Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Értem, ezt gondoltam... ez az első dolog aminek a neve takarja a funkcióját...

SquirrelTech

http://littlemachineshop.com/Products/Images/480/480.1197.jpg" TARGET=_fnew>http://littlemachineshop.com/Products/Images/480/480.1197.jpg

Ilyen egy futóbáb.

Ezt teszed fel szegnyereg helyett, és a pofái között elforog az anyag. Hosszabb munkadarabok kilenégés akadályozhatod vele. Ekkor a munkadarab vége is szabaddá válik, nincs útban a csúcs.

SquirrelTech

A futóbáb hasonló ehhez, csak az nem a prizmához van kötve, hanem követi a kés útját, úgyanígy az anyag "kilengését" hivatott megakadályozni.

D.Laci

EZ EGY ÁLLÓBÁB!!!

tumnmsi57

Van magyar nyelű könyvem az esztergályozásról.
Érdekel valakit?

tumnmsi57

természetesen pdf-ben

tumnmsi57

Az én kezdő esztergályos tapasztalataim szerint alumínium esztergálásához eddig nekem a gyorsacél jkés adta a legjobb minőséget.

tumnmsi57

Ha valakinek lenne eladó MK3-as forgócsúcsa, illetve MK3 tokmányos csúcsa (min 13mm)kérem jelezzen. Állapot és ár megadásával!
Köszönöm előre is!

tumnmsi57

Bocs, nem pdf hanem doc.

Bicska

Ha már alapvető dolgokról beszélünk. Én át szoktam forgatni a tokmányt, mielött bekapcsolom a gépet, hogy nem-e ér bele valami valamibe. Ja és NEM TANÁCSOS a tokmánykulcsot a tokmányba hagyni...Sajnos már követtem el ezt a hibát is..

tumnmsi57

Középiskolában volt esztergályozási képzésünk. (nem tudom mi köze volt az informatikához). Ott elrepült egyszer a tokmánykulcs. Akkor megértettük miért vannak az aesztergák V alakban elhelyezve. Amúgy az 1-es vaslemezzel borított ajtóra csinált egy lyukat.
A tokmánykulcs benfelejtésének egyik legjobb ellenszere, ha a fejre tesztek egy spirálrúgót, ami kilöki a kulcsot a tokmányból ha elengeditek.
Egyszerű és tuti.

Szalai György

Engem érdekelne a .doc, szivesen átolvasnám. A Dr Sz L féle jegyzetet is olvasom. Minden hozzám hasonló tudatlannak jól jöhet.

tumnmsi57

Feltöltöttem az esztergályos könyvet Varsányi Péter szerverére. (És egy kép az én esztergámról)
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Fraser%20(SZVZS)/" TARGET=_fnew>Kovács Ervin - Aze esztergályos

vthgizrff

Sziasztok!

A tokmány felett ott van a  védőburkolat, elméletileg addig nem tudod forgatni amig az nincs lehajtva. Tehát a kulcsot nem lehet bennefelejteni (elméletileg). De ha már itt tartunk érdemes lenne a többi balesetvédelmi előírásra is odafigyelni. Nem papolni akarok nektek, csak láttam már nyílt törést kirepülő munkadarabtól, leszakadt gyűrűs ujjat, meg tokmányra feltekert vállig érő hajat is. Szerencsére  a huszas köracél ami hátul kilógott és úgy tereredett fel mint a gyurma az nem volt útba senkinek. Szóval csak óvatosan, még az ilyen kisebb gépek is veszélyesek.

Kristály Árpád

Hallihó!
Valamikor azt hiszem az Ezermesterben láttam egy jó ötletet a tokmánykulcs problémára, már a "feledékenyek" számára, két egymásfelé fordított billenős falikapcsoló közé volt bedugva a tokmánykulcs, így az eszterga addig nem indul el mig nem kerül a helyire a tokmánykulcs!
Üdv.: Árpád