Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Hű !!!
Amikor én balgán beírtam hogy a TECSKÓS motorolajhoz kevertem trafóolajat meg hidraulika olajat a leragadt kuplungos gépbe ....
Kaptam rendesem , de azóta jó a kuplung ...

fakukac

Mondjuk ha egy személyautóhoz, ahol 6-8.000-es fordulat is van, jó az 5W30-as hajtómű olaj, akkor valószínűleg itt is tenni fogja a dolgát.

fakukac

KoLa

Én Spinol 15-öt használok! ebbe már nem kell gázolaj!ez sebváltó' olaj!kiváló a siklócsapágyazáshoz is (E-400) és a hideg műhelyekben induló bármilyen esztergagéphez!

Dakota25

Végre Valaki!
Bár a Spinol nem sebváltóolaj, hanem orsóolaj, de ezek valók a szerszámgépek zömébe. Én még a Spinol 5-öt is hígítanám hideg műhelyben. (Aki nagyon elegáns akar lenni, annak a TCL -sorozat még jobb.)  
A viszkozitása 15 centistokes 40 C-on. Az 5W30-é 75cSt 40 C-on, és 100 C-on 11 cSt. Akinek az orsóháza 100-120 C-on üzemel, annak tökéletes az 5W30.
Az orsóolajok viszkozitási adatait 40-50 C-on adják meg, a motorolajokét 100 C-ra.
Nem az a kérdés, hogy a 5W30 teszi-e a dolgát, hanem az, hogy hová jut el a gépben.

KoLa

Mivel egész évben ez van benne! ilyenkor télidőben kicsit kell járatni a gépet miután begyújtottunk a műhelybe!

fakukac

Kár, hogy ebből nincs kisebb kiszerelés... [#schmoll2]

https://olajexpressz.hu/MOL-Spinol-15-10L" TARGET=_fnew>Olajdepo-Spinol 15

vadember

Én is a Spinol 15-öt használom a 45-ös a fűtetlen helyiségben 800-as fordulat fölött már nem tudta kenni a főorsó siklócsapágyát és megszorult az orsó. TOS S-28

KoLa

Ez az! hány liter kellene a gépbe?

KoLa

vadember!!! fűtsél, vagy melegítsd be![#nevetes1][#wave]Megéri!

fakukac

Nem tudom, utána kell néznem.
Nem találtam meg a gépkönyvben, hogy mennyi olaj kell az E2N-be.
Norton, váltó... kb 2-3 literre saccolom.

vadember

Ez a befűtök elég csalóka, ha belegondolsz. A dög hidegre lehűlt kb. 1 tonnás vas nem fog még 3-4 óra alatt sem 20 fokra fölmelegedni.
Vannak itt hozzáértők akik elég jó megközelítéssel ki tudnák számolni, hogy hány MJ energiát nyelne el.

KoLa

Annyi lehet hogy van még itt!az alján!

KoLa

Bocsi! magamból indultam ki!én ma is fűtöttem 5órát rajta és holnap is fogok!
Akkor Neked olajcsere kell téli üzemmódra és nyárira!

fakukac

Megpróbálok utána nézni, mennyi kellene, és ha elég, és eladod azt, ami van, akkor meg venném!
Előre is köszönöm!