Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Egy érdekes adalék.....
Úgy 5-6 éve egyszer hallottam egy helyi pécsi cégről, hogy nekiállt Iscar késeket gyátrani/hamisítani.  
Sosem tudhatod, hogy mi kerül az asztalodra. :))

Mindettől függetlenül sem tudom elképzelni, hogy az egyik lapka összetörik, míg a másik nem. Csak látszik azon a késen, hogy hol ér neki a lapkának olyan helyen ahol nem szabadna.  
Nekem volt Orosz trigonom ami szétesett, de lapkát sosem tört és most Seco-t használok szinte csak Iscar lapkával. Szintén ékes kivitel. Semmi gond ezzel sem...

skwby94ub

Amikor a váltólapkákat a 70-es évek elején szabványosították, akkor a "P" a pozitívot, az "N" a negatívot jelentette (mint most is, micsoda véletlen!) Akkor még nem volt ennyi féle csúcsszög, forgácstörő típus,klf.hátszögek, csúcsféleség stb.
Igaz, hogy a jelölés igencsak kibővült az utóbbi években, de az alapjaiban nem változott meg a szabványos jelölés. Persze a különféle gyártók más-más jelölést találnak ki, a saját specifikációjuknak  megfelelően...Ezért is láttam a legjobbnak kikötni a SANDVIK mellett-abban még nem csalódtam![#wave]

4um5b65d

Valahol a neten is fellelhető, csak meg kellene keresni.  
Én papír alapú katalógusból meg emlékezetből nyerem az infót....

skwby94ub

Ez érdekes, amit írtál! Nem Ma betűvel kezdődik a neve?
Egyébként pont te írtad le, mekkora "csavar" van ebbe az isc késbe építve: a Seco késben tudod használni...De próbáld meg a Seco lapkát isc késben- majd meglátod, mi történik! Nekem ne mondd, hogy ez tisztességes dolog![#violent][#gun][#boxer]

4um5b65d

De akkor hogy nézett ki egy 70-es évek beli jelölés ?  
Szerintem ugyanez volt....
http://www.szerszamkiss.hu/main.php?folderID=894" TARGET=_fnew>ISG Böhlerit lapkák a 70-es évekből

4um5b65d

Hát azt nem tudom, hogy mi volt a cég neve, de a "Ma"-val kezdődő éppen lehetett is volna. Feltéve ha egyre gondolunk....

A lapkákkal kapcsolatban nem tudom mire gondoljak. Valamelyik selejtes kellett hogy legyen. Szerintem a kés volt az. Én nem tudok olyanról, hogy egy adott késbe ne lenne befogható bármelyik lapka fajta amit oda gyártottak. A trigon lapkánál esetleg azt tudom elképzelni, hogy a center csonk nem állt fixen a kés szárban és amikor az ék nyomta előre felé akkor ez engedte a lapkát.

4um5b65d

Seco lapkát is használok Iscar késbe, de az nem trigon hanem rombusz forma.
De végül is ha belegondolok, igen sok féle késbe igen sokféle lapkát használtam már, de lapkatörést még nem észleltem.
Most van 45db váltólapkásom, de volt idő hogy majdnem 70db volt. Ennyinél csak előjött volna ha van valami turpisság a lapkákkal.

skwby94ub

Laslie, én sem akartam elhinni, de a tények mást bizonyítottak!!! Ha nem velem történik meg ,hát el sem hiszem...Ahogyan te sem! Pedig minden úgy történt, ahogy leírtam!
Ja, igen: tr is van benne?

4um5b65d

Akkor egyre gondoltunk....
:))))
De nem mutogatok rájuk, mivel nem tudom hogy kik voltak az elkövetők.

4um5b65d

És nem vizslattátok meg jobban hogy miért roppannak el a lapkák ? Annak valami látható jele csak lenne...

skwby94ub

Igen ez az alap. Talán még megvan az eredeti prospektusom az irattárban...De a lapkák zömét már kiszórtam.[#rinya]

skwby94ub

skwby94ub

Nagyon trükkös a dolog , egyszer majd elmesélem!

skwby94ub

Szóval, csak pár század az eltérés a lapkafészekben,( + os az él közvetlen közelében- a lapka pedig -os), de mindez a lapka tűrésén belül- így még ISO lapka marad...Ám ez az eltérés elegendő ahhoz, hogy kipattanjon az él, mihelyt más gyártó lapkáját fogják be az is.késbe ...

skwby94ub

Az is-nek szánt küldemény:[#beka2][#beka3][#boxer][#gun][#mf1][#mf2][#mf3][#violent][#boxer][#action][#mf3]