépet kifejezetten munkahenger csövek megmunkálására használják, annak a fúrórúd befogóját látod.
Az a hosszán tekerője :-D
Azért kicsit nézegesd a szegnyerget is ...

4um5b65d

Annyira le tették a hossz tekerőt ? Betojok...
Amúgy arra gondoltam, hogy ezeknél már nincs kézi hossz tekerő. Látom a szegnyereg is motoros mozgatású. Döbbenetes ez a gép....

ywathzay

Egy kicsit off, de a fa témához. Milyen fa köbmétere 5 mázsa? Mert pl. egy köbm. akác kb. 9 mázsa, és ez méteres rönkökben így mérendő: 1m*1m*1,75m.

nffab2gnr

A mértani és az erdei köbméter nem ugyan az.A fa fajsúlyát 1*1*1m -ben határozzák meg.Az "abszolút" száraz erdeifenyő fejsúlya 0,496 tonna.
Ha kicsit vizezzűk akkor pont 500kg:))

000000000

A 90-es évek elején a DIGÉP-ben ilyen szörnyekre számoltam az időket, félelmetesek működés közben.
Emlékezeteim szerint az ágy több darabból állt, mivel egy ekkora darab öntött vas nem mozgatható, szállítható.
A talpcsavarokkal szintezték, állították be a darabokat.
A kedvencem a gyalugép volt 4200x3300x12000 ez még megvan!

ywathzay

Én az erdei köbméterről beszéltem, mivel tüzifát ált. így vásárol az ember fia, nem kockázva, rakatban, szárítva.

Evodiron

Szia Jóska!

Most befagyott a projekt, mert hideg van! :)
Meg mert jövő héten már megyek vissza BP-re, így már nem nagyon tudok vele foglalkozni. Lejárt a szünidő.  
Egyébként meg valami jobb asztalt kellene csinálnom, mert most berezeg az egész, és nem lehet rendesen használni. Az áttételt is rögzítenem kellene a géphez, mert az is rángatja, nem is kicsit. Addig meg nem lehet finom beállításokkal foglalkozni. Lehet viszem a pincébe és építek téglából állványt. :D

Teaway

Belátható időn belül mikor kerülhet sor a folytatásra?

D.Laci

Videjó??? [#confused][#confused]

4um5b65d

Próbáltam bedugni a kazettát a PC valamelyik lyukán, de nem sikerült. Az átjátszáshoz szükséges kártya meg nem áll rendelkezésemre.
Így csak a berendezett házimozi termembe tudnék egy páholy jegyet (csillár) küldeni.
De már most szólok, hogy nagyon sötét filmről van szó.

hyn6ys8wt

Nem tudom mikor volt olajcsere a gépemen, meg azt sem hogy milyen idóközönként kell lecserélni a főorsóházban az olajat.
Valaki tudna ebben segíteni? Milyen olajat és mennyit  vegyek bele? Előtte érdemes átmosni orsó olajjal? Nincs gépkönyvem sem (pedig egy napig túrtam a netet:-)) így azt sem tudom hol kéne leereszteni a régi olajat és hol töltsem fel az ujat...  Ilyen hidegben egyáltalán javasolt az olajcsere vagy várjak míg legalább egy +10C nem lesz?  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Amp%20%28Csikor%20Zsolt%29/C0630A/P1010034_%E1tm%E9retezve.JPG" border=0>

Teaway

Mindig melegen kell olajat cserélni. Várd meg a nyarat.

skwby94ub

Kedves Amp!
Milyen jó formájú géped van-illik is karbantartani!Olajat cserélni évente 1 x szoktunk a gépeken, ahogy Teaway is írta: műszak végén, amikor meleg a gép!
Öblíteni sosem szoktunk, de hallottam olyan esetről, hogy peróleummal öblítettek, majd megpörgették 1500-on a gépet...
Az orsószekrény tetejének felnyitásakor belobbant, és a kolléga arcát teljesen leégette!
Ezért sosem öblítünk...Jó esztergálást![#wave]