Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

8kakgh7c

bmejdz9nu

Elég csend van...
Pedíg szívesen diskurálnák eszergálási dolgokról...

Mint már a BF20 rovatban leírtam új esztergám van... nagyon jó - úgy látom.

Ma nagyon egyszerű módszerrel készítettem egy meglepően jó eszterga kést:  

A technológiai elv:
Elmentem a vasboltba vettem 12x12mm-es 1 méteres vasszárat (jó sokhoz elég lesz..) beletettem egy lapkát... előtte: menetfúrás, csavar, maróval szintbehozás... döbbenetesen jó lett... Csak azt nem értem ezekért a befogatókért miért kérnek oly sokat... vagy valamit nem tudok?
Igy aztán bármilyen lapkát tudok alkalmazni ami akad a ház körül... sőt a lapka írányát is tudom állítani... (semmi torx spec. csavar...)

"Szokásomhoz híven" mindjárt egy edzett köszörült anyag megdolgozása bevezetéskén:  
egy 4 betét lapkás marófej 30mm-ről 20mm-es-re csökkentése volt... (ezek a "Weldon" jól írom befogatásúak olcsóbbak de patronba csak "szárcsökkentés" után jók...
Hát igen... elkopott egy lapka is... még jó, hogy 3 éle volt.. az első fogások voltak a legnehezebbek... kemény felület volt... szó szerint szikraforgácsolás... izzó forgácsok... aztán 1-2mm után beált a normális eszergálás...
Jó lenne talán kerámia betéteket szerezni ilyen feladokhoz... talán segítene? Talán még jobb mint a keményfémy lapka... tudom a köszörülés lenne az igazi... de még nem csináltam hozzá egységet... (5. 5 éves tervbe van :)

A leszúrás is elég simán ment... egy HSS 12mm-es anyagot köszörültem a megfelelő formára... ekkor a lassú fordulatszám volt a nyerő... persze hűtenni kellett végig de nagyon...  
A bevált "spiritusz" anyaggal csináltam... nem túl hatékony de ha elpárolog akkor nem lesz tiszta "olajos-trutyis" a gép...

Ide is berakom az új masinám képét:
Teszteltem mérőórával... minden a gyári adat szerinti...
Csak 100-as 3-as tokmánnyal van, de lehet hozzá 125-ös 3-as és 4-es tokmányt is venni... de van benne fokozatmentes fordulatszám szabályozó is... ez beépített frekiváltóval van megoldva... ennek az az előnye az egyenáramú tachós motorral szemben, hogy a terhelés után nincs az a bizonyos "felpörgési" effektus... mint pl. A BF20-ban... persze ennek nincs olyan nagy jelentősége...

http://www.top-maschinen.de/media/quantum-d210x400-1200.jpg" border=0>

000000000

Már kezd hasonlítani esztergához...

000000000

Látod, nem egyenes az út egy rendes géphez. Amikor én megkínáltam az enyémet (a kicsit), sokan lecsesztek, hogy drága, de ezt csak egyszer kell megvenni!!!  Pedig majdnem ingyen adtam, nálunk  gyorsan elment és még minden nap vagy tízen hívnak miatta.  Azért kínáltam nektek eloszor, mert sokat segítettek nekem, de ti mindig csak ezeket a kínai sz..okat vásároljátok, csak azért, mert új és adnak hozzá valami extrát, pl. muanyag csapágyat, mert olyan f.st még nem tanultunk meg gyártani.  
...ez csak egy vélemény...  bocsi! [#wave]

bmejdz9nu

Ja... ez mindíg így van... amikor kell akkor nincs... amikor "hirdetted" az esztergát még nem akartam... aztán utánna néztem... az angoloknál sok fut belőle... dicsérték mint a.... tényleg ajándék áron adtad... valaki nagyon jól járt vele...
Ezért is veszek össze-vissza mindent... hátha kell egyszer... De az a baj, hogy nehéz - mindkét részről - eltalálni az igényt és az időpontot... de ezt tudod...
Én így vagyok a szerszámokkal... az amcsi küld egy mailt mi van én meg veszem... ha kell ha nem!!!... persze ez könnyebb mert nem olyan tartós mint pl. egy eszterga... tehát fogy...

Kínai... hát van más...?
Persze ezen egy nagy Germany felírat van ( a képen nem látszik) de... talán...
De az vigasztal, hogy új...  
pl. egy jó autószerő tud venni egy jó nagy használt kocsit... egy új kis kocsi áráért... de én nem vagyok esztergályos... sőt szakmabeli sem... tehát ez jutott nekem... de legalább jó áron... Bárcsak jól értenék hozzá....

000000000

Én se vagyok valami nagy esztergályos, de nem okoz gondot valamit megcsinálni. Természetesen a hátam mogott van a fater, így konnyebb. Szerintem a nehezebb része a kést jól megkoszorulni.

000000000

Eszergalj jo melyen furatot ilyen szaru, vagy akar HSS kessel es meglatod mi a kulonbseg a kemenyfem szarhoz kepest.

bmejdz9nu

Ilyet csaptam le az Ebay-on...

5 HORN Minibohrstangen ( können eventuell nach Verfügbarkeit vareieren ) !!!
Schaft 10 mm , ganze Länge 80 mm !  
Kleinstes Bohrloch zum bearbeiten - ab ca. 3 mm !

Na ezzel már egészen kicsi lukakat is tudok majd...

http://i10.ebayimg.com/07/i/000/96/02/2b73_1_b.JPG" border=0>

bmejdz9nu

Jók a linkek... a felsőt már kiolvastam...
Most filózok, hogyan szerejem fel a dig. tolómérőket...

ncxe0hdha

Hallihó Péter!
A Józsi... már csinált ilyet.....
Nála láttam kitben!
Én is tervezem, már van 4-db 150-es és egy 300-as digit tolómérőm, merg rajzaim, csakhát.....
még mindig szarakodunk a A...., de már megmozdúlt!
Hallihó!

bmejdz9nu

ötletek és képek kellenének, hogy hova szereljem az esztergára... ahol látni is...ahol nem megy tele mindennel..

65hfjjmj

Szia Árpád!

Azok a rajzok megmozgatták a fantáziámat….

ra8nsmk6w

Csatlakozom Aszbolit véleményéhez, egy gép merevsége a szerszám csúcsánál kezdödik. Egyébként meg ennek ellenére indokolatlanul drágák ezek a befogók.Hozzáteszem, hogy egy bizonyos teljesitmény (forgácsolási)alatt minden további nélkül használható, de furatba nem alkalmas. Szükség esetén én is "gyártok" magamnak hasonlóan. Jól használható késszárnak a forrasztott lapkás keményfém kések megmaradt szárai.

bmejdz9nu

Milyen rajzokról van szó? Valaki megosztaná velem is?