Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Csak a 29/9  amivel szoktam ( Esab 6881 remélem fejből nem tévedek )  nem törik le nem reped el Én 4 db komoly csípéssel hegesztem fel.  Az utolsó  csípés ( amikor már meleg darab az van a vágóélhez a legközelebb de ugyanakkor elég távol is .
Egy tanács: ki kell próbálni ...

4um5b65d

Akkor nem szóltam.

Menetvágás ?
Ha jól látom az az egy szem orsó nem vezérorsó, így a hagyományos menetvágás kiesik.
Viszont volt itt a fórumon valaki aki egyszer küldött képeket egy revolver gépnek a menetmásolójáról.
Ott a főorsó végére volt rögzítve egy külső menetes mesterdarab, aztán rá kellett húzni menet közben egy fél anyát. Pontosabban inkább egy negyed anyát. Annál minden menetemelkedéshez tartozott egy-egy mesterdarab.
Elképzelhető, hogy nálad is hasonló rendszerű a menetvágó mechanika, csak a mesterdarab egy állandó emelkedésű alkatrész, ugyanúgy mint ahogy egy hagyományos gépnek a vezérorsója és fogaskerék áttételekkel változtatod meg a fordulatszámát a főorsóhoz képest, ugyanúgy ahogy hagyományos gépen menne.
A menetvágást ez esetben nem a hossz szán végzi, hanem egy balra jobbra mozgó hátsó késtartó rendszer. Nagyon rafinált, de még is pofon egyszerű.
Még neki sem lehet szántani a tokmánynak. Automatikusan kiemel és visszalöki a szerszámot a menet elejére.
Na de nem szaporítom a szót, nézd meg, hogy találsz e ott bal oldalt valami negyed anyát , meg valami rövid, 50-100mm hosszú vezérorsó darabkát amit össze lehet kapcsolni. Valószínűleg valamilyen élesmenetes, nem trapéz.

4um5b65d

Vajon mi a bánatra használatos egy M4x1,25-ös menetfúró ???

hostya

El sem tudom képzelni hogy mire való.. de hol láttál ilyet?
Mert ez tényleg valami "csudabogár" lehet.

ra8nsmk6w

Nem kell hozzá kulcs vagy csavarhúzó. Egyszerüen kalapácsal kell behajtani[#nevetes1]

s2k5ycubj

Nem kopott le az 1-es a 4-es előtt?[#wow1][#wow1][#wow1][#wave][#nyes][#nyes][#nyes]

Dakota25

Hőre lágyuló műanyagokban (ABS házak) laknak ilyen menések.
Gígerli gyártó akár elő is fúrhatja a menetet bennük. - Talán. Csak tipp.

4um5b65d

Nagyon jó ötlet. Megjár neked az Oscar. :)
[#eljen][#eljen]

s2k5ycubj

Szerintem,ha valaki elmebeteg és nem tudja,hogy szívasson meg akkor ilyen menetekkel csinál egy készüléket...

Dakota25

Segítségeteket, tanácsotokat kérem. Különösen a gépek pénzügyi paramétereihez is értőkét.
Kissé viseletes, kotyogó-lötyögő, de működő, egyben lévő MVE280/2000 rendberakásához érdemes-e hozzáfogni, vagy szabaduljak meg tőle?
Az ágy marásával-köszörülésével-hántolásával (nem kívánt törlendő) kéne kezdeni, mert a tokmány környékén rettenetes.
Szerintetek?

7cim5mm0

Szervusz!
Attól függ mire akarod használni, mennyi és milyen munkád lenne rá! Amennyiben nagyon rossz állapotban van az ágy, vagy egy része, akkor mindenképp köszörülni, vagy hántolni kellene. A hobby célra való felhasználás esetében, ha meg tudod csinálni saját magad, vagy megcsinálja valaki olcsón, akkor érdemes foglalkozni vele, mert egy nagyon masszív, jól használható ipari gépet kapsz! Egyéb esetben nem sok értelmét látom, mert sok százezres tétel a gépágy köszörülése, a mozgatásról, fuvarozásról nem is beszélve.
Ha mindezeket meg is csinálod, akkor is hátra van a gép hajtásláncának, egyéb részeinek javítása, ami szintén nem olcsó.
Nekem van egy egész jó állapotú MVE gépem, de azon is bőven akadt javítani való, menet közben jönnek ki a hibák.
Sajnos ezeket a gépeket manapság nem sokba nézik, én személy szerint igyekszek egy gyűjteményt összehozni ezekből a magyar gyártmányú masinákból. Ha belefogsz a javításba, szívesen segítek alkatrész beszerzési forrásokban, tanácsokban stb.

szpinya

Pont itt egy ilyen hirdetés.
Ennyit majdnem a vastelepen is adnak érte, ha nem válna be.
http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga/mve_340_1500_esztergagep_elado_cserelheto

svejk

Hogy lehet egy esztergályos ilyen trehány!? :(