Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Szinte biztos hogy nem lesz jó, illetve jó lehet a sebesség rovására.

svejk

400W -os motor névleges fordulatszáma 3000 1/min, nyomatéka 1,2 Nm.
Ebből oszthatsz szorozhatsz az áttétellel.

Gyati

Szia. Biztos, hogy jó lesz mert nekem 200W-os mellékhajtás, csigakerekes áttétellel ha elrontom a fúrást ( például életlen fúrószárat fogok a tokmányba), megemeli a több mint ötszáz kilós oszlopot.Mindezt úgy, hogy 30%-ra van korlátozva a motor.

svejk

Megnéztem most egy kis esztergánál a Load monitort fúrás közben.

A Z egység motorja 2,4 kW
főorsó fordulatszám: 1200 ford/min
előtolás: 0,08 mm/ford
anyag: valamilyen acélöntvény
fúró: átm. 34 mm-es lapkás telibefúró

a Load Monitor 20-25%-ot mutatott.

Azt nem tudom ez mennyire lehet hiteles adat.

svejk

Még mielőtt jöttök hogy ezek nagyon rossz technológiai adatok, ez azért van mert a munkadarab amorf darab speciális befogókkal/körmökkel megfogva, csak óvatosan lehet "nyomni" neki.

TROMF22

Szia Kola!

Gondolom, hogy váltólapkás telibefúrás a célod.
Nem tudom, hogy mekkora, milyen teljesítményű (lesz) a géped, de nem biztos, hogy az előtolóerő lesz a legnagyobb problémád.
Régebben volt dolgom a KUBAT hatszöglapkás telibefúró rendszerével.
Éppen átm. 40 mm-es fúrásra van egy mintapélda a szerszám ismertetőben.
Itt van egy fotó a szerszámról és a mintapélda.

A nagynyomású hűtőfolyadék igény, illetve annak biztosítása egy külön téma.

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Technologia/IMG_3660x.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Technologia/IMG_3661x.jpg" border=0>
Ha nem jól olvasható, a tárhelyemen ott a fotó (Technológia) nagy felbontásban is.
A lényeg: az adott megmunkáláshoz N=13,5 kW,  5145 N előtolóerő értéket kalkulálnak.

000000000

Az 1 kg tömegű vasdarab ~ 1 kp erővel (10 N) húzza kezed, ez az összeföggés.:)
Nem értem ezt a telibefúrás "mániádat".
Jó az Neked, ha a főorsód talpcsapágyát határközeli terhelésnek teszed ki?
Jó az Neked, ha a golyós orsóidat határközeli terhelésnek teszed ki?
Jó az Neked, hogy nem ideális körülmények közt forgácsolsz ilyen nagy telibe fúráskor?
Jó az Neked, ha a gépvázadat torzítod, hajlítod,
rugalmas deformációra kényszeríted?
Ha pedig minden áron ez a mániád, hogy ekkora fúróval dolgozz, akkora az a helyzet, egy jó nagy léptető motor a barátod, hiszen alig kell neki forogni direktbe, és ott gyakorlatilag a tartónyomatékával tudsz előtolni, ami sokkal jobb, mint egy 400 W-os AC szerényke adata.
Ekkora P-jű szervót le kell áttételezned 1:10-20 körülire, ha 5-ös emelkedésű az orsód.

svejk

Az még hagyján, hogy mániája a telibefúrás, de mivel a hosszánon van a fúrója, ezért egyéb esetekben szükség van a dinamikára, sebességre is Neki.

Egyébként nem csak Kolának mániája, hiszen a szerszámgyártók elég nagy igyekezettel fejlesztik ezen szerszámokat és valóban szeretik a gyakorló felhasználók.

Kola úgy emlékszem hagyományos csigafúróval fúr telibe, persze megfelelően kialakítva a keresztél.
A gépe is elég erős kialakításúnak tűnik az ilyen műveletekhez.

No de ezeket nem nekem tisztem leírni, már megint sokat beszélek. :(

4d52ifwte

Sziasztok!

Nóniusz skálát kellene láthatóbbá tennem.
Mit javasoltok?

ywathzay

Nem értem a fúrás problémáját. Nekem csak egy 1.5kW-os motor hajtja a 700kg-os esztergám főorsóját. Ha D30-al telibefúrok, 340/perccel, érzésre tolom a szegnyereggel, leköszörült keresztéllel, nem erőlködik a gép, és pontos furatot készít végig, teljes hosszon. Érdekes módon ha előfúrok mondjuk D15-el, akkor a bemeneti oldal pontos, de a kilépő oldalon már 30.5mm is van a furat átmérője. Úgyhogy én a telibefúrásra szavazok. Ja, és ha kicsit lassabban is tolnám neki az ideálistól, a ráfordított plusz idő megtérül az egy fúráson.

000000000

- Milyen a anyagot fúrsz? (acél, alu, réz,...)
- "érzésre tolom" Ez előtolásra mit jelent a számok nyelvén?
Ezen adatok nélkül ugyanis erősen levegőbe lóg az említett telibe fúrás számolható P igénye, csak az biztos, hogy egy 1.5 kW-os motor valahogy (pl. milyen felvett P-vel??) boldogul vele.

4d52ifwte

Igazából valami festékfélére gondoltam, mert az eszterga kereszt és késszán nóniusz nem látszik már olyan jól.
Valamilyen spéci festék lenne jó ami tartós és bele húzhatnám az osztásokba.

ywathzay

Általában c45 vagy st-52 amit használok, az "érzésre tolom" az számokkal nem kifejezhető mértékegysége az esztergálásnak :) Fogalmam sincs, sosem mértem, csak látom hogy szépen jön a kunkori forgács, haladok, a fúró nem visít, és közben hallom hogy a motor nem erőlködik. Majd legközelebb fúrok, megmérem a leválasztott forgácsvastagságot.

s7manbs8

Van aki jobb agyféltekével esztergál (Kopirnyák), van aki meg ballal (Tibor45), de ész nélkül is lehet persze. :)