Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

A kuplungos változaton van egy nyomógomb, mert állóhelyzetben egy elektromos fék rögzíti az ékszíjtárcsánál így ha rossz helyen áll meg a tokmány csak ezzel a gombbal nyomogatva tudod odafordítani

sasi

Nem csak forgács volt 100 éve, melyet a szemből elektromágnessel távolítottak el, de már akkor is ismerték a mágneses tengelykapcsolót.
Mi változott itt 100 év alatt? A mágneses síktárcsa is csak annyiban különbözik a régitől, hogy az alkatrész rögzítésekor a tárcsát felmágnesezik, a megmunkálás végén pedig le, azaz nem kell tartóáram, ezért biztonságosabb.
 http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/magneses_tengelykapcsolo.jpg" border=0>

svejk

A mit írsz a gyujtótrafóról az igaz - a maiakról.
De ki tudja hogy volt 100 éve? Az lehet igazi booster trafó volt.
No mindegy, csak ötlet volt, hátha a logikus dolgok is igazak lehetnek :)
Ami az elnevezést illeti azt meg már megszoktuk hogy nagyon sokszor nem fedi a valóságot a szó zoros értelmében, de azért,vagy talán épp aért mindenki megérti a közlendőket.

svejk

Hol használnak a gyakorlatban ilyen le-fel mágnesezetgetet kuplungot?

svejk

Egyébként a zsiguli és társai klasszikus gyujtótrafóktrafók is valamilyen szinten autótrafók, hiszen a közös pontot szakítja a megszakító a testtől. Vagyis az (1)-es pont felel meg az autótrafó megcsapolásának.
A menetirányok, vagyis a polaritások tekintetében viszont kicsit tétova vagyok :(

000000000

Sziasztok!

Meg sikerült csinálnom a három csapágyházat[#worship][#eljen][#eljen].

A furat késsel az volt a baj, hogy a késtartót nem húztam meg elégé [#falbav].

[#wave][#worship]

yuagaci9g

A mai muanyagfrocsonto gepeken tonnas szerszamok rogzitesere hasznaljak.
Volt is vele gondja egyik baratomnak...a felmagnesezett gepasztalban megszakadt a tekercseles, es nem tudtak levenni rola a szerszamot. Vegul az egesz asztal leszerelese es a nyers ero bevetese vezetett sikerre.  
(ezt amugy az asztal gyartoja ajanlotta megoldasank.)

svejk

" Pl. a teljesítmény hatásfoka igen rossz"

Én eddig úgy gondoltam hogy a hatásfoka jobb mint a normál trafóé, mert csak az energia egy része megy át a vason.
Ezért is kisebb is a mérete egy adott teljesítményre mint a galvanikusan leválasztott hagyományos társáénak.

4um5b65d

Valami másnak kellett ott lennie, hisz próbáltál más késbeállítást is. Akkor pedig ki kellett lazítanod a kést. Lazításkor/húzáskor a késtartó kulccsal elmozdítottad volna a késtartót, azt meg észrevetted volna. Nem emeltél a csúcs magasságán a késnek, vagy nem köszörülted át az élszögeket ?
Egyáltalán megköszörülted a nyers kést ?

svejk

Érdekes, van is a látókörömben egy két nagyobbacska fröccsöntő, meg fogom skubizni.
Köszi!

4um5b65d

A google is mindenhol azt írja, hogy jobb a hatásfoka.

4um5b65d

Már a múltkor is felröppent a fórumon ez az öntartó mágneses rögzítési elv, de akkor nem tisztázódott pontosan, hogy miről is van szó.
Milyen rendszerű az az egység? Azt el tudom képzelni, hogy ugyanazon elv szerint működik, mint a hagyományos permanens mágnes asztal, csak a megszokott mechanikus oldás/rögzítést nem egy karral végzik el, hanem egy elektromágnes csinálja a kar helyett. Ebben viszont nem lenne semmi érdekes.  

Vagy a másik lehetőség amit Sasi is említett, hogy fizikailag felmágneseznek egy anyagot, utána pedig lemágnesezik. De mi ez az anyag ?
Ez egy neodímium mágnes lenne ?

skwby94ub

Bizony nem az: tettem rá egy új 315-ös hidraulikus tokmányt,és 20-as körlapkával öv200-ba
homlokbeszúrást végeztem (telibe) 36 mélyen 120-as átmérőn, szériában.Bika erős a gép.
Kapott 3 db új hűtőfolyadék szivattyút, és mindig "fehér"az acélforgács.Csak a revfej lassú egy kicsit(hidraulikus)-de majd megtuningoljuk...
Különben igen komfortos a gép, különösen jó a programozható hidraulikus szegnyereg, valamint az akusztikus jelzőberendezés és a digitális terhelés-kijelző. Ez utóbbi kettő a fiam fejlesztése.

yuagaci9g

Igen, felmagnesezik es aztan lemagnesezik egy belso tekercsel.
Keress ra a neten, sok info van rola.
http://img.directindustry.com/images_di/photo-g/magnetic-chuck-13534.jpg" border=0>

svejk

Ha jól emlékszem akkor AlNiCo...
A videoton tárcsamotorokban is ilyen van, a hozzáértők szerint végtelenszer lehet fel-le mágnesezni.