Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

df7vv4ry9

kb hét éve esztergálok,de még váltólapkas kést nem használtam,csak a klasszikus fajtákat,ami kéznél volt,most igyekszem elörelépni,megfogadom a leirtakat
kösz mindenkinek az infokat

4um5b65d

Semmi gond azzal sem. Ugyanúgy tudod használni.
Annyi csak, hogy a 90 foktól mindenképp eltérő legyen.
Lineáris sínnel szerelt, kis tömegű keresztszánnál már előfordulhat, hogy behúzza a kést a fokban állás miatt.

Robika37

Esetleg a DCMT jobban odafér a forgócsúcshoz..

4um5b65d

Nem a csúcsszög volt a kérdés tárgya hanem a fővágóél elhelyezési szög. :)

s2k5ycubj

Tessék tenni a turningba kés és lapkahasználati kisokost is. A már meglévő képeken is egy csomó minden jól látszik,csak össze kéne "ollózni" a tartalmakat,egy-két okos gondolattal. Úgy látom te a fényképes leírásokat vérprofi szinten nyomod,talán nem lenne nagy meló. Mindenesetre az eddigieket is nagyon köszönjük![#worship][#worship][#worship][#integet2]

000000000

Üdv!  

Pár napja írtam az E2N váltó ügyében. Jelentem, kibányásztuk a helyéről, szét is szedtük, meg is lett a hiba oka: a hajtott tengelyen retesz csavarjai fel  voltak lazulva, és szorult rajta a fogaskerék, nem igazán lehetett áttolni az egyik pozíciójából a másikba.

Ezt orvosoltuk is, mostmár jól működik. Ellenben lenne pár kérdésem :)  

Egyrészről, hogy 5W30-as motorolaj jó bele? (ez van kéznél, jelentős mennyiségben)

A másik, hogy az emlegetett csavarokat mennyire illetlen dolog menetrögzítővel megkínálni?

Köszönöm a segítséget előre is. :)

4um5b65d

Ha Te azt tudnád, hogy mi mindenről tudnék írni. Sokszor eszembe jut, hogy ez is jó lenne, meg az is jó lenne. Például itt a lapkákkal kapcsolatosan mindig eszembe jut egy fórumtárs aki qrva mérgesen beírt , hogy basszuk meg a lapkákat, márpedig őneki a gyorsacél kés sokkalta jobban bevált. Igaz kis gépe volt a kollégának. A másik meg az, hogy a bemutatott anyagok mégiscsak egy nagyobbacska gépen készülnek. A hobbista pedig nagyon nehezen tudja konvertálni a saját méretű gépére az olvasottakat. Ezért sem szeretem nagyon a technológiai adatokat erőltetni. Mindenkinél más.
Sőt, még ha közel azonos géppel is rendelkezik valaki akkor is lehetnek bajok.  
Dzsolti tudna mesélni, hogy mennyire szívatja a gépe leszúráskor, pedig egy erőgépen dolgozik.
Gondolom akadnak bajok másoknál is.

df7vv4ry9

irj barmiröl es minel gyakrabban,a töbség szivessen olvassa

s2k5ycubj

Énnekem is vannak trükkjeim a ceruzahegyezőre a lapkás késekkel. Biztos égnek állna a haja egy két embernek,ha látná. Sok késbe egy kis "tuningal" bele lehet tenni másfajta lapkát és egyből pozitív élszöge lesz,na akkor már szépen lehet vele vasban is dolgozni,meg a lapkákat gyémántkoronggal  át lehet köszörülni szinte tetszőleges geometriára és csúcsrádiuszra. Ezért nem dobálom,vagy adom el kilóra a használt,törött lapkákat. Nagyon sok trükkre az embernek magának kell rájönni az adott gépen és az adott anyagon. Készül egy alkatrész 140-es anyagból és most olyat csinál,hogy rezonál a kés a furatban és az eddig bevált fordulatokat felezni kellet,hogy jó legyen. Amikor kész a darab megütöm egy fémmel és gyönyörűen cseng,mintha harang lenne,pedig nem annak készül. Előtte sosem volt baj ilyennel,viszont így közel háromszoros a ciklusidő. Még szerencse,hogy nem külsős munka,mert ezt a plusz "költséget" nem lehetne senkin bevasalni.

s2k5ycubj

Ja és nem kemény az anyag,normál ST-52-es vas.

PSoft

"Ha Te azt tudnád, hogy mi mindenről tudnék írni."

Hát,ez az de,...mindíg csak a hüleséééég,abból nem fogysz ki!:)

Szerencsére!!!:))[#wink][#worship]

r2u4n063m

Ezek az adatok, technológiák kiinduló pontot adnak sokunknak, tanul belőle az ember, meg még szórakoztató is.  

Más téma: Tegnap pótoltam három hiányzó biztosítékot az E2N alaplapján, a hűtővíz szivattyúét. A főkapcsolót elfordítva nagy szikrázás a kapcsolók környékéről, és levágta mindhárom fázist... ha nagyon unatkozom, kiszedem a kapcsolókat, és kitakarítom, átnézem.

s7manbs8

Írjál regényt vagy vicc gyűjteményt. :)

4um5b65d

Bagoj mondja verébnek, hogy rossz a hejesírása ?
[#crazya]

000000000

Hát igen, már vagy 40000ft értékü leszúrókést eltörtem, legyen az lapkás, vagy gyorsacél. A lapkásnál, még a lapka tartó is törött.10mm után szokott jönni a baj, egy csattanás kiséretében. Fogalmam sincs mi okozza, mindegy milyen a fordulat, vagy az előtolás, úgyhogy feladtam a küzdelmet. A gép egy vörös pröletár ik62-es. Egyszer majd leitatom Laslie kollégát, és elviszem, hogy nézze meg.[#eplus2]