Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Akkor már csak pötyögni kell, a képleteket ott egye a .....

svejk

Ez azért nem így van.
Sok esetben a NET-en hamis infók vannak tévedésből vagy direkt ki tudja.
Ha az ember nincs tisztában a dolgok alapjaival, logikájával akkor hamar tévútra juthat. :(

Szoktam mondani, hogy a GPS sem hülye gyerekeknek való. :(

svejk

No meg ugye az adatbázisban csak a saját szerszámaik vannak...

TROMF22

Azért ezekben a céges kalkulátorokban nagyon sok tudás van felhalmozva. Minden tekintetben rengeteg segítség az egykori gyalog módszerek helyett. Persze a háttér tudás azért nem ártalmas.
Inkább az néha a bosszantó, hogy ez a nem önzetlen segítség termékfüggővé tesz.  
Persze ez is a cél....
De hagyjuk a többieket is esztergálni!

KoLa

Köszönöm ezt a leírást a negyvenes telibefúrás eredő erőiről!
Persze már végigolvastam a mai hozzászólásokat!
Így egy újabb kérdés van függőben!
A főorsó teljesítményéhez képest kell egy előtoló erőt meghatározni!
Mivel itt egy hobbicnc esztergáról van szó! az eddigi z hajtás kiváltását akarom meghatározni egy 400W-s AC szervo motorra vonatkoztatva , mert ez van!ha nem megy, nem erőltetem!mert jó az eddigi!
Az 'eddigi' léptetős hajtás 12Nm felező áttétellel, azaz kb 24Nm , a golyósorsók 5mm menetemelkedésűek, kettő van belőle omega hajtásban!
Ez sokkal erősebb mint a főorsó hajtásom ebben a kategóriában (40-s fúrás)
Többszörös tesztekek eredménye az hogy 36-s trigonlapkás telibefúróval C45-ben 350rpm fordulatnál, ment a fúrás 0.07 ford/tolással úgy hogy a főorsó fordulat visszaesett 300 rpm körülire!  
A főorsó hajtás frekvecia váltós, ha az előtolás növelése miatt 250-re lassult a fordulat, akkor a frekiváltó megállt,letiltott!
A köszörült csigafúróval, átm 38 - al ment 0.1 tolás mert éles volt és kisebb erővel haladt előre!

Van egy videó a youtube-n a C45 fúrásról, persze felesleges visszahúzásokkal!http://www.youtube.com/watch?v=ic1SNUbNYVQ" TARGET=_fnew>itt

svejk

Tehát, akkor neked elég lenne a 36-os lapkás telibefúrás 350-es fordulaton 0,07-es fordulatonkénti előtolással?

Ha igen, akkor most már ez alapján már meg lehet határozni a 400W-os szervod szükséges áttételét, utána pedig hogy ezzel mennyi lehet a max. G0 sebességed.

svejk

Ehhez -2100 N/mm2 szilárdságú acél estén- meglehet elég 1 kW főorsó teljesítmény és 1700 N előtolóerő?

De hiszen 1700 N-hoz ideális esetben és 5-ös orsó esetén elég lenne 1,4 Nm forgatónyomaték.
Akkor mit csináltál Te eddig az 1:2-es áttétellel és a 12 Nm-es motorral???

svejk

Ha most felraknád a léptető helyére a 400-as AC servot, akkor a felező áttétel és az 5-ös orsó miatt ideális esetben 3000 N-tudnál folyamatosan kifejteni.
De ugye vannak súrlódások orsónak hatásfoka stb..

A G0 sebességed pedig max. 7500 mm/perc lehetne.

No de mi a helyzet a gyorsulás szemszögéből való ideális áttétellel?
Kellene tudni ehhez még pár mechanikai adatot.

De még mindig nem értem, mit csináltál eddig a 12 Nm-es motorral? Alig volt kihasználva, vagy ott sem volt optimális az áttétel, vagy kicsi volt a vezérlő?

KoLa

Például, véstem!

KoLa

Nekem elég lenne 3000mm/perc gyorsjárat, az a mostani duplája lenne!

svejk

Biztosan nem lenne több, mert a tehetetlenségek miatti optimum áttétel 3-4 körül lenne szerintem. De kellenének az orsó adatai és a hosszán kb. tömege.  
Tudom írtad már egyzser, de ki tudja merre van.

000000000

Csakhogy csodálkozzatok egy kicsit (bár ilyesmiket már évek óta számolgattam Nektek):
"36-os lapkás telibefúrás 350-es fordulaton 0,07-es fordulatonkénti előtolással" nos ehhez CSAK 0.694 W !!!!! hasznos előtolási teljesítmény tartozik, azaz kevesebb mint 1 W. Na ezért tiszteljetek minden W-ot!:))))

svejk

Tiszteljük, tiszteljük, nálam egyébként fél Watt a lélektani határ, e fölött már nem tudom rajta tartani az ujjamat egy melegedő ellenálláson. :)

De visszatérve Kola gépéhez, cseszhetjük ezt a 0,694 W-ot az említett fúrásnál amikor ugyanazon hajtással néha fel kell gyorsítani 2-3000 mm/percre a 80-100 kg-os szánrendszert az ilyen olyan csúszkákon és veszteséges áttételeken keresztül.

Mindezt csak az érem másik oldala miatt írtam.

000000000

Adok Neked egy "házi feladatot":), mert túl könnyen esel Hobby CNC gépek hajtásával kapcsolatban túlzásba.
Tegyük fel, nagyon rossz a gép hajtáslánc hatásfoka, csak 10 % (ettől még a kezdő hobbysta is jobbat épít, de legyen csak ennyi). Fel kell gyorsítani 3000 mm/percre a 100 kg-os szánrendszert 0.1 sec alatt gyorsmenethez. Ez már ugye nem kis gép. Hány W-os motor kell ehhez???

svejk

Renitens gyerek vagyok nem csinálom meg a leckét.
(tudod, hogy megtudnám, ha nem is fejből 1 perc alatt)

Azt is tudod jól hogy miről van szó, le is írtad a #26916 végén.

Nem szeretnék az ilyenkor szokásos dologba kezdeni. :(

Én csak óva intem a