Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

595852ar

Igen ez logikus és igaz. De mitől van a nagy súrlódás, mikor elvileg csak a kés vágóéle meg a homlok lapja ér az anyaghoz?
Egy profilkésnél amiket te sokat használsz a hosszabb él miatt szerintem nagyobb a súrlódás,  vagy nem?

4um5b65d

Használok is nagy erőkkel folyadékot a profilkésekhez. Még műanyaghoz is.

A leszúrókés egy különleges kés az összes többihez képest.
Például akármilyen hagyományos e
lőretolt élű kés által leválasztott forgács távozni tud az oxigénbe, addig egy teszem azt 3-as leszúró késnek a forgácsa a hő hatására nagyobb keresztmetszetű lesz.Mondjuk 3,05 mm-re változik a szélessége.
Továbbá a finom szőrszál forgácsokat semmi sem hozza ki.
Csak baj van a leszúrással ha nincs hűtés-kenés.

svejk

Én is nagyon fenem a fogam a gyári lapkás leszúrókésre.  
Az azért ki van találva, gyakorlatilag oldalról is bepöndöríti a forgácsot és kis "órarugókat gyárt" melyek csak úgy röppennek ki a horonyból.

595852ar

Köszönöm a magyarázatot! Már megint tök logikus a válaszod, de magamtól eszembe nem jutott volna.  
Még egy kérdés, aztán békén hagylak. Egy kicsi gépnek (Tos MN-80)Mennyi lehet a hűtőfolyadék igénye? Szóval milyen teljesítményű l/min szivattyú lehet megfelelő hozzá?

Csuhás

Szvsz, nem kell szivattyú. Elég ha egy műanyagflakonból adagolsz neki emulziót. Ha szabad kezet akarsz akkor felakasztod és infúziós csövön csepegtetsz leszúráskor. Máshoz kisgépre nem is nagyon kell.

595852ar

Laslie írta, hogy bőséges mennyiség kell.  
Mert kenésre és hőelvonásra van szükség. Szóval szerintem a csepegtetés az kevén. Nem?

595852ar

Ja, és a szőrszál forgácsot is ki kell mosnia a folyadéknak. Jól gondolom?

Csuhás

Szerintem a bőséges hűtés nem kell kisgépre. Nem keletkezik annyi hő.

595852ar

Egy ilyen méretű gépen hanyas kést illik használni a leszúráshoz? Mert, ha mondjuk 3mm-est akkor ugyanannyi hő keletkezik mint egy nagy gépen.
Mielőt félreértenél, nem kötekedek, csak nem vágom ezeket a dolgokat és azért macerállak benneteket. Mert tudnom köll! :D

Csuhás

Nem keletkezik mert a kis gépen nem tudsz nagy  átmérőt, nagy forgácsolási teljesítménnyel leszúrni mert megáll a gép. Ha meg nem sietsz akkor van idő a hűlésre.

Csuhás

A forgácsot egy leszúrás hornyából nem a víz viszi ki. ( A nagynyomású hűtésnél igen de az nem barkács kategória ) A szőrszál forgácsot viszont élezéssel és megfelelő előtolással kell elkerülni.

595852ar

Állítólag a kis Tos nem az a megállós fajta. Még nem próbáltam mert mostanában vettem és nincs 400V-om. Még erre is kell valami megoldást találnom.
Vegyünk egy átm:40mm-es anyagot, szerintem mindegy milyen gépben van mert a ha leszúró késnek van egy optimális előtolási igénye, akkor ugyanúgy kell nyomni mint egy nagyobb gépen. Nem így van?

595852ar

Kizárólag a szörszál forgácsra gondoltam, hogy a víz viszi ki. :)

4um5b65d

Végül is nem gép függő, hogy mennyi emulziót használsz, inkább a leválasztott anyag típusától és mennyiségtől tenném függővé.
3-as váltólapkás pengével, átlagos leszúráskor kb 1,5 L/percet mértem, de intenzív leszúráskor sem volt több 2,3 L/percnél.

2-es gyorsacél késsel kb 1L/percet adnék neki.
Lehet ennél kevesebb is , de számolni kell azzal, hogy gyorsabban kopik a kés.
Nem csak az a lényeg, hogy csepegjen a leszúrás környékére, hanem a leválasztott forgáccsal is szembe tudjon szállni a folyadék.
A forgács mindig ellöki a szükséges helyről a vizet. Ha túl kevés a víz akkor ezt röhögve meg is teszi. Ahhoz, hogy biztosan jusson a megfelelő helyre a folyadékból több vizet kell használni az éppen elegendőnél.
Magyarul inkább több legyen , mint kevesebb.
Egy váltólapkás késnél ez nagyon jól mérhető, hogy mennyi az elég.
Megegyező paraméterek/anyag esetén leszúrsz 1000-1500 db-ot, míg kevesebb vízzel csak 700-at. Víz nélkül esetleg csak 50-et.
Persze lehet, hogy a hobbista már 30db-al is meg van elégedve. :)

595852ar

Ha nem lennél olyan messze tőlem, mennék hozzád inasnak. [#worship]