Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Én régen láttam már EAN-t, de szerintem át lett berhelve a a főorsó. Ettől, persze, lehet jó is.
Ha jól látom, nem siklócsapágy hanem, valamilyen gördülőcsapágy van a tokmány felől (ez látszik).
Elképzelhető, hogy tettek bele olyan csapágyat, amit bele lehetett tenni és másik főorsót csináltak bele. Ezért nem megy bele a feltehetőleg gyári "szűkítő".
Egyedileg kell hozzá csinálni szerintem és minden rendben.

595852ar

Igen, jól gondolod. Valóban át van buherálva, nem siklócsapágyas már. Van benne kúpos felület is, és mintha a félkúpszög is egyezne, de az átmérő néhány tizeddel kisebb. Holnap megpróbálom, szögtapintózni, de várom a menők válaszát.
A te válaszodat is köszönöm!  

guliver83

Megtudná mondani nekem valaki, hogy az E1N esztergán a főorsón lévő csúszó csapágyakat ki lehet cserélni rendes csapágyakra. Lehetséges az ilyen átalakítás,vagy van értelme?

jani300

Milyen fajta , hányas szűkítőt próbáltál bele ? Nem hinném hogy nem a gyári főorsó , nem olyan egyszerű csak úgy csinálni egyet , már az anyaga miatt sem .

595852ar

Azt gondolom, hogy a főorsót kellene supportköszörűvel megpiszkálnom, mert talán valóban egy utángyártott alkatrészről lehet szó, és szándékos a ráhagyás, nem? Picit persze soknak tünik nekem az a kb 0.4mm, de hát ennyi lehet rajta Kb. Evvan sajnos. :(

595852ar

1:20-as 40mm-es metrikus kúp. Gyári Ean.

jani300

Na olyanom nincs . Ha Morse lett volna akkor belepróbáltam volna egy főorsóba , 6-os ig van meg egypár főorsó is .

595852ar

Sajna ez ilyen. Nem is értem, hogy miért ilyen kúpot terveztek ebbe a tipusba, anno.

hostya

Én a helyedben nem a főorsót piszkálnám meg, ha annak a belső kúpja 1 századon belül fut.

Ha már annyira "szupport"köszörülni akarsz, (nem tudom csináltál-e már ilyet, főleg kúpos felületen, mert ez még gyakorlott esztergályosnak is elég nagy kihívás.. ) akkor inkább a szűkítő hüvelyt köszörüld meg, mert ugye azon a külső felületet kellene megmunkálni, és azt azért könnyebb mint a főorsó belső felületét.

Ha a szűkítő hüvely 'gyári', és nem illeszkedik a főorsóba, akkor a főorsó biztos hogy nem 'gyári', már csak azért sem mert gördülő csapágyasra van átalakítva.

Szerintem a te főorsódban nem 1:20-as metrikus kúp van, hanem a Morse.
Az előző tulaj szándékosan Morse kúposra készítette.  

A metrikus kúpok kúpossága 1:20, a Morse-kúpoké változóan 1:19...1:20.

Csak próbaképpen mérd meg a főorsód átmenő furatát.
A gyári EAN átm. 37-es furattal van ellátva.

595852ar

A furat 32-es, szóval igazad lehet.

595852ar

Szuportköszörűm van 4db, tudásom viszont valóban nincs hozzá, de hát itt vagytok ti nekem, szóval azt hamar megszerzem. :)
Rettentően érdekel ez a szép szakma, régi dili ez nálam, de eddig nem tudtam megvalósítani, most van rá lehetőségem. Felszívom a tudást. ;)

595852ar

A furat köszörülést úgy oldanám meg elméletben, hogy a kéziszánt elforgatnám az adott szögbe és addig símogatnám szögtapintóval a belső kúpot míg az óra mutatója be nem állna fixen a teljes hosszon.
Aztán elindítanám a gépet a leglassabb fordulaton, a köszörűt pedig a lehető legmagasabbon amit csak a kő elbír. Majd leheletnyi fogásokat véve, a szűkítő hüvelyt állandóan, minden fogás után a helyére próbálgatva haladnék a cél felé. Bár az is lehet, hogy a Méhtelepre és a sebészetre vezető utat elintézném egy füst alatt. :D
Hol rontottam el?

595852ar

A követ is felszabályoznám valami módon, azt még nem tudom, hogy. Talán befognék egy gyémántot a szegnyeregbe és a szánt mozgatva,szintén nagyon kis fogásokkal és lassú kézi előtolással oldanám meg. Ja és a szánt letakarnám.
Durvább kővel kezdeném és a mérethez közelítve egészen finom követ használnék.
A végén pedig nagytakarítás. :)

s7manbs8

Most pont túlórázgatok, hogy nekem is összejöjjön már egyszer egy esztergácska ... :)

595852ar

Jó buli minden rendes embernek köll egy. ;)