Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Az enyém 3-as, a gépkönyv adatainál is 3-at ír az egy fordulatra eső elmozdulásra, de a gyorsan kopó alkatrészek között tévedésből 2mm-es anya szerepel.

Csuhás

Ha csak gépi előtolásra akarod használni akkor elég az ékszíj is. Állítólag az esztergált felület is szebb úgy a nyugodtabb járás miatt.

svejk

Nekem két scannelt könyvem van (az egyik azt hiszem rajtad keresztül) de ami eddig le volt benne írva az passzolt.
Ugyan pár sajtóhiba tollal javítva van bennük.

Neked nyomtatott verzió van és a gépel kaptad?

svejk

Itt az http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Image26.jpg" TARGET=_fnew>oldalon, és a  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/302-R03.jpg" TARGET=_fnew>hajtásvázlaton is 2 mm szerepel.

svejk

Az oldalt nézve elgondolkodtam, hogy is nézhet ki valójában a Coll-os verzió 125 osztással bíró nóniusza.  
Hogy lehet csoportosítva? pl. 5x25?

Az tény, hogy az amcsik is a rajzokon az inch metrikus osztásával számolnak, általában 0,001 inch azaz 1 mil. az alapmérték.
Nem dolgozott valaki kint náluk?

u3xrz0cut

Van ilyen szíjtárcsa készlet gyárilag az E2N és E3N-hez is. Azokhoz melyikek nem szocba mentek.
Én is csináltam magamnak, sokszor vettem már hasznát

ysc3kmx9v

Az E2N kis eszterga keresztszán orsó 2mm emelkedésű, és bal menet

re8jzm80a

Van 2-es és 3-as is.
Amin az újabb fajta lakatszekrény van az már 3mm-es.
Nekem 2mm-es van.
Ötlet esetleg?

Csuhás

Más ötletem már nincs. Örülök hogy tisztáztad a 2 vagy 3 emelkedésű keresztorsó kérdését. ( Az enyémen tényleg az új e3n stílusú lakatszekrény van. )

sufnituning

Ja erre is gondoltam, hogy csendesebb a járása, de előtolást én esztergán nem használok vagy csak ritkán, kivéve a menetvágást.
általában egyedi rövid, kisszériás(1-2db)alkatrészeket, ill. felületeket munkálok meg. Viszont most építek egy esztergát
(E1N kategóriás) gondolkodom a bordásszíj előtoláson és áttételeken, mert viszonylag
ez a legegyszerűbb számomra.

svejk

Vajon mi lehetett az oka a váltásnak?
Gyorsan kopott a 2-es?  
Vagy csak akkor épp 3-ast tudtak beszerezni?

sufnituning

Lehet, még a közeljövőben áttérek a bordásszíjra
az csendes is, pontos is és erős.

sufnituning

Azért lehet, hogy a régebbi gépeken 2-es, az újabbakon meg 3-as van, mert régebben jobban ráértek az emberek, nem volt hajsza, csak nyugi, elég volt a kettes, De az idő múlásával felgyorsult az élet gyorsabban kellett tekerni,
de rájöttek hogy már megszokott módon tekerhetnek, ha átbuherálják s menetemelkedést
Ha lett volna E5N, akkor azon már 5-ös menetemelkedésű lenne a cucc.[#lookaround][#lookaround][#lookaround]

svejk

Ha lehet, akkor inkább használjuk a fogas, vagy fogazott szíj elnevezést.
A bordás szíj inkább a hosszbordás szíjakra hajaz, melyek ugye nem szinkronhajtásra valók.

Tudom, hogy nagy a káosz ez ügyben is és a Google találatai is sokszor nem helyesek.

sufnituning

OK igazad van ! [#eljen]