Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svager

Mostanában sokat hántoltam,a kis kínai esztergámat teszem rendbe.
Lehet ,hogy a tos-nak kemény az ágya ennek nem hiszem,holnap megnézem.
Én is keményfém betéteket forrasztottam a hántolóba,valahogy a reszelő nekem nem fekszik pedig kipróbáltam pár fajtát.    

KoLa

Turbó köszörűvel kell tusírozni ha van még az edzett rétegből!

svager

Most próbálgattam a különböző eszterga és maró lapkákat és az a tapasztalatom,hogy meg lehet találni az adott anyaghoz a megfelelő lapkát.

jani300

Na jó az kis kínai . Valószínűleg köszörült , de nem edzett .
Az enyém SN63 as tos . Az elég kemény , de van azért rendesen kopása . Ezeket szerintem köszörülni kellene , de én elvagyok így is vele .

hfne0v6p7

Szerintem bármelyiket lehetne köszörülni.
Nem azon van szerintem a hangsúly.
A köszörült és a hántolt felület között sok különbség van, de eszterga ágyazatnál egy lényeges.
A hántoltnál megvannak a "kis pikkelyszerű felületi érdességek" amik nagyon szépen tárolják, gyűjtik az olajat. Amíg egy köszörült felületről lefolyik, leszalad.
Persze a kettő közötti különbség (használattól függően) ágy kopásában évtizedek alatt jelentkezik.

jani300

Igen ez így van . Valahogy így tanulhattam én is :) Félre érthettem "svager" kérdésének lényegét ! Azt hittem az "edzett"-en van a hangsúly !

hostya

Az történik hogy fel lesz hántolva.. -ha sikerül a művelet- :)
Az eredmény kétséges. (szerintem)

Mindig meg mosolyogtat ezen a fórumon, hogy ha valaki hozzá jut egy (eszterga) géphez, és nem esztergálni akar rajta első körben, hanem rögtön fel szeretné újítani...

Hobbi meg szakmai szinten is.. először meg kell tapasztalni a GÉPET.

Ha az újdonsült gép tulajdonos rendelkezik valamilyen  esztergályos/forgácsoló szakismerettel, (urambocsá) gyakorlattal, akkor először a szakmai tudást(rutint) kellene bevetni ahhoz hogy a megvásárolt gépből kihozzuk a maximumot...

Ha ez meg van, és a hobbista mégis úgy gondolja hogy  a gépben van a hiba.., :)  
Akkor azt is meg kell gondolni, hogy hobbi szinten van-e értelme annak hogy mindjárt az egyik legbonyolultabb, mellesleg megfelelő hozzáértést/rutint, (segéd eszközök: pl. tusírléc..) igégylő művelethez mindjárt az ágy hántolást választja...
Miért..?? [#nemtudom]

Az én http://cnctar.hobbycnc.hu/hostya/E1%20eszterga/" TARGET=_fnew>E1 gépemen az ágyon közel 0,1mm-es "nyergességet" mértem az ágyon, a főorsó/tokmány előtti részen, de nem nyúltam hozzá, mert nem volt tusír lécem..
De ha lett volna tusír léc , akkor sem hántoltam volna, mert hobbira OTTHON ez a gép így is tudja azt amit elvárok tőle.. [#wave]

jani300

Üdv ! Picit rágódtam hogy írjak e .
Így már majdnem 60 évesen egyetértek a hozzászólásoddal . De nekem is volt első gépem , és szét is szedtem ripityára . Nem festettem ugyan  , de a norton új fogaskerekeket kapott , csináltam bele keresztszán orsót , anyát , javítgattam .
A hántolásnak nem álltam azért neki , de megfordult a fejemben :)
Biztos vagyok benne hogy mind nagy becsben tartottuk az első gépünket .  
Most már megértem azt is miért szólnak ritkán a komoly szakik itt . Valahol kiírtam magam én is , nagyon igyekszem hogy ne szóljak bele mindenbe :) És tudom hogy a nagy többség többet tud nálam .
Azt tartom jó hozzászólásnak ami úgy segít hogy hagyja örülni az első gépest :)
Nem a hozzászólásodra értem , nincs vele semmi baj csak úgy általában , gondolom .

n9ugdfyrv

Ezeket a kerekeket (lenti hozzászólásom) felismeri esetleg valaki, melyik gépben lehetnek ilyenek? Csak mert akkor megpróbálnék utána nézni tudok-e kezdeni velük valamit... :) Köszönöm!

nvnshmpmn

Hányas modul?
Pl. az E2N-hez a következő cserekerék méretek vannak:
Z=24, 32, 48, 64, 71, 80, 113, 120, 127. A modul 1,25-ös.
Az E1N-nél 1,5-es a cserekerekek modulja, ha jól tudom.

n9ugdfyrv

Köszönöm!
Megnéztem 2 kisebbet, ez 1-es modul... ma megnézem a fogszámokat is az összesre!  

Ismertek olyan, rendes gépkönyvvel rendelkező gépet, aminek cserekerekeinél 1-es a modul? :)

svager

Köszi az építő jellegű hozzászólást,természetesen ezen a véleményen vagyok én is.

Nem vagyok esztergályos,hét éve vásároltam az első gépet mi egy eszterga marógép.

http://www.imgserv.com/MWq" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2016/02/12/haF0HAxytN.th.jpg" border=0>

Ezt öt évig nyúztam,megtanultam rajta az alapokat.Sajnos mivel sok gazdája volt már előttem is,eléggé megkopott szegény .  
Mivel nem volt tapasztalatom a gépfelújítás terén,és a gép is hiányos volt cserekerék és néhány apróság,ezért döntöttem új gép vásárlása mellett.  
Két éve vásároltam egy HBM 250×400 gépet,aminek csak addig örültem míg nem kezdtem el vele  dolgozni,ugyanis semmivel sem pontosabb mint a régi kopott gépem :(
http://www.imgserv.com/MW0" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2016/02/13/QsFtxV.th.jpg" border=0>

Mivel a régi gépemre szükség volt a marógépem elkészítéséhez,ezért szereztem a tusírozáshoz szükséges dolgokat,tusírlécet,tusírlapot,készitettem külömböző hántolókést és egy egyszerű gépet is.

Az elmúlt két évben elég sokat hántoltam,többek között a cnc marógépemet is így készítettem,mivel a marógépem is pontatlan a sínek alatt és a többi alkatrészeket is hántoltam.  
Mivel már nagyon bosszantott ez a dolog az új géppel,és azt hittem csak egy egyszerű beállítási probléma lesz vele ezért szétszedtem.
Amíg nem szedtem szét,nem gondoltam ,hogy ilyen silány munkát végeztek a kínaiak,csak flexel megcsiszolták  és már kész is.  
A hossz,kereszt és a kézi szán már kész van, most fölraktam a hossz szánt és ha kitolom teljesen az ágy végére érezhető némi szorulás,ezért gondoltam,hogy az ágy sem tökéletes.Ma reggel megnéztem az ágy anyagát,hogy mennyire kemény sajnos csak reklámfogás az edzett ágy, mivel csak simán köszörült.

n9ugdfyrv

Megnéztem, az alábbi kerekek vannak:

http://kepfeltoltes.hu/160213/Fogaskerekek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

Emlékezetből ezek a fogszámok és modul jár az EMU(s) 160 és 250-hez.

svejk

A modul az biztos ott is 1-es.