Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Próbáld meg a kéziszán szorítóéket szorosra húzni illetve a keresztszánét is egy kicsit leszúráskor ,csökkentve a rezonálási lehetőséget.

yuagaci9g

Az első késtartóból való leszúrás emelgetei a tokmányt, a hatsóval meg leszoritja...
ezért a különbség a kopott orsócsapágynál.

Sz.József

"a hatsóval meg leszoritja... "
Az nem derült ki, hogy hátsó késtartónál merre forgatja a tokmányt...
Hátulra is lehet "normál helyzetben" befogni kést...(nem csak fejjel lefelé...)

000000000

Csak spekuláció.
Ha a hátsó késtartóba fogja, nincsen kis szán, vagy kézi szán, ami "lötyögést" vigyen a dologba.
Lehet persze a remegés oka a rossz főorsó csapágyazás is.

nvnshmpmn

A hátsó késtartóból való leszúráskor is ugyanúgy forgatom a főorsót, nem váltok forgásirányt, tehát akkor lefelé szorítom a főorsó csapágyat. Így viszont a keresztszánt akarja emelgetni, de így bírja. A főorsó csapágyamat kicseréltem, új van benne. Az viszont elképzelhető, hogy rá kellene állítani, mert mióta beletettem, még nem ellenőriztem le újra.
Szegelgetek spekulációjában van valami, hiszen így kiesik a játékból a kéziszán lógása, vagy a késtartó billegése, mint lehetséges okok.

4um5b65d

Leszúrással kapcsolatban szerintem sokaknál a technika elsajátítása okoz gondot.
Nem kellően nagy előtolással próbálkozik a delikvens.
Ha hűtőfolyadék rendszer sincs a gépen akkor meg soha nem is fog menni normálisan a leszúrás.

svejk

Ez majdnem biztos így van.
Már többször bebizonyosodott, egy és ugyanazaon a gépen nekem remeg, a gazdájának nem.  
Mert én félek nyomni neki.

hostya

"Mert én félek nyomni neki. "

Pedig a 'rezgés mentes' lesszúrás egyik titka pontosan abban rejlik, hogy nyomni kell neki.. (ésszerű határok között)

Gyakorolni kell, és egy idő után a hobbista is ráérez arra hogy mi a jó a gépnek, + a szerszámnak.
A gyakorlatlanok úgy gondolják azért rezeg mert "sok neki", ezért csökkentik a (kézi)előtolást, pedig nem így van.

Sokkal nagyobb kihívás ha nem leszúrni, hanem csak beszúrni kell, és a beszúrásnak vannak követelményei. (méret, felületi érdesség, stb..)

A hűtés/kenés mindkét esetben nagyon ajánlott, mondhatnám azt is, -kis túlzással- hogy elengedhetetlen.  

595852ar

Volt, hogy rezonált, nekem is tű szerű forgács jött.. Aztán eszembe jutottál. Elkezdtem nyomni neki, tényleg jó lett, mint kés a vajba. Aztán egyszer csak kiugrott a vidia. Ez a hűtés hiánya miatt lehetett? Rapidkést is sikerült ugyan így eltörnöm.

4um5b65d

Tök egyszerű !
Ha valami és valami közt súrlódás az van, de kenés nincs, az berágódik.

Nagyon sok kés elműködik szárazon is, de a leszúró kés nem ilyen.

svejk

Tudom, csak nem merem! :))

4um5b65d

Vigyél saját kést, saját köszörüléssel, azzal vandálkodhatsz.
Ha eltöröd nem basz le senki... :)

empé13

Szevasztok!
Nemrég egy kb. 70-es anyagot szúrtam le, vitte mint kés a vajat, de -talán a kenés-hűtés hiánya miatt- megakadt, eltörte a kést, és kifordította az anyagot a fordított pofás tokmányból, úgy, hogy a forgócsúcsot is eltörte.

Íme a zsír új forgócsúcs!

http://kepfeltoltes.hu/130311/Forg_cs_cs02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdv: P.

svejk

Tegnap pont egy 5 mm-es falú műnyagcsőbe tört bele a leszúrókésem.  
Éles volt... nyomtam neki hogy ne olvadjon... amikor átért megmozdult a tolkmányban a darab...szia gyorsacélkés. :(

Szóval tudjuk jól az esztergályos tudomány nem: Gyere gombóc, hamm bekaplak! :)

empé13

Szevasztok!
Nemrég egy kb. 70-es anyagot szúrtam le, vitte mint kés a vajat, de -talán a kenés-hűtés hiánya miatt- megakadt, eltörte a kést, és kifordította az anyagot a fordított pofás tokmányból, úgy, hogy a forgócsúcsot is eltörte.

Íme a zsír új forgócsúcs!

http://kepfeltoltes.hu/130311/Forg_cs_cs02_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdv: P.