Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Mondjuk itt: "előtolást 1,5-re fogást, 0,5mm-re egy darabig szépen ment, majd a 16-os anyag mely kb. 70 mm-re volt kilógatva megtámasztás nélkül"....

Csuhás

Hogy mit baltáztál el? Leginkább a tokmányt, az nehezen viseli az ilyen terhelést.

svager

Elöbb probáld ki a különböző anyagokat,elötolás bekapcsolása nélkül,mindnek más a viselkedése.
Nem lehet tudni milyen anyagot fogták be,milyen késsel stb. ezért nehéz erre válaszolni.

6rk75uezn

István,én azt ajánlom hogy keress ilyen forgácsolási alapokról olvasmányt és pihenés képp olvasgass.
Megéri.

g89ketty

Kössz, hogy elmondtad! Mi, zöldfülüek más kárán kapunk hasznos ismereteket. Üdv: GS  [#integet2]

jani300

Én nem cseszlek le .Legközelebb néhány centi kinyúlással oldalazzál , utána fúrjál bele csúcsfúróval , ezután ki kell, lehet  támasztani csúccsal . Ha hosszú anyagot szeretnél megmunkálni . A gépi előtolást talán hagyd későbbre , kézzel próbálgasd az elején . Átmérőhöz , anyaghoz nézz utána az ajánlott előtolásnak fordulatnak .
Az előtolás szerintem jó nagy volt .
Nagyolásnál igen komoly erők lehetnek , szilárd megfogás és átgondolt munka kell . Mindenképpen olvassál szakkönyveket , nem árthat . Ha nem tudod mit csinálsz abból komoly baj lehet . E400 ad van ? Az már ne szórakozik , ott észnél kell lenni .
A kés élezése is fontos , mekkora lesz a forgácsoló erő , nem mindegy .

Istvan0728

Köszönöm!

Olvasok nem is keveset, sokat! Ilyesmikre gondoltam és is, főleg a kitámasztás hiányára, de sajnos még nincs Morse 4-es fúrótokmányom.

Ha van valakinek pluszban egy szívesen megveszem.

Istvan0728

...és megfogadom a tanácsokat[#worship]

Teaway

Szalai György

Ezt az 1:3 arányt én is megpróbálom eltárolni. Köszönöm.
Hogy kedvtelés maradjon az esztergálás és ne bosszúság.

ysc3kmx9v

Több, nem megfelelő lépés vezethetett a kigörbítős mutatványhoz. Az anyag hosszú kifogása, túl nagy előtolás. a nem pontos kés közép, és nem utolsósorban a nem elégséges megfogás. Biztos vagyok benne, hogy az anyag meg tudott billenni a tokmányban. Egyébként jól fogó tokmányban, vagy szorítópatronban ilyen hosszúra fogott anyagot is le lehet oldalazni, óvatosan. Az 1.5 előtolást nem értem, mert ha az mm vonatkozik az már menetvágás, 0.15mm az már más lenne.

svager

Igen ezt a szabályt én sem szoktam áthágni,egyértelműen látszik ,hogy a kilógás itt sem haladja meg az átmérő háromszorosát.  [#vigyor5]

6rk75uezn

Sokszor a 0,15 is sok.

Szalai György

Gondolom ebben az esetben azért inkább csak óvatos karcolgatás, nagyon alacsony vágósebességen.
(A munkadarab sem balanszos.)

Hasonló esetben lehetne megoldás a keresztszánra rögzített munkadarab?
Betétkéses fúrórúd a tokmányba fogva és forgócsúccsal támasztva?
(Ha két késes a fúrórúd, akkor a munkadarab mindkét vége egy felfogásból munkálható.)

Csuhás

Megmutatok egy e2n módosítást. Szerintem a hossz szán rögzítése gyárilag hibás. Egy elég erős lemezt görbít el egy csavar ráadásul a hajlítás tengelye közelebb van a csavarhoz mint a szorító felület. Szóval nagy erővel meghúzva is alig fog. Ezt módosítottam, kivágva az eredeti nyelvet készítettem egy jóval hosszabb szorító nyelvet, bronz betéttel, és arányosabb erőkarokkal. A behúzó csavar anyája azonos méretű a késtartó csavarokkal, így ez a késtartó csavarkulcs tároló helye is egyben. Azt hiszem a képek elég infót adnak annak aki belevág egy ilyen átalakításba.