Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szasza43

Szia,
Most nem pontos.
Legalábbis igen nagy a holtjátéka.

jani300

:))
Ok . Kézzel tekergetve azért érezni a különbséget .

000000000

Tartok tőle, hogy a kérdést nem értem.
A negyvenes fúró, meg a kopott átmérőző kés azért nem ugyan az a súlycsoport.
A szegnyerget kézzel tekered a kést meg az előtolás viszi.
Mindjárt két különbség, ami feltűnő.

A gépkezelő minden tizedik darabot megméri, vagy "kaliberrel" ellenőrzi. (megy oldal, nem megy oldal). Ha gáz van, szól a gépbeállítónak.
Ha mér és gond van, korrekcióz. Ha nagy a gond, akkor fordít a lapkán, vagy lapkát cserél. Egy próba és utána mérés, korrekciózás. (előtte visszaállít)

000000000

Hol zavar valakit a kottyanás az egyetemes esztergán?
Ha fogást veszel, előtte "kiveszed" a holtjátékot. Ez CNC -nél körülményes.
Ha végképpen gáz, új anya. Ha muszáj, új trapézorsó is.

000000000

Én csináltam egy kézi brikettprést,golyósorsóval.
A saját súlyától letekeredik az orsó függőleges állapotban! Fék nélkül nem fogsz dolgozni vele...

Szasza43

Köszönöm, valószínű megpróbálom.
Csak még kezdő vagyok ebbe a témába.

000000000

Nincs mit. Ami nagyon fontos, hogy a szánok olajozva legyenek. Amikor a szánokat mozgatod, mindig tiszta olajat hagyjanak maguk után.
No meg, ne kotyogjanak. Be kell őket álligatni rendesen.

jani300

Az Ean keresztszánanyája elég furmányos darab .
Ha újat készítesz , az illesztőrészt elkészítve a helyére kell tenni és a keresztszán orsó helyén átfúrni ,vagy megjelölni kell a furat helyét , és ehhez központosan felfogva menetet vágni .
A másik módszer hogy kifúrod a kopott menetet , és teszel bele  egy új betétet , én ezt választottam .
De biztos van még néhány módszer .

svejk

A CNC-ken van un. Load Monitor.
Beálláskor ez automatikusan beméri az előtolások és/vagy főorsó(k) áramigényét, majd beállítható százalék növekedés fölött hibajelzést ad.
De ez inkább arra való, hogy ha törik a lapka akkor a törött lapkát vagy késszárat ne nyomja a gép az anyagba.
Az élkopás általában nem jelent akkora forgácsolóerő változást, hogy bejelezzen.

svejk

Az idomszert minden darabnál illik használni.
Minden tizedik idomszerezés túl nagy kockázattal járna.

jani300

Köszi ! Ilyesmire voltam kíváncsi .

Szasza43

Az lehetséges, hogy nem az orsó-anya kapcsolat kotyog, inkább a támasztórész van kikopva?

Szasza43

Mert úgy vettem észre.

jani300

Persze , lehet . De az azt hiszem hátul csavarral állítható . De az orsón is biztos van holtjáték .

Szasza43

Köszönöm, megpróbálom, neked is ilyen géped van?