Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Elég sokat esztergáltam, esztergálok. Ez a rugó a kulcson nem valami jó ötlet. Iszonyú fárasztó tud lenni, mert le kell dolgozni a rugóerőt. Árpád által közölt ötlet használhatóbb. De kevés emberrel találkoztam, aki egynél többször meri odaverni. :)

000000000

Nagyon csillog, használod is? ;)
Tokmány?

000000000

Amikor réges régen tanultam esztergálni a középsuliban az oktató úgy próbálta belénknevelni a tokmánykulcs kérdést, ha a elmentél a gép mellől és ő észrevette, hogy a tokmánykulcs benne van a tokmányban, olyan erővel vágta azt egy közeli bádogszekrényhez, hogy mindenki helyben szívrohamot kapott :)
Pedig azokon a gépeken volt burkolat biztonsági kapcsolóval...de az öreg gondolt a jövőnkre :))

000000000

Úgy tűnik, hogy ez mindenütt előfordult legalább egyszer, de szerencsére általában baleset nélkül. Nálunk a gépműhely udvarán lévő kosárlabda pályáról jött be egy srác tornaruhában, kezében egy tokmánykulccsal: Tanár Úr kérem ez valahogyan kiesett az abkalon az udvarra! Eközben mi pedig síri csendben döbbenten néztünk ki az üres ablakkereten.

zfhr4a9ei

Jó bocs, elírtam. Valóban állóbáb.

zfhr4a9ei

MK3-as forgócsúcsra vaterán keress, múltkor láttam ott. Nekem sajna MK2 lenne jó :(

zfhr4a9ei

Nálunk első alkalommal fekvőtámaszból 10 karhajlítás volt a bünti a tokmányban felejtett tokmánykulcsért. Második alkalommal 20, harmadik alkalommal 30... 40-50 már nem nagyon volt...

tumnmsi57

Nem nagyon használom, mert hét közben Pesten vagyok és csak hétvégén megyünk haza a szülőkhöz és ott van. Gondolkoztam rajta, hogy eladom, de még nem biztos. Azt sem tudom mennyit lehetne kérni érte!
Töltöttem fel képeket, azokon minden tartozék rajta van.
Két hibája van. A szegnyereg talpa törött és javított, valamint az egyik fogaskeréken az egyik fog ki van törve, egy másik pedig félig letörve.
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Fraser%20(SZVZS)/" TARGET=_fnew>Eszterga képek

tumnmsi57

Bocs, nem a szegnyereg talpa, hanem a késszán talpa törött.

008py5n5y

Sziasztok!

Anyagismerettel kapcsolatosan létezik valamilyen táblázat, vagy irodalom, ami alapján meg lehet határozni, hogy egy bizonyos terméket milyen anyagból célszerű elkészíteni, iletve milyen anyagot milyen más anyaggal lehet helyettesíteni.... Itt elsősorban most acélfajtákrara gondolok. Aztán ezen anagok milyen tulajdonságokkal rendelkezenk? Jó forgácsolhatóság, szakítószilárdság, edzhetőség stb...

65hfjjmj

Szia lari!
Természetesen vannak tervezési segédletek, de ez nem olyan egyszerű dolog. Egy gépgyártás technológus hosszú évekig tanulja, majd egy életen át frissíti tudását, akár az orvos, hogy mely betegségre milyen gyógyszert írjon.  
Ennek ellenére tudok egy egyszerű megoldást javasolni, úgy hívják Equist. Ez egy acélkatalógus szoftver, melynek segítségével egy termékhez anyagot, illetve egy adott anyagminőséghez helyettesítőt anyagot lehet meghatározni. Pl. fogaskereket akarsz készíteni, rákeresel, és felsorolja a lehetséges anyagokat. Persze a halmazból neked kell az alkalmasat /gyártástechnológiai ismeretek/ kiválasztani a legalkalmasabbat.
Jelenleg a szoftver Gold változata kapható, mely 23000 acélt ismer. A demo változat -450 acél adataival-  
http://www.sacit.hu/magyar/magyar.htm" TARGET=_fnew>innen letölthető.
Én az Equist Silver változatot használom. Állítólag  –buherálva- valahol fellelhető a neten.  
Üdv sasi

008py5n5y

Köszönöm szépen sasi!
Meg fogom nézni

Üdv: lari

bmejdz9nu

Csak a tokmámykulcs "bentfelejtéséhez"...
Az "én kicsi kinai" esztergámnál a képen látható plexi fedél véd... amíg nincs lehajtva addig nem idul el...

000000000

Verő-Káldor: Fémipari anyagismeret
(amugy 2 féléves, szigorlati tárgy)

...aztán, kell még néhány egyéb területről ismeret, ugymint Mechanika, Hőkezelés, Forgácsolás... :-)

bmejdz9nu

Jajaj...  
megjött a 4 pofás tokmányom...
De ez még nem baj, mert jó... csak...

A négy pofát (csak) kölön-külön lehet állítani...
Mi ehhez a módszer? Központosan befogni pl. egy csövet?
Minden 4 pofás ilyen? A 3 pofásak meg "autómaták"...?