Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

andrasbsl

Szerintem add oda egy gravírozónak, ők fel vannak ilyesmire készülve, csinálják. Sztem pár száz forintért megfejtik.

svejk

Gondolom, Te érted is ami oda van írva, esetleg lefordítanád magyarra a levezetést?
(javarészt sejtem, de pl. a span-shwertpunktradius-t nem értem.
Vagy pl. mennyi az ajánlott főorsó fordulatszám ennél a furónál?
Vagy azt nekem kell visszaszámolnom a 180m/perces vágósebességből? Ha igen akkor a fúró külső kerülete számít?

000000000

Hehe!!!:)) Könnyen lehet, több órát álltam már esztegagép mellett és tekegettem életemben, mint Te. Nekem sokkal jobb érzés úgy tekergetni, hogy közben egyenleteket, képleteket is látok magam előtt.:)

s7manbs8

Most erre mit mondjak, reggel tanultam meg a PI-t szórakozásból 4 számjegyig, meg közben ások, esztergám meg még mindig nincs, de ami késik nem múlik. :)

s7manbs8

40 ... csak billentyűm cserére szorul, 0 nehezen adja ki magát. :)

ggdr57dg

Öregszem. Én csak 7 (na jó, 8) jegyig tudom. És nulla nélkül... [#circling]

TROMF22

Közben kicsit elkanyarodott a beszélgetés, de ne merüljön a kérdésed feledésbe.

A „span-shwertpunktradius”  a forgácskeresztmetszet számításához használt összefüggések  levezetésből származó formula.  
Egyszerűsíti a helyzetet, hogy itt 180- fokosnak tekinthető a csúcsszög.
Az  első képletben az   r  és az  s  szorzata adja a forgácskeresztmetszetet.
Tovább szorozva a fajlagos forgácsolási ellenállással (Ks), származik belőle a főforgácsoló erő. További szorzás a vágósebességgel -> teljesítmény igény.

A nevezőben lévő varázsszám (61,2) a képletben szokásosan használt technikai mértékegységek összegyúrására szolgál, hogy a végeredmény kW-ban legyen.
(Jól el lehet rontani a számítást, ha valamelyik paraméter mégsem a feltételezett mértékegységben van behelyettesítve.)
A hatásfok a nevezőben egyértelmű.

A főorsó fordulatszám a vágósebességből számítható vissza.
De "rejtve" benne van az utolsó előtti képletben, ahol a percenkénti előtoló utat (előtolást) számolja     t = ~ 215 mm/perc
Főorsó fordulat ebből n = 1433 1/perc
Igen, a vágósebességnél a külső kerület számít.

Egyébként a hajtás teljesítményére tudom hogy a "P" jelölés az elfogadott, de nem akartam a régi nyomtatott szöveg mellett rögtön mást használni. Ezért maradt (N).

svejk

Köszönöm, de még mindig nem tudom mit jelent magyarul a "span-shwertpunktradius"?
Lehet hogy nincs magyar megfelelője, de lerajzolni csak lelehet ha az átmérő negyed része. :)

svejk

Kola mester, egyébként mekkora lehetett az a kényelmes tempo, azaz fordulatonklént kb. mekkora előtolás?

Nézek itt egy Seco segédletet, itt D20-as csigafórónál (sajnos nagyobbat nem lehet kiválasztani) 500-as fordulatra, 0,1 mm/ford előtolásnál  0,5 kW főorsóteljesítményt és 1,23 kN (123kg) előtolóerőt számol.

000000000

Így már számszerűen meghatározható az "érzésre tolom" megfogalmazásod. Ez a Te gépedre az adott telibefúrásnál maximum ~0.12 mm/ford előtolás lehet, ha csúcson járatod a főorsómotort 80 % hatásfokkal számolva.

svejk

A Seco számolóprogiba Tromf22 adatait is behelyettesítettem.
SD502-40-80-40R7 lapkás fúróval
azon tecnológiai adatokkal 10 kW főorsó és 4230 N előtolóerőt dobott ki.
Mondjuk ez valami specko fúró, mert nem ugyanolyan lapka való külső vágóélnek mint belsőnek.

svejk

svejk

Egyébként úgy látom megy a "csicsa" őrület. :(
Mind a Seco mind az http://mpwr.iscar.com/machiningpwr/machiningpower.wgx?vwginstance=2331dfd8e1634ceab58f0664165fcfde" TARGET=_fnew>Iscar oldalán
megtalálható modern mobiltelefonra letölthető forgácsolási paaramétert számoló progi. :)

TROMF22

A tükörfordítás biztosan félre vezetne.
Ezt a feladatot egy szakfordítóra hagynám.
Mivel esetenként a fúrót terhelő nyomaték ismerete is fontos lehet, valószínű, hogy az ezzel kapcsolatos számítás fogalomköréből jött át a kifejezés. Más tippem nincs...
A SECO kalkulátorban ki tudtad választani a példám szerinti anyagminőséget és Ks-t?
Ugyanis azt a 42 CrMo4 -et a hőkezeltségi állapotától függően más Ks értékkel is számításba vehették.
Végül is mindegy, mert nem nagyságrendi az eltérés. Simán származhat szerszám konstrukció eltérésből is.
A példa szerinti KOMET-KUB ugyanazt a lapkát használja kivül-belül, de más szögben helyezi el.

svejk

Igen, lehet anyagminőséget választani többféle szabvány és elnevezés szerint, igaz 2450-eset nem találtam csak 2300 és 2600 N/mm2-eset.