Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

2.: Olasz késtartó /Impero/ semmi különös csak annyi hogy a kés kopása esetén nem lemez alátéttel kell bejlagolni hanem a csavarral kompenzálhatsz.  A négykéses sima késtartó ugyanúgy megteszi--sőt gyorsabb a késcsere.
Az persze azért nem rossz ha a teljes Impero készleted megvan: késtartók, fúrórudak,stb.

4im2adcie

Ne is próbálkozz 50mm-es alut azzal a kis esztergával leszúrni, mert szegény a késébe fog dőlni. Kár gyilkolni ilyesmivel, arra  inkább való a fűrész.
Nagyobb gépeket is megvisel a leszúrás, még ott is trükköznek, ha semmiképpen nem tudják elkerűlni. Pl: forditott forgásiránnyal fordított  spec leszúrókéssel, folyamatos hűtéssel, többszörös beszúrással stb.
Az alu amúgy is elég gyilkos anyag leszúrás szempontjából.

000000000

Jobb helyeken a szerszam vagoelet a gepen kivul allitjak be a gep tengely magassagahoz....

Azaz egy meroallvanyon elore beallitjak a csavarzattal az utkozo felulethez kepest az elhelyzetet.

Igy a szerszamcsere utan mindig biztosan jo a az elmagassag....

000000000

Komolyabb leszurashoz eklloen MEREV GEP KELL! ez az elso aztan... haaaat az el jo magassagi helyzete a kovetkezo legfontosabb...aztan rogton utana az ANYAG-hoz megfelelo elezes...es aztan mar csak az ANYAG-hoz es az ELEZES-hez megfelelo vagosebesseget es elotolast kell jol bellitani.

A vicc, hogy gyenge, kis gepeken gyakran nem lehet a jo leszurashoz szukseges teljesitmenyt levenni a geprol, mert vagy eleve gyenge a fomotor vagy gyenge a mechanika es rezonal, hajlik osszevissza az egesz gep munka kozben...

vthgizrff

"jo magassagi helyzete a kovetkezo" ami leszúrásnál nem pontosan a központban van hanem 1-2 tized milivel felette. Törekedni kell arra is, hogy minél közelebb legyen tokmányhoz, vagy segíthet az is ha megtámasztja ez ember csúccsal és az utolsó 5-10 milit lefűrészeli

4im2adcie

4im2adcie

A régi nehézműszerész esztergával az E1N-el jól lehetett leszúrni, ha jól be volt állítva a siklócsapágya. A modernebb golyóscsapágyas gépeken elég egy kis lógás és már rezonál az egész akkor is ha egyébként minden optimális.

4bdy992

Üdv!
Az Impero sztem. gyorsabb mint a 4 késes föleg ha csúcs mellett dolgozol, nem kell a keresztszánt hátrajáratni hogy legyen helyed elfordítani.az sem hátrány ha van hozzá 6-7 betét kés benne oszt hadd szóljon. A leszurókés köszörülést akkor tanultam meg mikor elkezdtem dolgozni és első melóm 800 db  átm.18x2 falu cső leszurása volt 0,9 perc/db ért......
A kis asztali gépeken a váltólapkás leszurókés sztem. felejtős nem tudod tartani a lapkához előírt kerületi(vágó-)sebességet mert kicsi hozzá a teljesítmény és azok a szerszámok igénylik a paraméterek betartását. Külön probléma még ,hogy különböző alapanyagokhoz eltérő élgeometria és lapkaminőség dukál. Még annyit, hogy a váltólapkákra álltalában több bevonatréteg van  felvive igy ha megkopik akkor :kuka (ha élezni akarod akkor meg nem kell ollan). Bocs a hosszért.
További szép estét!                Robika

4im2adcie

Jó--lehet-- kinek a pap kinek a papné. Nekem a teljes Imperó készletem megvan de már gondolkodtam hogy visszateszem a régi négykésest.
A váltólapkás leszúró a nagygépeken sem nyerő sztem.
A gyorsacél leszúró profilkés az ügyes dolog a hozzávaló fordított késtartóval. Annyit eresztesz ki csak amennyi kell.

i49a9nm8c

Szia Motoros!
Nem találom ezt az Impero késtartót.
Megadnád a linket?

4im2adcie

Lehet hogy ez egy régi márka és már nincs is ??

vthgizrff

Ezzel vitatkoznék! Nagyon is nyerő!! Százezres darabszámban szurkálok le. 1200-as fordulaton 0,2 előtolással. Gyorsacél szóba sem jöhetne.

000000000

szeretném megkérdezni hogy hogyan lehet kiszámolni a menetemelkedést ha a léptetőmotorom 48step/360 fok??  
valami képletet adjatok légyszike

vthgizrff

Nem jól teszed fel a kérdést, ebből nem lehet semmit sem kiszámolni, esetleg azt hogy 7,5° egy egész lépés. Még azt sem nagyon értem mit akarsz valójában

4bdy992

Ok, de mekkora átmérőt és meddig előtolás honnét kell kézzel átvenni? Ja és milyen gép?[#papakacsint][#papakacsint]