Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

A szegnyereg felett a fekete doboz micsoda? Fordulatszámmérő, esetleg DRO?

keri

Nem sértésnek szántam :)
Nekem is pont ilyen gépem van csak nem ilyen szép :) Én gyepálom rendesen. Úgy vagyok vele, ha elromlik megcsinálom.

Egyszer próbáltam emulziós kenést csinálni hozzá, de nem barkácsműhelybe való, mert szanaszét fröcsög, meg a tálca sem arra való.

istvan58

Igen,
Egy 300mm-es útmérő

istvan58

En meg alig használom , azért ilyen szép :)
Ja, festve is volt :)

istvan58

Darabolnak? Futárral elkuldik?

keri

Darabolnak. Azt írja el is küldik, bár én mindig magam mentem be, szóval nem tudom hogy működik.

kuv5p7226

Pontosítsd kérlek az információidat, mert ez így ebben a formában - sajnos - nagyon nem heyltálló!

Si1-ből gyakorlatilag csak vastaglemez van, bár abból le tudnak szabni kis darabokat is. Ami szériázáshoz kellhet, a sajtolt laposanyag, szálanyag, rúdanyag, abból csak Si0.5-öt tartanak.

A kenés kélküliséggel is vigyáznék, én kenés nélkül próbáltam síkolni alu lapkás fejjel, félsiker. Szépen megy de élrátét képződik, pedig polírozott lapka.

A kettő közt valóban van megmunkálási különbség, de emulzió mellett nem sokat számít. Az Si0.5 nálam fényesebb felületet ad, "alumíniumosabbat" és láthatóan lágyabbak a forgácsok. Az Si1-nek bátrabban lehet tolni, jobban repked a forgács róla.

Kézi gépen, kis gépen valószínű a különbség sokkal jobban előjön, sőt választóvíz is lehet, mivel sem a kenést, sem az előtolást nem lehet stabilan tartani. Tehát valóban, kis gépre sokkal jobb az Si1.

De az Amarinál attól még sajnos nincs minden formában az Si1, sőt a fontosabb formákban nincs is, ezért is lelkesedtem oly nagyon a soroksári úti üzlettől be.

keri

Mármint mi nem helytálló?
Az hogy vitatkozom veled? [#vigyor2]

6082-es ötvözetű 100*20mm-es lapos anyagot vettem tőlük.
De sima négyzetrúd esetén is http://www.amari.hu/vip_negyzetrud.html" TARGET=_fnew>ezt találtam az oldalukon.

6060-as ötvözettel nincs tapasztalatom, de ezt nem is írtam.
Lehet hogy nincs nagy különbség, de a 6082-höz azt írják neten, hogy "jól forgácsolható" a 6060-eshoz meg azt hogy "nem jól forgácsolható" :) Ráadásul puhább az anyag. Ennyit mondtam, nem többet.

Kenés. Mivel én soha nem használok emulziót, így biztosan tudom hogy a 6082-es megmunkálható nélküle. [#wink]
Majd ha ipari megmunkálásba kezdek, én is fogok használni emulziót
Igen, próbáltam, tényleg jelentősen jobb vele, de több a macera mint az előny, így nem használom, inkább kisebb fogást veszek, és megélezem a késemet.

Igen, élsisakosodás előfordul, de annyira nem gyakran. Belső furatnál ha nem tud kijönni a forgács, vagy ha túl nagy fordulattal tolom neki. Ilyenkor megállok és leveszem, kifújom.  

Ha kenést igényel, akkor vagy WD40 vagy denszesz, olaj, kisecset. Gondolom ez sem profi megoldás, de nekem vígan bevált a gyakorlatban, és nem jár annyi kosszal.

kuv5p7226

6082-es ötvözetű 100*20mm-es lapos anyagot vettem tőlük.

Tekintsd mázlinak.

De sima négyzetrúd esetén is ezt találtam az oldalukon.

Nincs jelentősége. Rendelni sok midnent lehet náluk, nagyobb mennyiségben és hosszabb szállítási határidőre. A te anyagod is így maradhatott meg nekik (nem vitte el a vevő az összeset) és kaptál belőle.

a 6082-höz azt írják neten, hogy "jól forgácsolható" a 6060-eshoz meg azt hogy "nem jól forgácsolható"

Technológiai kérdés, nagyobb odafigyelést igényel a paraméterekre. De ismétlem, kézi illetve kis gépeken ez valóban vízválasztó lehet!

Mivel én soha nem használok emulziót, így biztosan tudom hogy a 6082-es megmunkálható nélküle
...
Igen, élsisakosodás előfordul, de annyira nem gyakran.

Nem azt mondtam, hogy megmunkálhatatlan szárazon és azt sem, hogy azonnal élsisak van és kampec.
Azt írtam, hogy én is toltam neki szárazon és egy idő után még a hozzá való lapkán is jött az élrátét. Ez kézi gépen elmegy ha van időd szöszölni vele, CNC gépen viszont irgalmatlan szívás. Hozzáteszem, ha egy kacifántosabb szerszámon, lapkán befészkel az alu a spirálba/holkerba, akkor azt ki nem vakarod onnan. És hirtelen akkora kár van a szerszámban, mint egy komplett emulziószivattyú, dobozzal, csövekkel, emulzióval.

keri

Lehetséges, de elég nagy raktáruk van. Én őket ismerem. Egy telefont vagy e-mailt megérhet, hátha van egy visszamaradt darab ami pont elé neki ;-)
Meg még a bronzkert ismerem, de ott tényleg csak 1 fajta ötvözetet ismernek, viszont legalább nem kell szerencsétlenkedni a bürokráciával.

Emulzió: Akkor szerintem le is szögezhetjük, hogy a tényekben egyetértünk, a véleményünk meg szabad.
Így én száraz megmunkálást tartom egyszerűbbnek, te meg az emulziósat.

kuv5p7226

A száraz megmunkálás nekem is egyszerűbb lenne, de mindig kikötök az emulziónál, mert muszáj.

HJózsi

000000000

Ez egy darabka 7022 ( certal )
Méret 100x200x290, de a lényeg az ha tudnátok hogy ez menyibe volt nekem akkor elküldenétek valami meleg helyre.  [#idiota]
Azt viszont megsúgom hogy ahonnan van ott ez már hulladék.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/iz%e9/Alu.JPG" border=0>

Csuhás

Szép! Irigykedem..

000000000

Ebből már lett lefaragva egy darabka a hosszából, úgy 100-110mm
Abból a darabkából készültek a csapágyházak a CNC esztergára.
Acéllal megegyező szilárdságúnak mondják.
"Felhasználását minősíti a 800 bar fölötti nyomástartós igénybevétel tűrése"