Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Aha. Egyébként nagyon jó lehet az SV főorsója, ha
a múltkori próbát kiállta.Nem gondoltam volna, hogy meg tudod csinálni berezgés nélkül 300 hosszon! Persze, nem véletlenül a szerszámüzemek kedvenc gépe az SV-18 RA.
Meg aztán a tehermentesitett csapágyazás, a laposszíjhajtás haszna itt mutatkozik meg.
Büszke vagyok rá, hogy magyar gyártmány.

4um5b65d

Mire érted hogy Magyar gyártmány ? A TOS ?

skwby94ub

Hát nem Galántán készült?

skwby94ub

És még kifelejtettem a sikló csapágyazást a főorsón, meg az orsószekrénytől függetlenített
fordulatszám váltót...
Van még további előnye is?

4um5b65d

Azt nem tudom, hogy Galántán készült e, illetve azt sem tudom, hogy Galánta merre felé van. A gép Csehszlovákiában készült anno....

4um5b65d

Gyártották siklóval és golyóssal is. Az enyém speciel golyós csapágyas...

skwby94ub

De olyan nincs is!

4um5b65d

Most már nincs, de akkor volt :))

skwby94ub

Na ezt nem tudtam. Biztos vagy benne? A szíjhajtás tehermentesítő csőtengelye az golyós csapágyazású, az biztos-de a főorsó csapágy lenne golyós is?

skwby94ub

És ott mindenki magyarul beszél és gondolkodik- Árpád Apánk oda telepedett le a hon visszafoglaláskor.

4um5b65d

Tényleg Galántai gyártmány (mostani Szlovákia terület)
http://www.exapro.eu/sp/produit-73768-torno-trencin-galanta-sv18.html" TARGET=_fnew>ITT
Érdekes dolgok derülnek ki.
Eddig nem tudtam, hogy a TOS Trencin névben a Trencin azt az adott megyét jelöli ahol Galánta van.

4um5b65d

Igen, egészen biztos. Lett már szétszedve a gép ezen része. Valahol meg is vannak még a csapágyak számai. A régi melóhelyemen ezen a gépen dolgoztam, úgyhogy jól tudtam mit veszek meg... :))

skwby94ub

Amíg megnézed hogy Galántán készült-e a gép, elmesélem, hogy pár éve szerettem volna egy SV-t venni, de a fiaim meg a helyszűke lebeszéltek erről. Már bánom, különösen hogy csupa jót írtál róla.
Egyébként én is szeretem a TOS-t, be is gyŰjtöttem belőle 3 félét. Szeretek rajtuk dolgozni.

4um5b65d

Kiváncsi lennék egy mai TOS gyártmányra, hogy vajon mit örökölt a régi gép tulajdonságaiból. Ez egy annyira eltalált gép , hogy még a mai napig is az átlag felett van a forgalmi értékük.

skwby94ub

A TRENCIN az más, az én gépem készült ott, a SUI_63 NC, amit átépítettünk, és most CNC.
Az valójában TRENCSÉNY, csak a tót atyafiak nem
tudják helyesen leírni. Az jóval északabbra van,
de az is magyar. Galánta meg egy kicsit van a Duna fölött, ha jól emlékszem ÉRSEKÚJVÁR felé.