Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

595852ar

Kinagyítva már látom is. A csuklós megoldás akár még eredeti is lehet. Vezérorsó hiányában egykoron így oldották meg az előtolást, sok típuson.

xg2w6ib9x

Üdv Mindenkinek !
Laslie Mesterhez lenne kérdésem, ha itt van valahol.
Segítséget kérnék TOS SV18R-rel kapcsolatban.
Danamidot fúrtam 28-as csigafúróval. Sajnos a fúró szár megforgott a szegnyereg kúpjában.  
Valószínűleg ennek következtében igen nehezen tekerhetővé vált a szegnyereg előtoló kereke.
Ismerős-e a probléma, vagy ilyesmi csak amatőrökkel fordul elő ? [#confused]
Van-e valami gyors orvosság erre, vagy nincs más hátra mint szétszedni a szegnyerget és megkeresni a hiba okát.
Természetesen mástól is szívesen veszem a tanácsot, csak róla tudom, hogy neki is hasonló gépe van.
Előre is köszi.

7cim5mm0

A képek alapján valóban át lehet alakítva a csapágyazás, mert nem látom az anyákat amelyekkel a siklócsapágyakat lehet beállítani.
A tokmány felfogatás menetes, hátrafelé megindítva le kellene hogy jöjjön. mielőtt megpróbálod, azért nézd meg nincs-e valami féle biztosítás a tokmány lecsavarodása ellen! Csak azért mondom, mert ha már a csapágyazást átalakították, hátha erre is gondoltak!

000000000

Ez majdnem úgy néz ki mint a szintén orosz "Univerzal 3" amihez szintén vannak kis huncutságok például magassági szán a maráshoz, főorsó végébe kúpos rögzítéssel köszörű (esztergakés vagy fúró köszörüléséhez) valamint köszörű amit a gyári leírás síkköszörűnek fogalmaz, gyalu, keretes fűrész szerűség,.. Bár gondolom amiről Én beszélek az a Tiednél újabb lehet de szintén 200 csúcstávú és gondolom ezen is 80as tokmány van.

000000000

Valaki tudna e felvilágosítást adni abban hogy milyen felhasználási módot jelöl a bevonatos keményfém lapkánál a bevonat színe ? Gondolok itt az "arany" "fekete" "szürke", "króm" színekre. Előre is köszönöm a segítséget.

kuv5p7226

Ami fénylő "krómos", az általában alu. Az egyébként vidia.

A többinél nár nincs ilyen egyértelmű összefüggés, lehet szinte bármi. Öntvény, sima acél, korracél, bármi.

2nbj3n5m

Bocsánat olyan anyag mint VIDIA nincs.
VIDIA egy márkanév ami egy porkohászatiuton nagy nyomáson összepréselr keményfém por.Ezt az elegyet különböző fémporral ötvözik.
Mfg.: Száraz JÁNOS

Rabb Ferenc

Wiki ezt tartja róla: A vídia volfrám- és titán-karbidból porkohászati eljárással előállított keményfémötvözet. Főleg különleges igénybevételnek kitett forgácsoló szerszámok (esztergakések, fúrók, húzógyűrűk) anyaga, de használják a mélyfúrásokhoz is. A vídia szó egy szóösszevonás, a német wie diamant (ejtsd: vi diamant) - mint a gyémánt - szavakból.

jani300

[#eljen] Ezt tanította 73 körül az öreg technológia tanárom is .

595852ar

A gyártó ugyanaz. Jól gondolod, ez egy korábbi tipus, előtolás nincs, így menetvágásra sem alkalmas. Viszont nagyon stabil és mégis finom mozgórészei vannak. A tokmány valóban 80-as

595852ar

Nincs biztosítva semmilyen módon, remélem le fog jönni, ha nem akkor csőszerelő kezekbe kerül , (most ne figyeljetek) nekiengedem a 8-as szárat. :D

595852ar

Lehet, hogy csak a véletlenek összjátéka játéka, de az is lehet hogy a hüvely egy kicsit elfordult a vezetőjén. :(  
Asszem én inkább szétszedném, biztos ami zicher alapon. Nagy volt a fordulat és semmi hűtés, igaz?

s7manbs8

Megint előkerült olyan régi eszterga, amit még nem láttam, persze én eleve nem sokat, úgyhogy nem csoda. :)

jani300

5,5 mm emelkedésű menetnek kell lennie , az átmérőre nem emlékszem . Azért nem bírod leforgatni mert az egyfázisú motornak nincs elég indítónyomatéka ? Nem melegíteném meg . Kocogtasd meg valami puha kalapáccsal , aztán a legkisebb sebességben rántsd meg egy nagy csőfogóval, vagy két tkományfelfogó csavar helyére tegyél két hosszabb csavart fixszen akközé tudsz egy pájzert tenni . Persze tokmány nélkül .

xg2w6ib9x

A fordulat nem volt túl nagy 300, körül kb.
Hűtés nem volt az igaz. Kellett volna ?
Mint írtam nem vagyok tanult esztergályos.
Gondoltam a danamid az mehet szárazon is, másrészt meg a nem látom át, hogy a hűtő folyadék hogyan jutna be egy zsákfuratba. Hacsak úgy nem, hogy időnkként kihúzom a fúrót és ecsettel megkenegetem.
Valószínűleg nagyobb előtolást adtam neki a kelleténél. Siettem.
Azért köszi.
Szétszedem, legalább tanulok belőle, ha már így történt.
[#wave]