Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

http://www.josepino.com/?tachometer2" TARGET=_fnew>Ez jó lesz? Csak pár alkatrész...

VighLajos

Vetesi75

Bármelyik frekvenciamérő kapcsolást, amit az RT-ben vagy HE-ban leközöltek meg lehet építeni 1:1 -ben erre a célra, ha a jeladó 60 impulzust ad egy fordulatra, közvetlen 1/min. kijelzés adódik másodpercenkénti frissítéssel.

vjanos

Kerékpár "computer"? :)
http://www.machinistblog.com/inexpensive-diy-tachometer-for-a-mill-or-lathe/" TARGET=_fnew>Valahogy így.

http://www.gizmology.net/lathetach.htm" TARGET=_fnew>Vagy itt egy egyszerűbb villanymentes megoldás :)

Rabb Ferenc

A villanymentes megoldásoddal lehetőleg ne dicsekedj egyetlen munkavédelmi ellenőr előtt sem!  

A stroboszkóp hatás miatt nem szabad forgácsolóüzemben egy fázisról táplált fénycsövet sem használni. Helyi megvilágításra is csak törpeszültségű (érintésvédelem) izzólámpát(nagy hőtehetetlenségű izzószál) szabad alkalmazni

Vetesi75

Még mindig korrektebb megoldás, mint mikor hóna alá csapja az ember a hiki frekimérőt, meg egy gumírozott tengelyvégű ismert lépésszámú steppert, ha helyszíni fordulatszámmérést kívánnak tőle...  :) (Eszköz nuku - feladat adott - meg kell oldani...)

Rabb Ferenc

Mindern problémára van legalább tíz megoldás. Tőlem akár úgy is mérheted/számolhatod, hogy a nyakkendődet mennyi idő alatt teketi fel a forgó munkadarab...]

wrfwxv4t9

Üdv Kedves Barátim! (Régen jártam erre.)De, most már ismét...
Nos: Szerencsés tulaja lettem egy kisesztergának. Felújítása folyamatban, és az okán, hogy használhassam, szükséges a tokmány cseréje. Ehhez viszont hozzávaló tokmányalap szükségeltetik. A  tokmány átmérője 125-ös.  
Mivel az "ügyletet" személyesen bonyolítom, nyílván a lakhelyemhez közeli településen élő Topiktársat keresném fel, aki a nekem szükséges alkatrészt baráti áron "kifaragná".
BÁBOLNA közelében lakom, és pölö a Györben lakó Olvtársak mindannyian tudnának rajtam segíteni.
Remélem sikeredik.
Eredetileg esztergályos szakmát tanuló "olvtársatok":
Farkas György, alias Öreg Csóka

gs7g6k8ch

Örülök, hogy ennyien reagáltatok, találtam jókat a küldött linkek közt. Ha sikerül összehozni mindenképp megosztom, hátha valakinek segít hasonló terveit megvalósítani.

gs7g6k8ch

Na, kaptam is egy remek tippet, ami nem tűnik túl bonyolultnak.
Akit érdekel:
http://danyk.wz.cz/fmetr_en.html

5z7aew5x

Kedves Gyuri Bácsi!

Bár én nem a jelzett körzetben lakom, de minden nap van fuvar Győrbe. Ha csak ez a gond akkor jöhet a rajz és segítek![#integet2]

5z7aew5x

Kedves Black.elf!

Mint ahogy #20801-ben írtam, hogy nem a kijelzés megvalósítása a gond, hanem magának fordulat érzékelésének kéne egy frappáns megoldás. Az általad ajánlott kapcsolás csak egy egyszerű ferimérő. Ez még azért arrébb van a fordulatszámmérőtől. Éppen "csak" a bemenetéről hiányzik a lényeg. [#wilting][#nyes]
Azt javallom ne ezt a topikot offoljuk szét, hanem gyerünk át az elektronikaiba.[#fogmosas]

vjanos

Nem érzem magaménak a megoldást... inkább csak érdekességként linkeltem... :)

xg2w6ib9x

Halihó !
Ha jól értem, az lenne a kérdés, hogy mi lenne az praktikus megoldás, ami az impulzusokat adja a műszer bemenetére.
Egyszer volt nálam egy gyári kézi fordulatszám mérő. Az optikai úton mérte a fordulatokat úgy, hogy a forgó tengelyre rá kellett ragasztani egy vékony kis csíkot a tengely palástjára.
Ezután csak rá kellett irányítani az optikai érzékelőt a forgó tengelyre és már írta is az eredményt. Sajnos gyakorlati kapcsolást most nem tudnék előkeríteni, de az optikai érzékelés nekem elég frappáns megoldásnak tűnt.
Ha félre értelmeztem valamit a beszélgetésből, akkor bocs...

Bordogh

Fordulat érzékelőhöz talán annyit hozzáfűznék, mivel főorsóról van szó és ott azért van némi olaj meg melegedés stb... hogy szerintem a mágneses mérés a legkézenfekvőbb. A főorsóra rá kel ragasztani egy pici állandó mágnest, majd ahhoz közel tenni egy kis méretű tekercset. Fordulatonként egy impulzus.