Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Jé mindketten a Szalay klánból vagytok.
Csak nem apa-fia ?

3m9kaxws5

Nyertél. Üdv leslie mester[#worship]

4um5b65d

Hát akkor még is igaz a mondás....

Nem esett messze a Dávid az apjától....
[#nyes]

t4ugsk49d

Sziasztok!
Valaki le tudná írni hogy történik az Ean-340-es gép főorsó csapágy beállítása? Milyen csapágyazású ez a gép?
Köszi!

jani300

Siklócsapágyas az biztos .

robroy007

a tokmány mögött az orsóház falán van egy anya amit körmös kulccsal lehet állítani (vagy 200-as szeg és kalapács) óramutató járásával egyező irányba szorít, vagyis orsóforgással ellentétesen nagyon pici az a határ ahol a végén az enyém még lötyög és pár másodperc után megszorul

célszerű előtte járatni a gépet hogy langyos/üzem meleg legyen mert ha hidegen állítod akkor tutira megszorul hamar mikor elindítod majd!!!

a hátsó támcsapágyakat az orsó másik végén a cserekerék burkolat alatti részen tudod meghúzni, körmös kulcs vagy a fent említett barkács módszerrel ha más nincs

szpinya

Egy kérdésem lenne a nálam tapasztaltabb kollegákhoz.
Mivel a hosszú hétvégén volt egy kis időm rendet rakni a műhely körül, a kezembe akadt egy ládika amit annó egy vastelepről kummantottam.
Egy pár marék gyorsacél hasáb van benne, viszont akad benne egy csomó aminek nem igen tudom , hogy mi lehetne a felhasználási módja.
Nevezetesen egész vékonyka kis darabok, 3,8*3,8 mm és 4,5*4,5 mm-es szálacskák.
Mire lehet használni ezeket?
Gondoltam arra hogy mi lenne ha egy 20*20-as furatkést átfúrnék, majd erre a méretre kivésném akkor használható lenne belső menetkésbetétnek a vékony kis HSS pálcika?
Hmmm.....egyéb ötlet? [#confused]

s2k5ycubj

Nálunk ugyan ezzel a módszerrel csinált az esztergályos kolegám furatbeszúró kést egy 30-as négyszög anyagba "tette" bele keresztbe a HSS kis kockát,szerintem a kör keresztmetszetűt egyszerűbb,viszont a kis négyszög meg stabilabb. Könnyen lehet belső menetkést és furatkést is készíteni belőle. Simán egy négyes csavar fogja a végén és jól működik. Ha elég ügyes vagy tudsz két élű furatbővítő kést is csinálni és ehhez már érdemes egy vékony rézcsővel a hűtést is odavezetni.

ANTAL GÁBOR

Erre én még rátromfolnék: Én meg úgy szoktam furatkést csinálni hogy egy régi négyzetes késszárat  ( pl 25*25) négypofásban hengeresre esztergálok pl átmérő 16 ra és ahhoz egyszerűen hozzáhegesztem a gyorsacél kis hasábot. No nem akármivel : 29/9 es  ( E312 ) pálcával ( a 29% króm és a 9 % nikkel nagy nyúlást eredményez és vele a gyorsacél is meghegeszthető. Aztán már csak meg kell köszörülni.  Főleg a kisebb késeknél jobb mint a csavaros rögzítés.   Bátran ajánlom  mindenkinek

ANTAL GÁBOR

Persze értelemszerűen a késtartó csavaroknál megmarad a 25*25 ös quadrát

s2k5ycubj

Akkor a hülyeség határtalan kategóriába én is beszállnék... Volt egy kitört lapkás (forrasztott volt valamikor) késem. Kaptam nagyon régi élfeltöltő pálcát és próbaképpen felhegesztettem a lapka helyét,megköszörültem és kipróbáltam normál vasba és meglepően jól működik. Az egész nem ér annyit,hogy az ember ennyit "tököljön" vele,de a hobbistának az idejébe belefér...

s2k5ycubj

És lehet közben tanulni hegeszteni,köszörülni,stb. (már aki nem tud,vagy csak nem megy jól)

robroy007

ha neked nem kellenek a pálcák akkor megegyezhetünk, illetve nem tudod hasznosítani
én vadászok ilyenekre! Nádházi folyamatosan keresi nekem a motyói között aztán egyesével küldi  

az eredeti felhasználását nem tudom, hova szánták, de nekem kézi vésőbe van betéve amivel ilyeneket alkotok:
http://kepfeltoltes.hu/121021/IMG_4351_2_low_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

ez az őzike pontról pontra van beszúrva kézzel a lemezbe (mielőtt még lézerre gyanakodna valaki)

szóval mint a lenti képen látható, nálam is hasonló a felhasználás
http://www.kezmuves-prateru.sulinet.hu/kepek/otvos_foglalo.jpg" border=0>

szpinya

A hegesztés nekem is a fejembe(csak mert az eszembe nehéz) jutott már.
Csak nekem nincs , csak sima R23-as pálca , meg valamennyi rozsdamenteshez való.
Ha ilyennel varrom oda, akkor nem ridegedik nagyon fel a gyorsacél?

szpinya

ER-23 pálca....