Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

izbeki

Az ütközőt csak azért gondoltam, hogy ne tudjam átkapcsolni a keresztirányú előtolásba véletlenül.
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

9pk59nuy

A 6353 hsz. képe csak a lakatanyát mutatja. Annak menetvágáskor van csak szerepe. De azért érdemes megnézni, hogy milyen pocsék munka!
Én szerkesztettem egy kétirányú reteszelést, de nem valósítottam meg, mert még ütközőt és tehermentesítőt is akarok rátenni. A kínai közepes gépeken úgy lett megoldva, hogy egy "bikát" csavaroznak a szánra, és az megállítja amikor méretre ér. A vonóorsó kuplungja pedig kikapcsolásig csúszik.

KoLa

Vagy! patentosabbá' kell tenni a kapcsolást! de ehhez kicsit szét kell szerelni az előtoló házat...

KoLa

Eddig két gépen találkoztam a legkorrektebb előtolás kikapcsolással az ütközőre futva...
Az első az E3N, amivel ha felütközünk, szépen kidobja magát a fogaskerék beállítható, erőhatárolóval! túl közelről nem indítható de nulláig ütközik!
A másik a mostani EE-400-am aminek elektromágnes kapcsolja be az előtolását! akik ismerik a mechanikus kapcsolású E-400-asokat azok tudják, hogy azokkal nem lehet ütközőre menni kikapcsolásra, csak 4-5mm-ről... vagy, kiiktatjuk az ütközős kikapcsolást azzal hogy félre fordítjuk az ütköző dobot, hogy ne ütközzön, ilyenkor szokták felfedezni a hobbi esztergályosok hogy, van egy beépített erőhatároló a vonóorsón, ez egy racsni, ami szörnyű kerregésbe kezd ha nem kapcsol ki az előtolás!és még állítható is!
de, visszatérve az EE-400-hoz- itt egy mikrokapcsolóra van bízva az előtolás kikapcsolása!Ha jól állítjuk be akkor érintőre kikapcsol bármekkora fogással toljuk is éppen a szánt!nálam még kell egy pár tizedet tolni az ütközőig hogy addig beálljon az egyensúly.

hfne0v6p7

Amit ezzel kapcsolatban írtál az igaz
"ez egy racsni, ami szörnyű kerregésbe kezd ha nem kapcsol ki az előtolás!és még állítható is! "
Ezzel az a helyzet hogy 4 rugó feszít 4 golyót a meghajtó tengelyről (lakatszekrény)  a meghajtott tengelyre (vonóorsó) ennek a rugófeszesség beállításnak azért nagyon ott kell lenni, mert pl. ha nagyobbat fogsz akkor ledarál és megállt a kés onnantól kezdve "liszt" a késnek és a többit tudjátok.
Ez egy biztonsági megoldás volt a gyártás terén.

ysc3kmx9v

Egyet azért nem árt tudni. Az előtolás automatikus kikapcsolása nem az ütközőre szaladásra van kitalálva, hanem hibázás esetén védje meg a gépet a töréstől.A ütközőre szaladáskor mindig kap egy pofont, ki lehet azt kapcsolni a maga idejében kézzel is.

Csuhás

Nincs igazad pl e3n esetén a gépköny szerint is így kell használni mert precízen kikapcsolja az előtolást. Az itt emlegetett golyós határoló az valóban az ütközési károk megelőzésére van beiktatva. Sok gépen egy elnyíródó stift szolgál ilyen célra.

hfne0v6p7

Az ütközővel való kikapcsolásnál nem kap pofont, azt pont erre találták ki.
(E400-ról beszélek)
Én pl. használom zsákfurat esztergálásnál amikor már akkora a furathossz hogy egyáltalán nem látod hol tartasz a forgácsolással.
Precízen be lehet állítani és nekem még eddig mindig pontosan kapcsolta ki.
Még ráadásul az ütközőre ami ráfut
(nem tudom a pontos nevét)
forgatható 4 állása van és egy bizonyos határon belül 4 végállást tudsz beállítani, csak mindig a megfelelő csavarhoz kell átfordítani.

fakukac

Az én gépemen is teljesen korrektül kapcsol az ütközővel!

hfne0v6p7

Nemrég visszaolvasgattam az indexfórumon egy kicsit, régről találtam egy hozzászólást e400-as főorsó csapággyal kapcsolatban,
azt írta egy fórumozó, hogy órázva 0,06-ra beállítva a leg jobb mert 0,05 nál nagy fordulat mellett képes megszorulni.
Ezzel kapcsolatban van valakinek pontos információja?
Én is leszeretném ellenőrizni.
De adatokról a gépkönyvben sincs semmi csak a csapágy után állításának a manuális magyarázata.

KoLa

Nem 1 századon múlik a beállítás!hanem a hőmérséklet, olajminőség, és a tervezett fordulatszám, változója hozza meg a hosszútávú csapágy beállítást!
Nagyon érzékeny a bronzcsapágy! az ebéd szünet előtti beállítás már nem jó ebéd után!
Csapágy illesztésnél ez fontos!

hfne0v6p7

Én csak idéztem a fórumozó szavait.
Nem egy századon múlik de valami iránymutató lehetne a gépkönyvben.
Hőmérséklet, olaj, fordulat?
A gépnek van egy üzemi hőmérséklete ami az előírt olaj használatával nem igen lesz a többszöröse.
Fordulatszám: szép lenne ha minden váltáshoz állítani kellene a csapágyat.
Az ebédet hagyjuk.[#finom]
Ezek olyan dolgok amik mellett a főorsónak jól kell futni.[#vigyor2]

hostya

Bocsáss meg, nem akarom hogy sértésnek vedd..
Az adatlapod szerint Te esztergályos vagy.
Mennyi ideje dolgozol a SZAKMÁBAN..?

KoLa

Hát, ezért nincs iránymutató a gépkönyvben! mert ha állítunk egy kicsit a csapágyon azt utána tesztelni kell,hogy jó legyen egy pár évig!
A bronznak változik a mérete ha hagyjuk lehülni,utána lötyög benne a főorsó...persze egy jól fűtött műhelyben más a szitu!
Egyes cnc esztergákon hőmérséklet korrekció van erre az esetre, ha netán hideg lenne a műhelyben,de nem lehet kikapcsolni!pedig már lehetne 10 fokban is esztergálni!

svejk

"Fordulatszám: szép lenne ha minden váltáshoz állítani kellene a csapágyat."

Pedig de, ha nem is mindegyik fordulatszámhoz.

Olvasd csak el az E1N gépkönyvét az kezdőknek íródott, vagy legalább is ott még elmagyarázták.

Vagy aki dolgozott EAN340-en az meg gyorsan meg is tapasztalhatta. :)