Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

595852ar

Titkold is mer' akinek ekkora nagy gépe van az már nagyon gyanús.
Nehogy komolyan vedd, csak hülyülök. ;)

595852ar

A Sasi táblázata alapján ellenőriztem a kúposságot, az szerint morse kúp nem lehet.
Szerintem a főorsóm félig készült el és ráhagytak a köszörülésre. Csak ott meg soknak találom a 0,4mm-t. Tényleg mennyit illik ráhagyni a köszörülésre szánt anyagon?

000000000

Az is lehet, hogy csak a helyén akarták készre munkálni. (végül elmaradt)
Nekem is ez az elképzelésem a tervezettemmel kapcsolatban.

595852ar

Igen erre gondoltam én is, lentebb írtam.
Csak azt nem értem, hogy az öreg miért nem fejezte be, amikor ez volt a szakmája, és ezzel a géppel kereste a kenyerét.
Talán nem esztergált apró alkatrészeket,  vagy, ha igen, akkor azt  komolyabb gépen készítette, talán a gyárban.

KoLa

Ezen a gépen összeakad a keze az embernek ha egyszerre akarja tekerni mindkét szánt!

KoLa

595852ar

Most, hogy mondod tényleg zsúfolt picit. Na ez az észrevételed a szakmai rutint igazolja, az meg nekem még nincs.
Tervezési hiba, ami azért tagadhatatlanul előfordul gyári cuccokon is.

svejk

Mi is a gondod neked? Hogy nem megy be a normál morse kúp a főorsóban a helyére? Mert az természetes az EAN-on, mag az E2N-en is.
Hol írsz róla?

595852ar

23780-81hsz.
Metrikús kúp van a készletemben, mert elvileg az való hozzá, de nem jó az enyémbe sajnos.

svejk

Nem emlékszem. Biztos metrikus a gépkönyv szerint a főorsó kúpja?
A Varga Lacinak volt egy ilyen gépede úgy rémlik abban is rövid MORSE passzolt, mint az E2N-be.

000000000

Szerintem, mert nem volt rá szüksége.
Egy EAN-on ritkán használ az ember patront. Amatőr körülmények között szinte nincsen rá szükség. Még nagyon az iparban sem. Hacsak, nem sorozatgyártásra áll rá.
Gondolom én.
Ha, meg két csúcs között csinál valamit, sokszor elég egy "vasdarab" a tokmányba. Valami kúp rá, és mehet.
Ha, meg mégis kellet a főorsóba is a csúcs, gondolom, csinált egyet a géphez, ahogy én is javasoltam.

svejk

Alex63-nak a siklócsapágyas kérdéshez.
Nagyon jó az a siklócsapágy amíg nincs megkopva.
De utána csak a gond van vele.
A cégemnél az EAN-ban is már ovális volt, ha nem húztuk kóválygott a főorsó a bronzperselyben, ha meghúztuk akkor 1000-es fordulaton 3 perc után megszorult.

Ha úgy is CNC gép lesz belőle akkor mindenféleképpen gördülőcsapágy illik oda. CNC-ken nem szokás leszurkálni bazi átmérőket.
Aukciós oldalakon fel-fel tűnnek akár több százezer forintos speckó gördülőcsapágyak bagó
ért, amit az ipar is használ ilyen helyre.

595852ar

1:20X40-es metrikús kúp van a főorsóban a gépkönyv szerint is.

svejk

Akkor a miskolci szakmunkásképző éppen akkor gyakorlati órán levő tanulói elcseszték :))

595852ar

A siklócspágyak működésével nagyjából tisztában vagyok. A cnc tenhnikához nem tudok hozzászolni, mert még kevésbbé ismerem mint a hagyományost. De tudom, hogy léteznek komoly teljesítményre készülő csapágyak, de kérdés, hogy megéri-e beletenni egy E1n-be aminek az építése,  nem éppen a cnc technika etalonja.(tömegek, vezetékek, hát, necces) Mondjuk a Kola mégis megalkotta,  csak hát ő szakember, a kérdező viszont szerintem nem. Azért került szóba mégis, mert valaki kérdezett ebben a témában tőlem. Ott elmondtam neki a véleményemet és kértem, hogy forduljon bizalommal az ide írogató profikhoz. Nem tudom, hol tart most.