Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

István83

Az ebay-ről tudunk rendelni orsót és anyát is.
Gab27 fórumtárs segít.Ha lehet kapni egyszerübb.

ysc3kmx9v

Ha nem tudod beszerezni az orsót, és az anyát, nyugodtan állj neki, és csináld meg. Késsel ki lehet vágni a 12x2 menetet anyában is,nem kell menetfúróért rohangálni.Csak megjegyzésként, én első éves ipari tanuló voltam, és az E1n keresztszán orsót anyával kellett készíteni, késsel vágva a meneteket, igaz az lapos menet volt ha jól emlékszem.

fakukac

Üdv Urak!
Mielőtt üzembe helyezném a 20 éve álló E2N gépem, szeretném az olajokat lecserélni benne!
meg tudná esetleg mondani valaki, hogy milyet, és mennyit vegyek hozzá?
Nortonba, váltóba?

Előre is köszönöm!

Csuhás

Nézd meg a gépkönyvet és keresd fel aktuális mol kirendeltséget ahol ajánlanak helyettesítőt. ( Ha pedig rám hallgatsz akkor a legolcsóbb gépjármű hajtómű olajat használod. De ezért mindjárt lehurrognak )

jani300

Néztem amit szoktak ajánlani (most nem ugrik be ), de közel állnak az adatai a hidraulika olajhoz :)

fakukac

A gépkönyvben nem igazán találtam meg.. [#confused]
Speciális orsóház olajat, turbina olajat, meg 5-30 -as olajat ír.
Mondjuk mennyiséget sem találtam.

De én is hidraulika, vagy kompresszor olajra, illetve hajtómű olajra gondoltam.

hostya

" Ha pedig rám hallgatsz akkor a legolcsóbb gépjármű hajtómű olajat használod."  
[#eljen]

"De ezért mindjárt lehurrognak"

Aki lehurrog, az vagy nem hobbi szinten használja az E2N-t, vagy nem ért hozzá.. :) (okoskodik) [#integet2]

Dakota25

Ej, de kár!
Pedig épp írni akartam pár gyakorlatias sort régi gépkönyvadatokról, mai olajkatalógusokról, kinematikai viszkozitásról (cgs: stokes, centistokes), Engler viszkozitásról, ezek átszámításáról,  valamint a vonatkoztatási és üzemi hőmérsékletekről, a viszkozitás hőmérsékletfüggéséről - lehetőleg diffegyenletek nélkül.
...de nem okoskodom.

jani300

10W30 hajtóműolaj ?
Szerintem jó lehetne , 3000 körül adják literjét .
Nem akarok én okoskodni , csak az autókba általában 80-90 sűrűségű szokott kelleni .
De tényleg nagy viták voltak már ., kár lenne belekezdeni megint .... :)

jani300

Lesz ebből megint valami mégiscsak :)

Csuhás

Nekem is furcsa hogy ha vannak zárt zsírkenésű csapágyak egy élettartamra kiszolgáló kenőanyaggal, akkor egy zárt tiszta térben alacsony hőmérsékleten és fordulatszámon működő csapágyak több liter olajjal azt hiszem gond nélkül működni fognak évtizedekig.

Csuhás

Csak a szokásos linux windows vita gépész megfelelője. Ki tudja egyszer még előállhat egy táblázat hogy a régi magyar gépekbe hova milyen olaj töltendő.

jani300

Sűrű bele a 80as na ...[#wave]

hostya

"De én is hidraulika, vagy kompresszor olajra, illetve hajtómű olajra gondoltam. "

1. Az orsóházban 'tisztán' sem a turbina olaj, sem a hidraulika, vagy kompresszor olaj nem jó..!(szerintem)  
A hajtómű olajat lehet hígítani esetleg hidraulika olajjal ha szükséges..
De a "fő összetevő"  a hajtómű olaj legyen..

2. A mellékhajtóműben meg simán mehet a (gépjármű)hajtómű olaj.

Csuhás

Kell bele egy fél liter gázolaj, az öreg szakik is így csinálták :-)