Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

De ugye a régebbi síkköszörű még hagyományos elektromágnessel működtek?

yuagaci9g

Keressetek kepeket a Guglin,  
a jo szo:  Permanent-electro chucks

svejk

Most olvasom csak figyelmesebben, hogy Sasi is le-fel mágnesezhető eszterga síktárcsáról írt, én meg kuplungot kerestem ilyet...

svejk

De azért jól látszik a képeken, amit akartam is kérdezni, hogy forgácsolásnál azért elcsúszás ellen biztosítani kell a munkadarabot.

skwby94ub

Az EE-630-on is van ilyen elektromos-kuplung nyomógomb - de még sosem nyomtam be forgácsolás közben. Na, legközelebb ,ha olyan munka lesz rajta, megpróbálom! Mindig tanul az ember...

000000000

Nem írtam fel, hogy mennyi kell a kés alá az első próbálkozáskor, ma ezt újra beállítottam, picit feljebb raktam, mert nincs 0.3mm-s lemezem. Ez mellet sokkal jobban meghúztam a késtartót is, ez biztos, ezért csak ezt írtam, de valószínű a kettő együtt használt.[#worship]

A késeket nem köszörültem meg.[#fejvakaras]

4um5b65d

Soha ne azt jegyezd meg, hogy mennyi kell a kés alá, hanem azt, hogy mennyi a csúcsmagassága a késnek a késtartó alsó síkjától. Ezt nagyon jól tudod mérni tolómérővel is. Összeszorítod a kést az alátétekkel és a kettőt együtt átméred. Csak ez a szám a fontos. És minél kevesebb alátétből hozd ki a megfelelőt. Ha sok vékonyat raksz alá az nem lesz jó. Inkább 1db vastagot. A furatkést egyébként lehet feljebb is rakni. Egy 100-as átmérőnél akár milliméterekkel is lehet feljebb. Igaz ebben az esetben a nóniuszod által mutatott érték csalni fog valamelyest. Minél kisebb az átmérő annál többet csal ha fölé teszed a csúcsmagassághoz képest.  
Első körben igen ajánlatos lenne megköszörülnöd a kést. A gyárilag kikerültek csupán csak nyers élszögekkel rendelkeznek. Ezek forgácsolásra rendszerint nem jók. Némelyek meg kifejezetten alkalmatlanok. Szerintem inkább az volt a problémád, hogy a kés valamely olyan része ért hozzá a furat falához aminek nem szabadott volna. Ha jobban megnézed a kést, szerintem nyomát is látod majd ennek a késszár alján valahol.  

skwby94ub

Fiúk, tud valaki nóniuszt gravírozni KO-s anyagba?
Hengeres palástfelületbe, számokat is.

4um5b65d

Jobban jársz, ha aluból csinálod. A kézsavak idővel megmarják a gravírozott felületedet és befeketednek a számok. KO-nál ez nem lesz annyira szembetűnő.

sasi

Akkora munkadarabot, mint a képen van, nem kell megtámasztani, csak a kisméretűeket. Úgy is használható, hogy alátét lemezekre, illetve speciális ékes közdarabokra helyezzük a munkadarabot. Ez utóbbi esetben akár nyers öntvényfelületet is megfog. Sokkal erősebb, mint a hagyományos mágnes asztal.
Érdekessége, hogy 3-4 másodperc lemágnesezés hatására a forgácsot le lehet fújni róla, azaz nem tapasztalható visszamaradó mágnesesség.
Mintegy húsz éve alkalmazzák hazánkban is, az egyik forgalmazó szerint meghibásodás csak abból szokott eredni, hogy az elektronikának megsérül a csatlakozója, vagy a vezetéke. Ezért az alkatrész rögzítése után illik eltávolítani a csatlakozót, és lezárni azt.
Vannak fotóim róla, de most nem találom, ha előkerül, néhányat beteszek.

skwby94ub

Lehet hogy igazad van- a felverődéstől tartok.

4um5b65d

Szinte minden gépnek aluból van. Nem érdemes a járt utat a járatlanra cserélni. Jobb nem lesz, csak jóval drágább.

KoLa

A jópap holtig tanul!!![#wave]
A kritikus résznél benyomod a gombot , utána kézikar üresbe, és attól kezdve a nyomogatás sebességével tudod csökkenteni a fordulatot, magyarul-csúsztatott kuplung ha visszaáll a stabilitás rákapcsolod a kart!

skwby94ub

Köszönöm a véleményedet. Az SV- van a szegnyergen nóniusz?

skwby94ub

Köszönöm a tanácsot, kipróbálom. Most milyen géped van?