Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Bordogh

Kérdésem lenne a vonatkozásban, hogy az emu 200 cserekerekein milyen modulméretűek a fogak?

Bordogh

okéééé béna vagyok! most látom hogy a gépkönyvben bene van és 1,25 -ös a modulméret.

5z7aew5x

A fordulatonkénti egy impulzussal az a baj, hogy pl.: 3000 fordulatnál 50 impulzusod lesz másodpercenként. Tehát ha 1 másodpercenként jelezzük ki a megszámolt impulzusokat akkor éppen 50-et fog mutatni a kijelző. Ha 2 digites a kijelző akkor 0,6-al, ha 3 digites (*10 rpm) a kijelzés 6-al ha 4 digites (*1 rpm) akkor 60-al kell megszorozni a megszámolt impulzus értéket. A másik baj ha pl.: a főorsó fordulata kevesebb mint 60 fordulat/perc 1 másodperc a mintavételezés akkor lesznek olyan időpillanatok , amikor két mintavételezés között nem fog impulzust kapni a számláló ezért nullát fog kijelezni, ami meg ugye hibás érték. Ezért mindenképpen valami ncoder jellegű megoldást kell kitalálni.[#taps][#nevetes1]

5z7aew5x

Ezt a válasz átmásolom az elektronikaiba és folytassuk ott[#violent]

mxjj54gxi

Ezért jó a bringakomputer. Az ugyanis nem frekit mér, hanem időt, és abból számol, emiatt nem zavarja az, ha ritkán van impulzus.
Szerintem ez a legéletrevalóbb olcsó megoldás.

wrfwxv4t9

Üdv Kedves Zoltán!
Köszönetem a baráti segítség ajánlásra! Nem véletlen, hogy a személyes megbeszélést, és a részemről aktív szállítást, stb...   emlegettem, még ha az üzemanyagárakat is kalkulálom. Az ötleted kiváló, mert már volt nekem is több alkalmi találkozóm a Bábollnai M1 parkolójában baráti, előzetesen telefonon történt megbeszélés után!  
A ragaszkodásom a személyeshez az, hogy a gépecske, amit rendbe akarok tenni az egy ismeretlen kisgép, amit a "Vatera"-n vettem. Tipusa ismeretlen. NO-1 problémája a kb 112 mm átmérőjű tokmány kopottsága, lötyögése, elöregedettsége... Na szóval ide egy komplett Danúbia békebeli, soha nem használt, 2x hárompofás, 125-ös tokmány kerűlne. Ezért az új tokmányalap igénye. A régi tokmány alap a főórsóhoz viszont nem akármi menettel csatlakozik. Az tuti, hogy Whitwort 11 menet/1". A menet átmérője viszont semmijen táblázatban nem lelhető. Eredetileg 30 mm lehetett, a menetél lekerekítés, illetve a kopás miatt gyakorlatilag 29,7 mm az átmérő.
Ez számomra azt jelenti, hogy mindenképp a pontosság okán szükség van a főorsóra, amit a tokmányalap anyagának elvitelekor szintén magammal vinnék! Viszont nem esne jól már nagy távolságot autózni! :-)
No ezen bajaim is vannak járulékosan, ezért a Győrközeli keresgélés!

5z7aew5x

Így már mindent értek! Egyébként azt hiszem a közeli jövőben 2-3 héten belül, lesz hivatalos utam Győrbe...
Az a menet tényleg elég cifrán hangzik...[#wave]

000000000

Csak egy ötlet a részemről,nem lehetne felhasználni a régi hátlapot mondjuk egy gyűrűt esztergálni hozzá aztán rá az új tokmányt,megmaradhatna a régi menet.

wrfwxv4t9

Üdv Drusza!
Köszönöm a javaslatot! Ugyan kellene a hátlapon még egy keveset kisűlyeszteni is, de az ötletet köszönöm! Egy egyfogással kiesztergált gyűrű valóban célhoz vezetne! Szerencsére kicsi a két tokmány közötti átmérőkülönbözet!

HJózsi

Most beszéltem Kolával, tudom már Te is, de hogy a többiek is tudják, internet csomag jóárasítása miatt lemondás - megrendelés állapotában leledzik. Állítólag 1-2 nap és újra lesz nála Net, mert most Nyet ...

wrfwxv4t9

Kedves Druszám!
Az ötleted bizton jó! CSAKHOGY....!!!
Nekiveselkedtem a gépecskének, nézegetem, mérem, és mondom...  Ez a "mini tünci"
esztergácska valszeg onnant lehet, ahol a metrikus gépész világról tudtak, de...
Pőlő bontogatva a tokmányt...  Ránézésre M8, mérve 7.8 mm.-en 18/1" menet. (Nem számolgatom vissza ...!)
Belefutottam!

wrfwxv4t9

Bocs a bambaságom okán: Az említett csavar az a tokmány felfogó csavar mérete! elnézést!

mxjj54gxi

Na tavalyelőtt vettem egy könyvvágógépet, (cirka 150 éves), és az összes csavar withworth benne, és éppen ilyen is volt. Cserére érett, elmentem a Faboryba, adjanak helyette. Na 950 forint lett volna egy!
Kellett 16 darab! Anyátok!
Vettem inkább metszőt, és legyárottam őket, olcsóbban kijött.

hostya

Ha már a withworth metszőknél/fúróknál tartunk...

Hol lehet elfogadható árban ilyeneket venni?
Nekem van egy pár darab, de elég hiányos a készletem.
Ezek elég rikán kellenek, de akkor nagyon...
Én beérem a kínai minősséggel is, de a kőbányai bazárban is szerencse kell ahhoz hogy ki fogjon az emberfia egyet-egyet.

s2k5ycubj

Kérdezz rá a pz-rapid-nál,régebben volt elfekvős metsző,de ez naponta változik.Ha letelefonálod félreteszik neked ha van.