Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

pa0n9mw

Üdv

"Akkor legalább már ketten vagyunk itt hobbiesztergások"

Énisénisénisénis :)

végyé

pa0n9mw

Üdv
Az ne zavarjon ha az orsó irányába, "lötyög" a szán.
Az minden valamirevaló ezsregán lötyög, kivéve a golyósorsósat.
Attól még ugyan úgy kell neki szép felületet eszergálni mint ha fix lenne.
Legalább is nekem ez az eddigi tapasztalatom.

végyé

8uup9xs82

HA mar ilyen pici esztergakrol beszelunk, keziszannal tisztesseges feluletet valakinek sikerult mar csinalnia? En az ERBA-n kijavitottam kisezer problemat, de ket perc alatt cserelnem re valami meretes dogre, ha lenne megfelelo muhelyem.  

Viszont nekem van szerintem egyedul a vilagon csapagyazott keziszanom Erba300on :) (igy is rossz)  

Udv: D

ukcge40u

Nekem már igen, kúpesztergáláskor. :)

000000000

"Az ne zavarjon ha az orsó irányába, "lötyög" a szán."  
1,5 mm (3mm) nálad elfogadható érték?[#shakehead]

000000000

Kúpesztergálásnál a késszán van elforgatva bizonyos szögben[#conf]

8uup9xs82

Jo hat az nem er:)) Viszont ugy alakult az elet, hogy az egyik forumtarsunk gepe nalam fog lakni. Uj vilag kovetkezik, pillanatnyilag ArtCammal baratkozom:)

pa0n9mw

Üdv
A kis orosz eszregán kb 1 mm "löttyen" a keresztszán, na és?
Menetvágáskor van igazán jelentősége amikor kiemeli a kést visszafutáskor.
Pesze ez ugye csak a menetes orsó és anya holtjátéka, a fecskefarok vezetéknél nem lehet.

végyé

ukcge40u

Így van. és kézzel tekerem. A felület jó szokott lenni nálam. Olyankor hossz-szán rögzítve, és a keresztszánnal vesszük ugyanúgy a fogásokat.
Oldalazásnál is jobb a rögzített szán.

ukcge40u

Mi nem ér?
A szervós/léptecses kezem? :)

besirkyjh

Szia  

Igen az Igus.hu-ra .

A trapézorsonak nem sok köze van a megmunkált felülethez , amit leirsz az rezonancia .A munkaléceket bekell állitani és ha sikerül végik tekerni a kerékkel akkor már lehet is probálni , kicsit feszesre kell állitani a lécet de azért még kézzel tekerhetö legyen .Persze ez attol is függ hony mennyire párhuzamos a szán szerkezeted , mert ha beállitott lécnél is van mozgása akkor nagy baj van .Jo kis moka lessz .

Evodiron

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek, hogyan állítsam be az orsóházat a szánhoz.
A beillsztett képen jelöltem a csavarokat, azokkal kellene operálnom.  

Van mérőórám, meg állvány is (fúróállványból :) ), már csak egy hiteles rúd kellene, amit befogathatnék.

Hogy, és mit szoktak ilyenkor mérni azon szerencsések akikre ez a feladat vár? [#vigyor]

Ja, a tokmánytárcsára nem meglepő módon nem csináltak peremet, így nem meglepő, hogy tegnap nagy eltérést kaptam forgatáskor.
(a tokmánytárcsa illeszkedése a főorsó kúpjára jó, ma újramértem és 0,02mm eltérésen belül volt a palástja.)

Én arra gondoltam, hogy a tárcsából helyben kellene kiesztergálnom a peremnek valót, hogy minél jobb legyen az illeszkedés. Csak előtte be kellene állítani a főorsót tokmány nélkül.  
Ötletek? Egyéb észrevétel?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Egy%E9b/P1020919.JPG" border=0>http://cnctar.hobbycnc.hu/Evodiron/Egy%E9b/P1020920.JPG" border=0>

KoLa

Az orsóról küldj egy rajzot mail-ben vagy küldd el nekem a rosszat anyával együtt,ez lessz a legjobb, én majd küldöm helyette a jót!
A lógások sajnos csak helyszínen oldhatók meg.
[#email][#wave]

KoLa

Figyelj! az akármennyire ütő tokmányodba fogj be egy köracélt ami az átmérő 10szeresére lóg ki legalább (pl egy átm 30-35mm 300 hosszon)a végén esztergálj egy mikróval mért átmérőt századra belőve mondjuk 29.00 elég 15mm hosszban ,azután ugyanezt az átmérőt kell produkálnod a tománynál is - azután a hosszánra szerelt órával ellenőrizd le központ magasságban oldalirányból és a tetején is függőlegesen , a mért eltérések magukért beszélnek!
Csúcssal ne támaszd meg[#nevetes1]

skwby94ub

Kedves Kolléga!
Talán nem kellene egy fiatal, de lelkes kezdőnek ilyen tanácsot adni!
Az átm. 30 mm-t 300 hosszon megtámasztás nélkül esztergálni életveszélyes!
Öregek hol vagytok ilyenkor?