Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

A régi munkahelyemen már több és komolyabb felszerelésem volt mint az esztergályosnak.  
(no jó, neki sem ez volt a fő munkaterülete, a gépek olyan tűzoltófeladatra voltak már csak használva)

Ha a Varga Lacihoz mentem, akkor Ő meg már minjdárt, mindenből hármat készített ki.

De most már legjobb itthon...már kezdem megszeretni ezt az E2N-et. :)

svejk

Ismerős érzés. :(
Vérfagyasztó csend, majd káromkodás, aztán hümmögés, hogy ilyen a hobby.
sokszor nem is a szerszámot sajnálja az ember, hanem azt hogy péntek délután történik és hétfőig nem halad az ember a munkával.

s7manbs8

Szóval ezért olyan nagy a rezsiórabér, hogy törik a kés mikor nem is kéne. :)

000000000

A szerencse, hogy már régóta hozzá lehet jutni leszúrókésnek való gyorsacélhoz.

Annak idején, mikor 20*20-as gyorsacélból köszörülgettem magamnak leszúrókést, volt idő átgondolni, hogy mit és hogyan kellett volna, hogy ne kelljen annyit nyelni a port köszörüléskor.

jani300

Milis korogal ki kell nagyolni . Csak vigyázni kell meg ne égjen . A 20x20 asra gondolok .

000000000

1970 táján én még "flexet" sem láttam. Nem hogy milis korongot.

jani300

A kieső darabot meg CO val hozzá lehet hegeszteni rossz késszárhoz , még abból is lehet valami .

svejk

Ma meg már undorral nézünk a fűrészre :)

svejk

Tényleg bevonatossal miért olyan vacak az ilyet hegeszteni?

4um5b65d

Tanuló koromban E400-ason 3-as 4-es koronggal vágtam ki a leszúró kést, bő hűtéssel.
Ez vót. :)

jani300

Mert nem bázikus pálcával csinálod .:)

ce2s84jij

A sok jó tanácsot megfogadtam és 1-2 dolgot kipróbáltam. Lemértem a főorsócsapágy mozgását, úgy ahogy a gépkönyv írja. Nem tudom, miért nem próbáltam eddig, az én hibám. Szóval 0.06-0.08mm az ütés, attól függően, milyen erővel sikerült megemelnem a főorsót. Ez biztosan befolyásolja a leszúrást. Kipróbáltam a "nyomni kell neki" módszert is. Igaz nem leszúrást, csak mély beszúrást csináltam. Sokkal jobb eredménnyel, mint mikor "félve" próbálkoztam. Még gépi előtolással is ment. Még megpróbálok állítani a főorsócsapágy hézagon és fog ez menni. Nagyon köszönöm mindenkinek a tanácsokat.

jani300

De Te legalább nem telibe nyomtad .

000000000

Igaz, ez nem a szófosó topik, de leírom.
Szóval, tényleg elkényelmesedtünk.
A "flexeléssel" úgy jártam, hogy hozott valaki valamilyen anyagot, hogy abból kell neki pár biz-basz. Valami komolytalan dolog.
"Leflexeltem" és gyorsacéllal nekiestem.
Hát nem megedződött az anyag a vágástól? [#rinya]
A ceruzahegyezőn alig tudtam megkókányolni.

jani300

Most komolyabban .Rutilos pálcával meg se próbáld .Savállóval jónak kell lennie .A bázikus pálcát alaposan ki kell szárítani , kicsit nehezebb hegeszteni vele de sokkal jobb a varrat . Ha nem szárítod porózus lesz . A gyorsacél darabot meg be kell fogni a satuba ott ahol a kés éle lesz . Így nem lágyul ki mert a satu hűti .