Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Azt látom, hogy a furat szerszám teste kúpos kiképzésű. Szerintem nem kell más szögben állítani a késtartót, hanem a furat szerszámot lapkával lefelé kell befogni és az anyagnak nem a hozzád közelebbi oldalát forgácsolod mint a külső esztergálásnál, hanem a furat túlsó falát. Csak így tudod azzal a szerszámmal a jobbos meneteket vágni. Így ki is emeli a menetárokból a szerszámot és hátra is húzza.
Legalább is számomra így logikus.....

000000000

Van egy e1n-em, de néhány dolog hiányzik belőle. Egy gépkönyv kellene, mert egyenlőre azt sem tudom, hogy mi hiányzik. Köszi. (Boldog tudatlanság).

j99i206if

A gépből hiányzik vagy a tartozékok közül?

000000000

A gépből, például a lassító ferdefogazású kerék (ami a főorsón van, a nagyobbik le van darálva) ezért nem tudom a 300 1/min alatti fordulatszámokat használni. A főorsó végén lévő kihajó fogaskerék, nem tudom hány fogú, az ezzel kapcsolódó kerék is hiányzik, ezért nem tudok menetet vágni. Valami fogaskereket beépítettem, ezért előtolásom az van, de hogy mekkora? Hát ezért kellene egy gépkönv, vagy segítség.

4um5b65d

A vaterán 4db fogaskerék is van a gépedhez.

De számolni is tudod, hogy kb mire lenne szükséged. Biztos, hogy nincs a gépben egy 50 és egy 51 fogú kereked, vagyis ha körülbelülre kiszámolod a tengelytávolságokból, hogy egy kb mekkora átmérőjű kerékre lenne szükséged vagy kb hány fogúra akkor a fellelhető kínálatból ki tudod választani, hogy mi az ami oda passzol. Az eladó úgy is tudja a fogszámot és az átmérőt.

Átmérő= (fogszám+2) x modul  

Rendezd a képletet a céljaidnak megfelelően.

000000000

Igazad van, holnap nekilátok. A cserekerekek nem okoznak gondot, mert 1 modulos elemi fogazásúak, majd a ferde fogazás lesz érdekes, mert szemre is kompenzáltnak látszik.

j99i206if

Holnap megnézem, megszámolom, ha kell lefotózom.

j99i206if

Szerencsére nekem a lassító előtétet nem kell használnom szinte soha, mert egy egyenáramú motor hajtja a gépet amit fokozatmentesen lehet szabályozni.

000000000

Nagyon köszi, elég a hátsó kihajtás fogszáma a váltókerekek felé, a többit kitalálom. A lassító áttétel fogszámát a roncsolt keréken meg tudom számolni. Az enyém eredeti Dalander motor, a későbbiekben frekvencia szabályzáson gondolkodom, a vaterán elég baráti árakat láttam, csak nem tudom mit szól hozzá a motor. Ha elszólja magát, hát az drága.

Szalai György

Tisztelt mesterek!
Menyire volna nehéz egy AC servo motor tengelyvégébe pontosan belevágni egy szerszámkúpot, meg kívülre egy menetet?

s7manbs8

Én úgy csinálnám, hogy a tengely végére rögzítenék egy másik munkadarabot, aránylag hosszabban, azt leesztergálnám valamilyen hosszal, utánna mérnék vagy 2 helyen, és így tudnám, hogy mennyire vagyok nem egytengelyű, a hosszszánnal. Ezután pedig már csak pár sor G kód és meg is lenne a tetszőleges kívánt kúposság, vagy bármi. Hozzáteszem, nem vagyok szakember, csak, mint ötlet mondom.

ukcge40u

Nem egyszerű dolog, mivel az ilyeneket még a gyárban, a motor összerakása előtt intézik el.
A kúpot, és néha a menetet is köszörülik, jobb(rosszabb) esetben.
Ha az anyaga vitéz, akkor elég nehéz lesz, de tudod, hogy nem gagyi a moci.
Ha annyira nem vitéz alapanyag a tengely, akkor viszont érdemesebb lenne inkább pótdarabbal ráerősíteni azt a patront, mert különben hamar pontatlan lesz.

4um5b65d

Egyetértek Sanzi kollégával. Inkább egy plusz darab. Talán a legjobb lenne még legalább 1 db támasztó csapágy ami ellensúlyozza a hossznövekedésedet.
De ha mindenképp a tengelybe szeretnéd, akkor szétkapni a motort, a kúp felőli oldalon rajta hagyni a csapágyat. Bábba fogni a csapágyon , majd kialakítani a fészket. De mindenek előtt felesketni az esztergályost, hogy isten bizony nem fogja elbaszkurálni... :))

ybm4ifb

Szevasztok.

A Vaterán van 1500Ft -ért E1N gépkönyv,igaz másolt...

s7manbs8

Igazad lehet, mert ha nem jól sikerál a művelet, lehet venni új AC-t. Amúgy, mivel nem vagyok esztergályos lehet félreértelek, mert te itt bábákat, vagy bábokat ? emlegetsz, utánna meg fészket is raknál ? Mi van itt, szülőszoba ? Az utolsó szavadat meg már ne is idézzem, mert az vezet ide...[#circling][#circling]